Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO fergeteges második félidei játékával felőrölte a BL-győztes CSM Bucurestit, és végül meggyőző különbséggel nyerte meg a Bajnokok Ligája-döntő visszavágóját, pedig már nem is játszott Heidi Löke, aki gyermeket vár, ezért a norvég klasszis ebben az idényben már nem is léphet pályára. Az Origo tudósítója Ambros Martín vezetőedzővel beszélgetett a rangadó után.

Ambros Martín nem a legszerencsésebb ember. Az irigylésre méltó forrásokból gazdálkodó győri kézilabdaklub spanyol edzőjét az utóbbi években nemcsak elképesztő sérüléshullám, hanem kulcsjátékosai terhessége is hátráltatta: Görbicz Anita és Katrine Lunde után újabb világsztár, Heidi Löke esett ki a szezon hátralevő részére.

Ráadásul az anyai örömök elé néző/nézett játékosokban egy közös dolog is akadt: tulajdonképpen mindannyian pótolhatatlanok. Görbicz zsenialitásának, Lunde ellenfelet demoralizáló jelenlétének kiesése után Löke kidőlése hasonlóan komoly gondot jelent, hiszen a norvég világsztár támadásban és védekezésben is kulcsfontosságú szerepet játszott.

– mondta a vegyes zónában Yvette Broch, a győriek egyetlen beállósa az Origónak. A holland játékos kiváló védő, Eduarda Amorimmal a mezőny legjobb párosát alkotják a védelem közepén, de támadásban Löke miatt kevesebb szerepet kapott eddig, és hát nem is egy kategória a két játékos.

Yvette Broch (j) kiváló védőjátékos, most támadásban is bizonyítania kell Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Broch a CSM ellen csapatához hasonlóan kiváló második félidőt hozott le, de nagy kérdés, fogja-e bírni a 60 perces meccsterhelést. „Kénytelen leszek, nem? Ma nem ment rosszul a szünet után, de azért ez így biztosan nem fenntartható. Ambros [Martín] zseniális edző, biztosan kitalál majd valamit, és meggyőződésem, hogy a klubnál is keresik a megoldást" – tette hozzá a holland, aki öt góllal zárta a bukarestiek elleni meccset.

Martín már tud nevetni a pechszérián

„Új feladatom lesz: rajta kell tartanom a szemem a lányok pasijain" – mondta a meccs után széles mosollyal Amros Martín az Origo tudósítójának. „Nincs mit tenni, szeretettel gratulálunk Lökééknek, és kívánjuk, hogy minden jól alakuljon! Nem tagadom, nehéz helyzetben vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy ezt is meg fogjuk oldani."

Broch hatvanperces szerepeltetése nem lehet megoldás, ezt egy egész szezonon át biztosan nem bírja egy játékos (kivéve persze Heidi Lökét, aki nemcsak bírja, igényli is). Megoldás lehetne, hogy Broch csak támadásban játsszon, ehhez viszont sürgősen fel kellene épülnie az őt a hármas védő posztján pótolni tudó Tomori Zsuzsának.

Eduarda Amorimnak társ kell a védelem közepén Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Az elmúlt két évben hozzászokhattam a nehézségekhez. A három évvel ezelőtti BL-győzelem óta elképesztő mennyiségű játékosom dőlt ki, de én nem azért vagyok itt, hogy a gondokon keseregjek. Az a feladatom, hogy mentálisan megfelelő állapotba hozzam a csapatot, hogy túl tudjon lépni akár a legsúlyosabb problémán is. Ma pont ezt tettük" – mondta Martín.

Minden idők legerősebb csapata

Az Európai Kézilabda-szövetség honlapján a hét elején megjelent egy cikk, ahol azt elemzik, Nora Mörk érkezésével – a norvég balkezes 11 gólt vágott a CSM-nek pénteken, és máris vezeti a BL góllövőlistáját – a győri kirakós utolsó darabja is a helyére került. Sőt talán még ennél is többről van szó:

ez az ETO talán minden idők legerősebb női klubcsapata.

„Olvastam én is a cikket, de akkor már tudtam, hogy Löke gyermeket vár, nevettem is magamban, hogy vajon mit írna a szerző, ha tudná. Azt nem tudom, hogy minden idők legerősebb csapata-e most az ETO, de hogy brutális potenciál rejlik benne, az egészen biztos."

Ambros Martín kétszeres BL-győztes a Győrrel Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Ez azonban semmit nem számít a BL-győzelem tekintetében. Tavaly mi voltunk a legkiegyensúlyozottabb csapat, egész tavasszal magas színvonalon kézilabdáztunk, és sokan már előre odaadták nekünk a serleget. Sőt, bár nem a legjobb meccsünk volt a szezonban, a döntőben is jól játszottunk, mégsem mi győztünk."

„Ennek a lebonyolításnak megvannak a maga előnyei, de tulajdonképpen – amellett persze, hogy nagyon nehéz út vezet a budapesti négyes döntőbe – leegyszerűsíthető arra a tényre, hogy

azon a bizonyos négycsapatos mini BL-en."

A győriek makulátlan teljesítménnyel vezetik brutálisan erős csoportjukat, a BL-címvédőt immár oda-vissza elverték, és győzni tudtak az idén legnagyobb ellenfelüknek tűnő Rosztov Don otthonában is. „Ez szép, de majd májusban örüljünk. Most még rengeteg munka vár ránk" – tette hozzá Martín.