Kézi-vb: teljesen felborult a magyarok napirendje

Javier Sabaté
Hungary's spanish head coach Xavier Sabate (R) gives instructions during the 25th IHF Men's World Championship 2017 Group C handball match Hungary vs Chile on January 16, 2017 at the Kindarena in Rouen. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Bodó Richárd, a magyar férfi kézilabda-válogatott balátlövője szerint görcsösen játszottak, ezért nem tudták fölényesen legyőzni Chile csapatát hétfőn a franciaországi világbajnokságon, a Szaúd-Arábia elleni következő csoportmérkőzés pedig átírta a csapat napirendjét.

"Hiányérzetünk van, mert a horvátokat el tudtuk volna kapni, de volt egy-két rövidzárlatunk, amit az ellenfelünk kihasznált.

– nyilatkozta kedden a MOL-Pick Szeged játékosa.

Bodó Richárd lövésre készül a horvátok elleni mérkőzés közben Forrás: Citizenside/Ann-Dee Lamour

A magyarok az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes németektől pénteken 27-23-ra, az Eb-harmadik horvátoktól szombaton 31-28-ra kaptak ki a roueni C csoportban, Chilét 34-29-re győzték le hétfőn.

A következő ellenfél Szaúd-Arábia lesz, szerdán.

Bodó elmondta, az eddig megszokotthoz képest teljesen felborul a napirendjük, mert a közel-keleti együttessel szerdán 14 órától játszanak, de igyekeznek alkalmazkodni a szokatlan időponthoz. A balátlövő azt is elárulta, a lehető legtöbb világbajnoki mérkőzést megnézi a televízióban, mert a többi csoport küzdelmei is érdeklik.

"A chileiekről nem volt sok információnk. Igyekeztünk felkészülni, sok újdonságot nem csináltak, de

– mondta Schuch Timuzsin. A Telekom Veszprém beállósa szerint akár négy-öt cserére is szükségük lenne, hogy védekezésben és támadásban is a legerősebb sorral álljanak fel, de ahhoz túlságosan gyors lett a kézilabda, hogy ezt rendszeresen végrehajthassák.

"Vannak periódusok, amikor nagyon jól összeállunk, és stabilak vagyunk védekezésben, de akadnak peches időszakok is" – tette hozzá Schuch, aki megjegyezte, már látszik, hogy

a magyar válogatott valószínűleg Svédországgal találkozik a nyolcaddöntőben,

ám továbbra is csak a következő mérkőzésre összpontosítanak.

Javier Sabaté szövetségi kapitány úgy fogalmazott, a Chile elleni találkozón nem védekeztek a legjobban, de támadásban egyre jobban teljesítenek.

Chile ellen első mérkőzését nyerte meg a magyar válogatott a vb-n Forrás: AFP/Charly Triballeau

"Nagyon boldogok vagyunk, hiszen megvan az első győzelmünk.

Nagy Lászlón kívül minden játékosunk bevethető,

és igyekszünk mindenkit a lehető legfrissebb állapotban tartani" – tette hozzá a spanyol edző.

Kifejtette, a nyolcaddöntőben már a bokasérülés miatt hiányzó csapatkapitányra is szüksége lenne a csapatnak, attól viszont nem tart, hogy Juhász Ádám – aki mindhárom eddigi meccset szinte végigjátszotta – elfárad az egyenes kieséses szakaszra, mert fiatal, és remek állapotban van fizikálisan.

Bodó Richárd ennek kapcsán megjegyezte, nyilván jólesne egy kis pihenés a 20 éves tatabányai szélsőnek is, de viszi előre a szíve, és ha fáradt lesz, azt Sabaté kapitány észre fogja venni.

Sabaté Szaúd-Arábia együtteséről elmondta, "nyernünk kell, és világos, hogy mi vagyunk az esélyesek, de nem rossz csapat a következő riválisunk, amely ellen nem jó játszani".

Bánhidi Bence, a MOL-Pick Szeged beállója úgy fogalmazott, az első és a második csoportmeccsükön

Bánhidi Bence Chile ellen megkapta, amit korábban nem Forrás: AFP/Charly Triballeau

A hatcsapatos csoport első négy helyezettje jut tovább a nyolcaddöntőbe, az ötödik és a hatodik az alsóházban az Elnök Kupáért folytathatja szereplését.

A magyar együttes pénteken Fehéroroszország együttesével zárja a világbajnokság első fázisát.

Császár: Nagyszerű érzés visszatérni Franciaországba

Császár Gábor, a válogatott irányítója nagy örömmel tért vissza a világbajnokságnak otthont adó Franciaországba, ahol korábban két időszakban is játszott.

"Szeretem a francia ételeket, a francia szavakat viszont szinte teljesen elfelejtettem, úgyhogy most

Nagyszerű érzés újra itt lenni Franciaországban és találkozni néhány régi csapattársammal" – nyilatkozta kedden a világbajnokság honlapján Császár Gábor, aki a 2009/10-es idényben a Chambery Savoie, 2013 és 2015 között pedig a Paris Saint-Germain együttesét erősítette.

A svájci Kadetten Schaffhausen irányítója kifejtette, jelenleg a válogatott nyolcaddöntőbe jutása a legfontosabb számára.

A tornán eddig kilencgólos Császár szerint pillanatnyilag úgy tűnik, Svédországgal találkozhatnak a magyarok a nyolcaddöntőben: "Teljesíthető feladat lenne számunkra, de ennyire még nem tekintünk előre, a hangsúly most a szaúdiakon van."

Az első csoportmeccs első félidejének közepén megsérült csapatkapitány,

Nagy László a reményei szerint még pályára léphet a világbajnokságon,

és jelenleg úgy tűnik, erre jó esélye van.

Császár végül megnevezte, melyik csapatokat várja a párizsi elődöntőbe: "Németország, Horvátország, Franciaország és talán a svéd-magyar párharc továbbjutója jó eséllyel ott lehet a torna végső fázisában."