Könnyed magyar győzelem Szlovákia ellen a Karácsony Kupán

férfi kézilabda-válogatott, Bánhidi Bence
Bánhidi Bence (j) és a szlovák Jozef Hanták a kézilabda Provident Karácsony Kupa Magyarország - Szlovákia mérkőzésén Érden 2016. december 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-26-ra legyőzte Szlovákiát az érdi Provident Karácsony Kupa elődöntőjében. Xavi Sabaté csapata végig kézben tartotta a mérkőzést, amikor egy kicsit szorosabb lett, rögtön tempót tudott váltani. Sok volt a jó egyéni teljesítmény, és az önbizalomnak is biztosan jót tett a siker.

A januári világbajnokság előtti egyik fontos felkészülési állomás az érdi négyes torna. Xavi Sabaté próbálta úgy forgatni a csapatot, hogy mindenki lehetőséget kapjon. Ez alól csak Nagy László volt kivétel, a veszprémi átlövő melegítőben pihente végig a mérkőzést.

Az első félidőben a válogatottba visszatérő

Fazekas Nándor kezdett a kapuban,

a mezőnyben pedig a Harsányi, Ancsin, Császár Bánhidi, Bodó, Iváncsik Gergő hatossal indultunk, és annak ellenére, hogy ki-kimaradtak helyzetek, és Fazekasnak is volt már ennél jobb meccse, kezdettől fogva magabiztosan vezetett a magyar válogatott. Különösen Császár és Ancsin volt ekkor elemében, a szünetre pedig 17-13-as előnnyel vonulhattunk.

Ancsin Gábor (j) és a szlovák Martin Mazák a kézilabda Provident Karácsony Kupa Magyarország - Szlovákia mérkőzésén Érden 2016. december 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidőre érkezett a kapuba Mikler Roland, Harsányi helyett pedig ekkor már konstansan Gulyás Péter volt fent a pályán. Kezdésként rögtön elhúztunk hat góllal, majd, amikor néhány elkapkodott támadást és figyelmetlen védekezést követően a szlovákok feljöttek két gólra, Sabaté időt kért, a csapat pedig sebességet váltott.

Mikler elkezdte hozni a bravúrokat, Bánhidi lőni a gólokat, de ekkor szinte már mindenki betalált a jobb sorsa érdemes Teodor Paul kapujába.

Császár feladása után Iváncsik lőtt gólt kínaiból,

míg Jamali egy labdaszerzés után megkerülte a védőt, és laza csuklóval elpörgette a labdát a hiába ugráló kapus mellett. Lőttek gólt a beállók is, Szőllősi Szabolcs és a 200. válogatottságát ünneplő Zubai Szabolcs is.

Bánhidi Bence (j) és a szlovák Jozef Hanták a kézilabda Provident Karácsony Kupa Magyarország - Szlovákia mérkőzésén Érden 2016. december 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hajrára állandósult a hét-nyolc gólos magyar előny, ami aztán szép lessen tízig is felkúszott, a végén pedig megállt kilencnél, a magyar válogatott 35-26-ra győzött.

Megnyugtató látvány volt, hogy hatékonyan védekeztünk, sok labdát szereztünk, amiből jöttek a könnyű gólok (és nem nagyon hibáztunk ziccert), bátran és pontosan lőttek az átlövők - ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a világbajnokságon ennél a szlovák csapatnál csak erősebb csapatokkal fog találkozni a magyar válogatott. Ahogy már a pénteki döntőben is, ahol a Bahreint legyőző Csehország lesz az ellenfél.

Eredmények:
Magyarország-Szlovákia 35-26 (17-13)
Csehország-Bahrein 28-23 (16-12)

a pénteki program:
a 3. helyért: Szlovákia-Bahrein 14.00
döntő: Magyarország-Csehország 16.00

A válogatott legközelebb már Dániában a Bygma Kupán lép pályára, ahol a házigazda mellett Izland és Egyiptom lesz az ellenfele.

Férfi világbajnokság, 2017. január 11-29.

Csoportbeosztás:
A-csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán, Norvégia
B-csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Párizs): Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, Argentína
A csoportok első négy-négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5-6. helyezettek az Elnöki Kupában folytatják a tornát.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Január 13., péntek, 17:45: Németország-Magyarország
Január 14., szombat, 20:45: Magyarország-Horvátország
Január 16., hétfő, 17:45: Magyarország-Chile
Január 18., szerda, 14:00: Szaúd-Arábia-Magyarország
Január 20., péntek, 20:45: Fehéroroszország-Magyaroroszág