Vágólapra másolva!
Alig két hét múlva kezdődik az oroszországi A csoportos jégkorong-világbajnokság, ahol a magyar válogatott ismét ott lesz a legjobbak között. Hári János szereplése még kérdéses, egy pénteki vizsgálat dönthet arról, hogy utazhat-e. A Leksands csatára szerint megfelelő hozzáállással bárkit meg lehet lepni. Sebők Balázs úgy véli, csak egy cél lehet a vébén, a bent maradás.

A Svédországban légióskodó Hári János a Magyarország–Ausztria felkészülési mérkőzésen sérült meg, de az akkori vizsgálatok nem tudtak pontos képet adni a sérüléséről. „Pénteken lesz egy új MRI-m, és ott elmondják, hogy eltört-e a csuklómban a sajkacsont, vagy sem. Ha eltört, három hónapot gipszben kell töltenem, és akkor sajnos kihagyom a világbajnokságot. Ha nem tört el, akkor szerintem játszhatok a vb-n, de majd ha leveszik a gipszet, jobban érzem majd, hogy mi a helyzet” – fogalmazott Hári a sérülésével kapcsolatban a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Ha pozitív eredményt kap pénteken, szerinte a vb-ig visszanyerheti a sérülés előtt formáját: „Egy kihagyás azért mindig kihagyás, de szerintem ez nem befolyásolná a május hetediki kezdést.”

Hárira nagy szükség lenne a vébén Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A csapattársak is várják vissza a svéd Leksands IF támadóját, hiszen fontos, hogyan áll fel a csapat.

„Nagyon fontos, főleg, hogy egy olyan játékosról beszélünk, aki alapembere ennek a válogatottnak. Nyilván, ez benne van a sportban, úgyhogy ugyanúgy dolgozunk tovább. Tényleg sajnálatos, hogy ilyen dolog történt, de nekünk arra kell koncentrálni, hogy a felkészülést ugyanolyan tempóban és ugyanolyan erőbedobással csináljuk. Remélhetőleg Jancsi fel fog épülni, és akkor ő is csatlakozik hozzánk jövő héttől” – mondta Sebők Balázs, a finn Kalevan Pallo (KalPa) csatára.

Bármire képesek lehetnek

A center azt mondta, mindenféleképpen bent szeretnének maradni az A csoportban, ha más lenne a cél, ki sem mennének.

Ugye senki nem számít arra, hogy mi meccseket fogunk nyerni Kanada, Finnország, vagy ilyen kvalitású csapatok ellen, de mi azon leszünk, hogy meglepjük őket. Ez nem lesz egyszerű, de jó játékosokból áll ez a válogatott, és ha követjük az edzői utasításokat, akkor bármire képesek lehetünk.”

Sebők Balázs és az osztrák Michael Schiechl csatája Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hári szerint a legnagyobb fókusz a Franciaország és Németország elleni meccseken lesz, de minden egyes mérkőzésen meg kell próbálni nyerni.

„Szerintem akárkit meg lehet lepni, ha megvan a megfelelő hozzáállás.”

Jönnek fel a fiatalok

Az említett két csapat nem eshet ki, mivel jövőre ők rendezik közösen a világbajnokságot. Sebők szerint nem lehet tudni, hogy a védettség milyen hatással lesz rájuk, és a magyar válogatottnak ettől függetlenül ugyanúgy kell játszania minden meccsen.

„Jönnek fel a fiatalok is, ha csak Galló Vilmost vagy Erdélyi Csanádot nézzük, akkor tényleg mindkettejüknek helye van a válogatottban, és a magyar hoki már egy olyan szinten van, hogy a tavalyi feljutás az szerintem nem egy csoda volt, hanem majdhogynem egy realitás, mert jobban játszottunk, mint a mögöttünk végző lengyelek.

Remélem, hogy sikerül még egy szintet lépni,

és az A csoportban is meg fogunk lepni pár csapatot!” – utalt a csapat fejlődésére Sebők.

Hári János átadja a Dobj egy macit elnevezésű jótékonysági akcióban összegyűjtött plüssállatokat a budapesti Bethesda gyermekkórházban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hári pedig annak a fontosságáról is beszélt, hogy sokan külföldön pallérozódnak: „Fontos, és mutatja a csapat szintjét, hogy mennyien, milyen magas szintű bajnokságban játszanak Európában, és pontosan ezért lett a feljutás realitás. Ez a csapat tudását mutatja, hogy mennyire jó ligákban tudnak sokan játszani, és ha őket összeszeded, akkor egy elég jó kis csapatot tudunk pályára állítani szerencsére.”

A május 6-án kezdődő oroszországi jégkorong-világbajnokságot a Sport TV közvetíti.