Vágólapra másolva!
33 év valceai elnöki korszaka alatt csupán öt BL-elődöntő és egy finálé jött össze Ioan Gavrilescu elnöknek, aki élete legnagyobb hibájának tartja, hogy 2011 februárjában menesztette a női kézilabdacsapat magyar edzőjét, Kovács Pétert.

Ioan Gavrilescu 33 éven át vezette a Valcea női kézilabdaklubot, és mindig arról álmodott, hogy egyszer sikerült megnyerni a Bajnokok Ligáját. A csapat a 2009–10-es szezonban volt ehhez a legközelebb, amikor döntőt vívhatott, de mindkét mérkőzésen kikapott a dán Viborgtól. Emellett 1989–90-ben, 1991–92-ben, 2008–09-ben, 2011–12-ben és 2012–13-ben is elődöntős lehetett, de nem sikerült bejutni a fináléba.

A Gazeta Sporturilor azért szólaltatta meg a korábbi sportvezetőt, mert egy hete a CSM Bucuresti együttese első nekifutásra megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Kovács Péter a Valcea edzőjeként Forrás: Prosport.ro

Gavrilescu elmondta, nem sokat adott volna azért a csoport- és középdöntős teljesítmény után, hogy a csapat Final Fourba jut, de elismerően beszélt Kim Rasmussenről, akiért minden követ megmozgatna, hogy maradásra bírja.

„A skandináv edzők tudnak valamit. Tomas Ryde a válogatottnál és Rasmussen Bukarestben ugyanazt csinálta. Románia rosszul kezdett a vébén, végül harmadik lett. A CSM szörnyen játszott a csoportmeccseken, aztán feltámadt. Nem tudom, ez véletlen egybeesés, vagy egy észak-európai taktika” – mondta.

Arra büszke, hogy a Valceával úgy jutott el BL-döntőig, hogy csak két légiós foglalkoztatott a klub, és hogy az egykori játékosai közül Iulia Curea, Cristina Varzaru, Oana Manea és Aurelia Bradeanu most BL-győzelmet ünnepelhetett.

Neki viszont nem volt szerencséje Dániával.

„Elnökségem leggyengébb pontja az volt, amikor 2011 februárjában Anja Andersent neveztem ki edzőnek és elküldtem Kovács Pétert. Anja Andersen nagy hiba volt, egy katasztrófa. Azért kellett váltanunk, mert a legjobb játékosunk, Cristina Neagu egyáltalán nem jött ki a magyar edzővel. Három dolgot követelt, az egyik az volt, hogy Kovácsot rúgjuk ki. Most azt mondom, ha Péter marad az edző, akkor 2011-ben a Valcea Bajnokok Ligáját nyert volna.”

Gavrilescu szerint a fejlődés teljesen megrekedt a dán edzőnővel. „Sohasem felejtem el, amikor hatgólos előnyről kikaptunk az Itxako otthonában. Voltak időszakok, amikor öt szélsővel védekeztünk.

– tette hozzá.