A Szeged a magyar bajnokságból nyert EHF-kupát

Alen Blazevic (b) és Balogh Zsolt, a Mol Pick Szeged, valamint Rune Dahmke, a német THW Kiel játékosa
Kiel, 2016. március 23. Alen Blazevic (b) és Balogh Zsolt, a Mol Pick Szeged, valamint Rune Dahmke, a német THW Kiel játékosa (k) a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén Kielben 2016. március 23-án. (MTI/EPA/Carsten Rehder)
Vágólapra másolva!
Szegeden nem is tudtak arról, hogy létezik terv a magyar kézilabda-bajnokság külföldi csapatokkal történő megerősítésére, a SEHA képviselőinek pedig nem nagyon hisznek a korábbi események miatt. Megjöttek a szegedi válaszok. 

Keddi cikkünkre, amiben a SEHA Liga, illetve a magyar kézilabda-bajnokság átszervezéséről írtunk, este megérkezett meg a MOL-Pick Szeged válasza. A klub nevében Szögi Nándor operatív igazgató nyilatkozott az Origónak.

A szegediek szerint ők csak egy tervezetet kaptak a magyar csapatok SEHA-indulásával kapcsolatban,

arról pedig nem is tudtak, hogy szó van a térség sztárcsapatainak a magyar bajnokságba történő meghívásáról.

"A MOL-PICK Szeged a magyar bajnokság átszervezésével kapcsolatosan semmilyen érdemi információt nem kapott, ismereteink szerint még az MKSZ sem döntötte el, hogy milyen formában kívánják a jövő évi magyar bajnoki és magyar kupa sorozatot lebonyolítani! Tekintettel arra, hogy nincs tényleges döntés, így nehéz lenne azt támogatni vagy nem támogatni.

Balogh Zsolt, a Mol Pick Szeged, valamint Rune Dahmke, a német THW Kiel játékosa Forrás: MTI/EPA/Carsten Rehder

"Mi egy érdemi információt nem tartalmazó levelet kaptunk az MKSZ-től, melyben annyit írta elképzelhetőnek tartják, hogy 4 magyar csapat elinduljon - a magyar bajnokságban való részvétel mellett- a SEHA ligában, de mivel ebben a levélben ennyi volt összesen, így lényeges információ hiányában csak annyit írtunk, nem kívánunk indulni, számunkra a magyar bajnokság a prioritás!" - írta Szögi.

Nem hisznek a SEHA-nak

Az operatív igazgató hozzátette, a külföldi csapatok esetleges meghívásáról csak a vasárnapi hírekből értesültek, nekik erről nem szólt senki korábban. "Sajnos a SEHA liga korifeusaitól nem ez az első, és félő nem is az utolsó valótlanság állítás, de ezzel nem foglalkozunk, mert nem vagyunk benne kompetensek."

Úgy tűnik, a szegediek egyébként sem tartanák jó ötletnek a dolgot. "Azért remélem Ön sem gondolja komolyan, hogy sportértéke lenne pl. egy Cegléd-Breszt vagy Orosháza- Vardar mérkőzésnek (nem megsértve ezeket a csapatokat), de

remélem nem hiszi el, hogy bármely csapatot is megkerestek ilyen elképzeléssel.

Ezt a tények ismerete nélkül is kizártnak tartom. A PLER-Zágráb meccsre magam is kimennék, biztosan a legerősebb csapat érkezne a Zágrábtól, főleg egy BL meccset megelőző pár napban. Még az elképzelés is komolytalan, jelen állapotban annak is tartjuk" - áll a válaszban.

Juan Carlos Pastor és a csapata Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szögi arra utalt fent, hogy több csapat sem tartja prioritásnak a SEHA megnyerését, és többször is előfordult, hogy egyes csapatok nem a legerősebb felállásukban játszottak meccseket a sorozatban. Hogy a Zágráb B csapatának ereje hogyan viszonyul az Gyöngyös A csapatához, arról nem esett szó.

A magyar bajnokságból is ki lehet emelkedni

Arra a kérdésünkre, hogy ki hozta meg a döntést, Szögi azt felelte, "Szegeden a különböző versenysorozatokban való indulásról a szakmai stáb és az operatív vezetés véleményének megkérdezését követően a Board dönt, ez álláspontunk szerint így normális, még akkor is ha esetleg más csapatoknál ez nem így történik."

"Mivel ez szakmai kérdés elsősorban (és nekünk a szurkolói igények minél magasabb szintű kiszolgálása mellett többlet motivációnk nincs az esetleges bevétel növelésén túl a SEHA liga indulással kapcsolatban), így elfogadjuk a szakmai stáb véleményét, különös tekintettel arra, hogy mi nem szeretnénk 3 nap alatt 3 SEHA mérkőzést lejátszani (ld. Veszprém az idei szezonban) és nem okozna többlet örömet egy 36 gólos győzelem sem…"

A SEHA Liga címvédője a Veszprém Forrás: Origo

"Megjegyezném, hogy a Szeged a magyar bajnokságban játszva nyert EHF Kupát és a Veszprém is a magyar bajnokságban játszva jutott el a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe először. Azt nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben milyen más csapatok vesznek majd részt a SEHA ligában,

de az, hogy mi nem tudjuk, csak egy dolog, rosszabb, hogy jelenleg a SEHA vezetői sem tudják!

Akkor Ön szerint lehet most megalapozott döntést hozni? Komolytalan még a felvetés is!"

"Majd ha kapunk hivatalos megkeresést vagy az MKSZ-től vagy a SEHA ligától, ahol konkrét tényekkel-adatokkal látnak el bennünket, akkor tudunk ezekre érdemben nyilatkozni, de így csak marketing-fogásnak tekintjük az egészet a SEHA liga részéről" - zárta sorait Szögi Nándor.