Kizárással zsarol a nemzetközi kosárszövetség

USA - Szerbia, Kosárlabda VB
US centre DeMarcus Cousins (L) vies with Serbia's forward Nikola Kalinic (R) during the 2014 FIBA World basketball championships final match USA vs Serbia at the Palacio de los Deportes in Madrid on September 14, 2014. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség harca a rivális kontinentális szövetséggel totális háborúvá alakult át: a FIBA kizárta az összes olyan országos szövetséget, amelynek csapatai a rivális ULEB sorozataiban indulnak. Egész könnyen szerezhetnénk Eb-érmet 2017-ben. 

A FIBA Europe-nak érthetően szúrja a szemét, hogy a két legnagyobb presztízsű európai klubtornát, az Euroligát és az Eurocupot is az ULEB szervezi, ezért elindítja ellensorozatát, a Bajnokok Ligáját. Az országos szövetségek azonban érthetően ragaszkodnak a kontinens legerősebb sorozatához, amire válaszul a FIBA közölte, 14 országos szövetséget kizár az összes általa szervezett tornáról, így a 2017-es Európa-bajnokságról is.

A L'Equipe-re hivatkozó Sport24.hu felsorolásából kiderül, hogy

a kizárt szövetségek kvázi Európa legjobb klubcsapatait és válogatottjait adják:

Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Horvátország, Litvánia, Szlovénia, Törökország, Oroszország, Görögország, Izrael, Montenegró, Bosznia és Hercegovina, Macedónia és Lengyelország.

A vébéről egyelőre nem esett szó Forrás: AFP/Javier Soriano

A csapatoknak április 20-ig van lehetőségük fellebbezni, de a döntésüket megkönnyíti, hogy hiába zsarol erőből a FIBA, megteheti, hiszen például az olimpiai kosárlabdatornát is ők rendezik.