Vágólapra másolva!
Ha egy csapat öt év alatt két osztályt ugrik, akkor jogosan lehet sikersztoriról beszélni. A magyar női jégkorong-válogatott jelenleg ott tart, hogy bekerült a világ 14 legjobb csapata közé, pedig 19 évnyi átlagéletkorával messze a legfiatalabb volt az Olaszországban megnyert vébén. Milyen nőként hokizni, és látjuk-e még a csapatot az olimpián?

„Ha a fiúkkal játszunk, csapaton belül nem szoktak beszólogatni, hiszen kiskorunk óta együtt vagyunk velük, de olyan előfordul, hogy az ellenféltől érkezik egy-egy piszkálódó mondat. Azt is érezni szoktam, hogy ha elveszem valakitől a korongot, akkor utána meg akarja torolni” – mondta Németh Bernadett, a magyar női jégkorong-válogatott tagja arról, milyen nőként az egyik legférfiasabb csapatsportágban érvényesülni.

Testvére, a kapus Anikó megjegyezte, a fiúk persze gyorsabbak, és erősebben lőnek, de oda szoktak figyelni rá, hogy

ha nő áll a kapuban, nem szúrnak oda, nem korcsolyáznak bele.

Sok lány kezdett jégkorongozni az elmúlt években, egy részük a fiúk között is játszik, hogy gyorsabban fejlődjön, de erre hivatalosan csak 16 éves korig van lehetőség, illetve később már csak külön engedéllyel.

Itt nincs ütközés

A női válogatott gerincét adó 1996-os korosztálynak nagyon jól jött, hogy a tagjai fiúcsapatokban edződhettek. Még akkor is, ha később meg kell szokni, hogy a nők között tiltott a testjáték. A védőt játszó Bernadett azt mondta, a mostani vb-n a kiállításai többségét azért kapta, mert leütközte egy ellenfelét.

Az idei vébén négy meccs után ünnepelhetett a magyar csapat Forrás: Origo


A Marton Tibor vezette csapat az olaszországi Asiagóban már egy meccsel a divízió I/B-s vb vége előtt kiharcolta a feljutást a I/A-ba, vagyis a világ legjobb 14 csapata közé került. A magyar női hoki felnőtt szinten még sosem járt ilyen magasságban, ez tehát hasonlóan nagy eredmény, mint hogy a férfiak feljutottak az A-csoportba, így májusban Kanadával játszhatnak a világbajnokságon.

Négyből négy

A vébén az első meccset Hollandia ellen vívta a magyar csapat (2-1). „Bár az eredmény szoros meccset mutat, végig fölényben voltunk, a kapura lövési statisztika 32-11 volt a javunkra. A hollandok stílusa nem fekszik nekünk, mert erősebbek és nagyobbak, mi viszont végig négy sorral játszottunk, míg ők csak kettővel, és taktikailag is fegyelmezettebbek voltunk” – mondta a kapitány erről a meccsről.

A tavaly még egy osztállyal feljebb játszó letteket 5-2-re győzte le a magyar csapat. Marton azt mondta, ez volt a csúcsmeccs, minden megvalósult, amit a csapat eltervezett. „Ahogy elkezdődött a meccs, már éreztem, hogy a letteknek nincs esélyük” – emlékezett vissza a kapitány.

A legjobb után aztán a legnyögvenyelősebb csata következett, a divízió II-ből feljutó kazahok ellen akadozott a gépezet, egy góllal sikerült nyerni. „Amikor egy csapat elkezd fáradni, akkor jönnek a rossz döntések és az úgynevezett lusta kiállítások, amikor már nincs meg a kellő sebesség, ezért oda-odaütnek az ellenfélnek. Nálunk nem voltak ilyen kiállítások, és a sebességet is bírtuk.”

Az utolsó előtti fordulóban a házigazda olaszok ellen lett meg a történelmi siker. „Az olaszok is motiváltak voltak, mert ők a kiesés ellen harcoltak, de elég volt három-négy perc, hogy lássam, hogy nem lesz gond, akkora tűz volt a lányokban.”

A női válogatott feljutást kiharcoló keretének

átlagéletkora 19 év,

amivel messze a legfiatalabb csapat volt a tornán. Míg az öt évvel ezelőtti divízió III-as vb-n bronzot nyerők között még 1976-os és 1977-es születésű játékos is volt, most az 1991-es Brgles Nóra volt a válogatott legrutinosabb tagja.

Nem kellett őket félteni

A 2012-es felnőttvébén nyolc 1996-os születésű mutatkozott be a csapatban, amely az időközben divízió III-asról II/A-sra átnevezett vébén csak a feljutó Észak-Koreával nem bírt, a mezőny többi tagját kipipálta, így ezüstérmet szerzett. Rá egy évre Új-Zélandon pedig összejött a feljutás a divízió I/B-be. Akik féltették a lányokat, hogy a 2014-es lettországi vébén nem verik-e le a lécet, azokat egy harmadik, majd egy évre rá Pekingben egy negyedik hellyel nyugtatták meg.

Öt év leforgása alatt tehát sikerült két osztályt ugrani.

„Utánpótlásedző vagyok húsz éve, ezért a vébén is az volt a célom, mint a kluboknál nevelőként: fejlődjünk, legyünk meccsről meccsre jobbak, és ha mindent megteszünk a jégen, akkor mindegy, mi az eredmény. Nem tűztünk ki konkrét helyezést célként, de a világranglistát nézve és a játékosok képességét ismerve reális elvárás volt, hogy feljussunk” – mondta az Origónak Marton Tibor.

A hollandok elleni győzelem a vb-n:

A válogatott keret egyharmadát légiósok teszik ki, az itthoniak pedig mind a KMH-t erősítik. Ez az a klub, amely az EWHL nevű, osztrák bázisú ligában szerepel. Olyan ez, mint a fehérvári férfi hokisoknak az az EBEL: garantált a sok meccs, erős ellenfelekkel szemben.

A légiósaink az Egyesült Államokban, Svédországban és Svájcban játszanak.

Egyre kevesebben mondják, hogy ez nem való nekik

Bármilyen meglepő, a női hokisaink általában focival melegítenek a meccsekre – tudtuk meg a torna legjobb kapusának választott Németh Anikótól. Neki van még egy egyéni módszere is a meccsek előtt: NHL-kapusokról néz videókat, és próbálja a helyükbe képzelni magát.

A Németh testvérek sportiskolába járnak – idén érettségiznek –, így a suliban nem kuriózum, hogy jégkorongoznak, de ismeretlenek gyakran meglepődnek a sportág hallatán. Az utóbbi évek sikerei hallatán azonban egyre kevésbé hallják, hogy nem való ez nekik, és Bernadett állítja, ha lánya lesz, őt is leviszi majd jégkorongozni. Úgy látja, mögöttük is egyre nagyobb a hátország, az 1999–2000-es korosztály ígéretesnek tűnik, de már az 5-6 évesek között is vannak nagyon ügyes játékosok.

Hiába számít, például, a svéd Európa egyik legjobb bajnokságának, az ott játszó magyarok is mind dolgoznak a hoki mellett. A világon mindössze két profi női bajnokság van, az orosz és a kanadai. Marton Tibor szerint mindkettő kecsegtető lehet a válogatott játékosai számára, és vannak olyanok, akik el is juthatnak a kettő közül valamelyikbe.

Az oroszok honosítanák két csatárunkat

Az orosz bajnokságban most is szerepel három magyar játékos, Huszák Alexandra, Gasparics Fanni és Kiss-Simon Franciska – előbbi kettőt az oroszok állítólag honosítani szeretnék. Egyikük sem volt ott a vébén, Kiss-Simon sérült, Huszák anyagi vitába keveredett a szövetséggel, Gasparics pedig nem akart játszani a vébén, talán épp a honosítás lehetősége miatt. A magyar válogatottbeli szereplés után négy évet kell várnia, hogy más színekben bemutatkozhasson, ha valóban ez a szándéka.

Németh Anikó a védéseivel stabilitást adott a csapatnak Forrás: Origo


A tavalyi vébén is játszottunk a hollandokkal, az olaszokkal és Kínával, és az akkori keretből tizenkilencen most is bekerültek, ezért adódik a kérdés, hogyan lett egy év alatt a negyedik helyből első. A kapitány szerint tavaly is hajszálon múltak az elbukott meccsek, és ő abban hisz, hogy az apró részletekre kell a leginkább odafigyelni.

A füzetben minden le volt írva

Ezt a célt szolgálta, például, az a füzet, amelyet a játékosok megkaptak a felkészülés során: ebben a legapróbb játékelemektől kezdve az öltözködésen, a melegítésen át minden le volt írva, és a vébéig folyamatosan bővült újabb fontos részletekkel és tudnivalókkal. Marton Tibor szerint a feljutásban annak is volt szerepe, hogy két új erőnléti edző jobb állapotba hozta a lányokat.

A lettek ellen így ment:

Azzal, hogy a válogatott megnyerte a vébét, egy körrel beljebb van az olimpiai selejtezőn, így augusztus helyett csak novemberben kell játszania, amikor is Norvégia és Szlovákia mellett egy most még ismeretlen ellenfél vár majd rá.

Az olimpia sem elérhetetlen

Ha abból indulunk ki, hogy a csapat tavaly a Négy Nemzet Tornáján győzött Szlovákia ellen, idén pedig elkapta Dániát, és csak büntetőkkel kapott ki Ausztriától (mindkét ellenfél divízió I/A-s, azaz idén még egy osztállyal feljebb szerepelt), akkor látható, hogy a norvégiai olimpiai selejtezőn sem lesz esélytelen. Marton amondó, hogy a csapatok közül

Németh Bernadett próbálja megkönnyíteni testvére dolgát azzal, hogy blokkolja a lövést Forrás: Origo


Azt mondja, a taopénzek révén a válogatott lehetőségei egyre jobbak, de sajnálja, hogy a médiában alig tudnak megjelenni, a vébét nem közvetítette egyetlen tévé sem. A férfiválogatott körül már van egy komoly szurkolói bázis, amely akár Dél-Koreába is elutazik a csapattal, és ha kisebb léptékben, de hasonló kezd kialakulni a nőknél is.

Az olaszok elleni diadal: