Vágólapra másolva!
Ma este a Csehország elleni mérkőzéssel megkezdi Európa-bajnoki szereplését a dán Kim Rasmussen által irányított női kézilabda-válogatott, amely szinte teljes kezdősora nélkül utazott el Svédországba. A súlyos gondok ellenére pozitív kisugárzású csapatra izgalmas, de nagyon nehéz Eb vár. 

Szinte példa nélküli, amin a nyáron kinevezett szövetségi kapitány, Kim Rasmussen átment az utóbbi hónapokban. Olyan sérüléshullám, ami az első nagy tornájára készülő szövetségi kapitány válogatottját sújtja, talán még soha nem volt, hiszen

nem túlzás azt állítani, hogy egy komplett kezdőcsapatnyi kulcsjátékos dőlt ki a magyaroktól.

Kezdődött azzal, hogy a csapatkapitány, Tomori Zsuzsa nem tudott felépülni 2015 decemberi (!) sérüléséből, ami már önmagában óriási csapás, hiszen a győriek játékosa a támadásoknak és a védekezésnek is kulcsfigurája. Aztán Zácsik Szandra kiesésével eldőlt az is, hogy Rasmussen többé-kevésbé kénytelen lesz lemondani a kilencesről lőtt gólokról, ami már önmagában elég nagy baj, de ez még csak a kezdet volt.

Azok a fontosak, akik itt vannak

„Előfordulhat, hogy újra olyan csodát kell tennem, mint májusban Budapesten" – mondta nevetve a dán kapitány a CSM Bucurestivel aratott BL-győzelemre utalva. Pedig akkor (október közepén) még nem is tudta, hogy az Eb-re tervezett játék további ütéseket kap.

Kim Rasmussen Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Én soha nem pánikolok!" – jelentette ki határozottan Rasmussen. „Egyébként sem vagyok az a fajta, meg hát a jelenlegi helyzetben

Azokra figyelek, akik itt vannak, nem azokra, akik sajnos nem lehetnek velünk."

„Magyarországon igen gazdag kézilabdakultúra várt, tehetséges, ügyes játékosaim vannak, és bár tisztában vagyunk a nehézségekkel, nem kereshetünk előre kifogásokat. A magyar válogatott a kieső kulcsjátékosok ellenére is erős csapat. Becsüljön csak le minket, aki akar" – tette hozzá Rasmussen, akiből minden pillanatban az a fajta magabiztosság árad, amire óriási szüksége van most a csapatának.

Milyen magyar csapat utazik az Eb-re?

Szikora – Korsós, Zácsik, Kovacsics, Mayer, Tomori (+ egy jobbszélső): erre a kezdőcsapatra akár mondhatnánk, hogy a legerősebb magyar válogatott, ám közülük senki nem utazik Svédországba. Mivel Szucsánszki Zita és Triscsuk Krisztina sem egészséges (előbbi maximum a középdöntőben játszhat, utóbbi csak védekezhet), elmondható, hogy Görbicz Anitán kívül olyan játékosoknak kell kulcsszerepet betölteniük, akiknek elég kevés nemzetközi tapasztalatuk van.

Görbicz Anita egészséges Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Elnézve Görbicz formáját a válogatottban és a klubjában, nem aggódom a támadójátékunk minősége miatt" – méltatta az irányítóját Rasmussen, aki egyéb opció híján a támadások drasztikus felgyorsításában látja az átlövők teljes hiányának megoldását. „Anita azonnal felmérte a szerepét a csapatban, tudja, hogy most óriási szüksége van a csapatnak egy vezérre.

A kora? Önök túl sokat foglalkoznak ezzel a témával. Engem jobban érdekel, hogy nyolc gólt lőtt a románoknak."

A válogatott Eb-kerete

kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss éva (Győri Audi ETO)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)
balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

Görbicz mellett a magyar csapat játékának kulcsfontosságú eleme lesz a védekezés, és a Kárpát Kupa döntője már azt is megmutatta, hogy nem jár rossz úton a válogatott. Szekeres Klára, a védekezésünk központi figurája azt mondta az Origónak, „van még mit javítani, de örülök, hogy egészen gyorsan újra összeszoktunk [Kisfaludy] Anettel a védelem közepén." Az egykori klubtársakra óriási feladat hárul a hármas posztokon, és nem csak azért, mert Szucsánszki és Kovacsics személyében két kiváló kettes védő is kiesett a csapatból az utolsó pillanatban.

Bár Görbicz is jól védekezik az átlövők ellen,

az irányító energiáját inkább a támadásokra kell tartalékolnia Rasmussennek,

ami egyúttal azt is jelenti, hogy többet kell cserélni támadás és védekezés között. Ez annyiból rossz hír, hogy lassítja a játékot, viszont az vitán felül áll, hogy a magyar csapat csak akkor lehet sikeres, ha jól védekezik.

Kiss Éva kulcsszereplő lesz Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Aminek alapvető feltétele a jó kapusteljesítmény. „Ezt a produkciót bármikor elfogadom tőle az Eb-n" – mondta a Győr-Bucuresti BL-meccs után az öltözőfolyosón Rasmussen arról a Kiss Éváról, aki percekkel korábban szinte egymaga fordította meg a BL-döntő visszavágóját. A győri kapusnak láthatóan jót tesz, ha bíznak benne, és a Románia elleni győzelem során Janurik Kinga is bizonyította, hogy lehet rá számítani.

Tényleg gyorsul a játék

„A románok ellen már látszott, hogy ha elég gyorsan jár a labda, minden poszton helyzetbe tudunk kerülni" – mondta a kolozsvári torna döntőjéről Rasmussen, ahol már abból is ízelítőt kaphattunk, mi várható a csapattól Kovacsics és Szucsánszki nélkül, akik a mérkőzés elején sérültek meg.

A játékosaim tehetségét mutatja, hogy ráéreztek erre, csak nézze meg, mit játszott Klivinyi Kinga Romániában. Érték súlyos csapások ezt a csapatot, de megvannak az erényei. Már csak a játékosoknak kell elhinniük, hogy elég jók. Ezzel kapcsolatban még van min dolgoznunk."

Klivinyi Kinga tíz gólt ragasztott a románok kapujába Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Bár a román válogatott sem legerősebb felállásában játszott, az olimpiai résztvevő legyőzése így is szép eredmény. A kevés átlövéssel, cserébe rengeteg betöréssel, gyors labdajáratással operáló magyar válogatott a Görbicz-Klivinyi kettős vezérletével (ketten 18-at lőttek a 29 gólunkból) úgy tudott nyerni, hogy a szélekről még elég sok ziccer ki is hagyott. A helyzetek viszont bőven megvoltak, és így is megszórtuk a románokat, azaz működött az új rendszer.

Izgalmas kis Eb lesz ez

A magyar válogatott első ránézésre nehéz csoportba, és még nehezebb ágra került az Eb-n. A csoportból, ahol Csehországgal, Dániával és Montenegróval találkozik, kötelező továbbjutnia, de már ez sem lesz könnyű feladat. Ennek ellenére Görbicz Anita épphogy meg nem sértődött, amikor azt kérdeztük, adott esetben ki lehet-e esni a csoportban.

A magyarok csoportmérkőzései

December 5. 18:30: Magyarország-Csehország (tv: M4 Sport)
December 7. 20:45: Dánia-Magyarország (tv: M2)
December 9. 18:30: Montenegró-Magyarország (tv: M4 Sport)

A dánokat tavaly az otthonukban is simán leléptük (29-22), a montenegrói csapat, amely a tavalyi vébén 32-15-re győzött le bennünket, az olimpiai ciklus elején megkezdi a generációváltást. Dragan Adzic olyan fiatalokat épít be Majda Mehmedovicék mellé, akik rutintalanok ugyan, de már most jó csapatokban, a Bajnokok Ligájában edződnek. Ellenük biztosan nehéz dolgunk lesz, hiszen a montenegróiak védjegye a masszív védekezés,

a csehek és a dánok ellen azonban jöhetnek a továbbjutáshoz kellő pontok.

„Engem feldob, hogy komolyak az elvárások velünk szemben. Minél nagyobb a tét, annál nagyobb a nyomás, de nekünk el kell viselnünk, erőt kell merítenünk belőle" – mondta Rasmussen, aki nem akart helyezésekről beszélni, csak annyit mondott, „minden meccset meg akarunk nyerni".

Triscsuk kapja az instrukciókat a kolozsvári torna döntőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szűk egy évvel ezelőtt hasonlókat mondott a férfiak frissen kinevezett szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev is, aki szemben Rasmussennel szándékosan futott neki felforgatott csapattal az idei lengyelországi Európa-bajnokságnak. Neki még a szakmai vezetőségből sem hitt mindenki, Rasmussen szájából viszont sokkal hitelesebben hangzik, hogy nyerni akar minden meccsen.