A Szeged világválogatottal döntené meg a Veszprém trónját

Kijev, 2014. november 26.
Jonas Källman, a Mol-Pick Szeged játékosa az ukrán Motor Zaporizzsja kapujára dob a férfi kézilabda Bajnokok Ligája D csoportjának hetedik fordulójában Kijevben 2014. november 26-án. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)
Kijev, 2014. november 26. Jonas Källman, a Mol-Pick Szeged játékosa az ukrán Motor Zaporizzsja kapujára dob a férfi kézilabda Bajnokok Ligája D csoportjának hetedik fordulójában Kijevben 2014. november 26-án. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag lecseréli a csapatát jövőre a MOL-Pick Szeged, a magyar kézibajnokság örökös ezüstérmese a jelek szerint elszánta magát, hogy a veszprémi recepttel próbálja megdönteni a bajnok hegemóniáját. A pénz a jelek szerint nem akadály. 

Néhány játékost már bejelentettek, néhány még csak a pletykákban szerepel, de egyre biztosabbnak látszik, hogy komoly átigazolási bombákat robbant a MOL-Pick Szeged nyáron. A klub ambiciózus vezetősége vélhetően belátta,

a jelenlegi csapat hiába kiváló, nemzetközi sikerekre is képes, a Veszprémmel nincs pariban,

ezért úgy döntöttek, alapjaiban változtatják meg a csapatukat.

Az örökös csapatkapitányt, Vadkerti Attilát szezon közben tették ki a keretből, a nyáron pedig a szurkolók további kedvencei követik a szélsőt: Ilyés Ferenc biztosan távozik, az érkezőket elnézve Zubai Szabolcsnak sem valószínű, hogy marad hely, Ancsin Gábor pedig nyílt titok, hogy a Veszprémben folytatja. A csapat legjobbja, Dean Bombac Kielcébe igazol, és nem tudni, mi lesz a másik irányító, Niko Mindegía sorsa.

Ilyés Ferenc klublegenda lett, de nincs maradása Forrás: MTI/Kovács Anikó

A szegedieket féltőknek azonban nincs mitől tartaniuk, hiszen olyan erős csapat alakul, amilyen talán még soha nem játszott az Újszegedi csarnokban.

Szépen épül a Szeged egy ideje

Korábban a magyar csapatok nem nagyon tudtak jó korban levő klasszisokat igazolni. Vagy nagyon fiatalon, az U-tornákon vadászva sikerült reménybeli sztárokat igazolni, vagy levezetni érkező rutinos játékosok voltak a húzónevek. A sportba, és így a kézilabdába is folyamatos tolt pénzeknek köszönhetően ez néhány éve megváltozott.

És nem csak Veszprémben, Szegeden is: a világsztár Jonas Källman, az egyik legígéretesebb szlovén irányító, Dean Bombac, a spanyol válogatott kapusa, José Manuel Sierra, a León és a PSG klasszisa, Garcia Robledo és a lengyel válogatott kapus, Piotr Wyszomirski érkezése már azt mutatta, komoly ambíciók mozgatják a szegedi szálakat. Nem is eredménytelenül, hiszen tavaly a Pick óriási bravúrt bemutatva kiejtette a Bundesliga élcsapatát, a Rhein-Neckar Löwent, a negyeddöntőben pedig elkapta idei ellenfelét, a Kielt is, ám végül a németek jutottak a Final4-ba.

Ilyés Ferenc, a Pick Szeged (j) és Harald Reinkind, a Rhein-Neckar Löwen játékosa Forrás: MTI/EPA/DPA/Uwe Anspach

Magyarországon azonban továbbra is a Veszprém maradt az egyeduralkodó, sem a bajnoki-, sem a kupadöntő nem hozott meglepetést 2015-ben, így a 2008-as Magyar Kupa maradt az utolsó hazai serleg, amit a csapat begyűjtött.

Van pénz az erősítésre

Bár a szegediek által támogatott szövetségi elnök, Vetési Iván átadta a helyét a kormány szuperhősének, Kocsis Máténak, az új elnök alatt is sikerült elérniük, hogy az immár nem a TAO-rendszeren keresztül, hanem állami szponzoráció által bekerülő pénzekkel jól járjon az évi nagyjából kétmilliárd forintból gazdálkodó MOL-Pick Szeged.

Bár összegekről senki nem beszél szívesen, az Origo úgy tudja, a Szeged kialkudta, hogy

hajszálra ugyanazt az összeget kapja

a Szerencsejáték Zrt. által a kézilabdába tett hárommilliárd forintból, mint a Veszprém – úgy tudjuk, kicsit több, mint 500-500 millió forintról beszélünk.

Van minek örülni Forrás: MTI/Bugány János

Szembetűnő, hogy szemben a Veszprémmel, ahol az állami szponzor (MKB) neve eltűnt a klub nevéből és a mezről (valójában lejárt a klub szerződése a bankkal, amely már csak a veszprémi utánpótlást támogatja),

a Szeged az állami főszponzor belépése ellenére továbbra is MOL-Pick Szeged néven versenyez.

A szegedi igazgatóság tagja Fasimon Sándor a MOL ügyvezető testületének is a tagja, a klub tulajdonosa pedig a Picket is érdekeltségi körében tudó OTP-vezér, Csányi Sándor.

Égszakadás-földindulás

Meg nem erősített hírek szerint Juan Carlos Pastor edző alig néhány játékost tart meg a jelenlegi keretből. A válogatott jobbátlövő, Balogh Zsolt mellett Källman, Alen Blazevic és Sierra kapus marad, kérdéses Garcia Robledo, Niko Mindegía és Rajko Prodanovic sorsa (a két spanyol valószínűleg a Koldinghoz kerül), a többiek helyére vélhetően új játékosok érkeznek. És nem is akárkik.

Az már biztos, hogy a Vardar fehérorosz-orosz állampolgárságú játékosa, Szergej Gorbok Szegeden folytatja, de a lövősorba érkezik a horvát klasszis, Denis Buntic, illetve az átlövő/irányító Dmitrij Zsitnyikov is. Utóbbi kettő Lengyelországból jön, a 33 éves Buntic a Kielcéből, a 26 éves Zsitnyikov a Plockból.

A beálló poszt különösen fontos, hiszen a Szegednek gyakorlatilag Mezei Richárd visszavonulása óta nincs fajsúlyos vonaljátékosa. Ez most változik, a Montpellier szlovén játékosa, Matej Gaber remekül kiegészíti a válogatottban jól bemutatkozó Bánhidi Bencét, akinek biztosan jót fog tenni, hogy Pastorral dolgozhat együtt. A füredi beálló mellett érkezik a szintén válogatott Bodó Richárd (Tatabánya) az átlövő posztjára, a szélre pedig az a füredi Bóka Bendegúz, akit sokan nem értettek, miért nem került be a válogatottba Dujshebaevnél.

Dean Bombac megy, de nem marad szlovén irányító nélkül a Szeged Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jön szélső külföldről is, Pedro Rodriguez a La Rioját, Mario Sostaric pedig a Velenjét hagyja ott a Szeged kedvéért. A spanyol válogatott jobbszélső óriási erősítés, és a 23 éves Sostaricot is korosztálya legjobbjai között emlegetik.

Az irányító posztján szlovént szlovénra cserél a Szeged, Stas Skube váltja a Kielcéhez távozó Bombacot, de a velenjei irányító egészen más típusú játékos. Ő nem fog 8-10 gólokat lőni (Bombac jelenleg 3. a BL góllövőlistáján), arra ott lehet majd Zsitnyikov, viszont fiatal kora ellenére képes lehet jól mozgatni a rutinos játékosokból álló szegedi lövősort.

Ez lehet a Szeged jövőre

Kapusok: José Manuel Sierra, Sego Marin
Balszélsők: Jonas Källman, Bóka Bendegúz
Balátlövők: Szergej Gorbok, Bodó Richárd, Alen Blazevic
Irányítók: Stas Skube, Dmitrij Zsitnyikov, Garcia Robledo
Beállósok: Matej Gaber, Bánhidi Bence
Jobbátlövők: Denis Buntic, Balogh Zsolt
Jobbszélsők: Pedro Rodriguez, Mario Sostaric

A 10 új játékoshoz még jöhet egy 11. is, Pastor ugyanis nem tartóztatná a lengyel Wyszomirskit, akit talán a horvát Sego Marin (Kielce) pótolhat, de szóba került egy igazi sztárkapus, Danijel Saric is.

Célkeresztben a Veszprém

Ha itthon nem is, a nemzetközi porondon ért el jelentős sikert a Szeged: a 2014-es EHF-kupa-győzelem még akkor is komoly fegyvertény volt, ha a második számú európai kupáról beszélünk. A csapat azonban már így is sokba kerül ahhoz képest, hogy Magyarországon csak meg-megszorítani képes a Veszprémet, ezért Szegeden már azzal a céllal verbuválják a jövő évi keretet, hogy 1-2 éven belül letaszítsák trónjáról az örökös magyar bajnokot.

Jonas Källman szinte biztosan marad Szegeden Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Ehhez nyilvánvalóan időre lesz szüksége a csapatnak, de az elszántságot látva nem kizárt, hogy a magyar bajnokság küzdelmei is szorosabbak lesznek a következő években.