Vágólapra másolva!
A Veszprém korábbi, a Barcelona jelenlegi játékosa, a macedón Kiril Lazarov lett a franciaországi világbajnokság csoportkörének gólkirálya. Válogatottunk újonca, Juhász Ádám a legtöbb időt töltötte a pályán, és övé volt a legtöbb labdaszerzés. Az viszont látszik, hogy támadásban nem muzsikálunk valami fényesen.

A 36 éves jobbátlövő öt mérkőzésen összesen 68 alkalommal lőtt kapura, és - 65 százalékos hatékonysággal - 44 gólt szerzett, ezek közül 17-szer hétméteresből. Az Európa-bajnok németek balszélsője, Uwe Gensheimer kiemelkedő, 89 százalékos hatékonysággal támadott, ugyanis 37 lövéséből 33-szor betalált - 20-szor büntetőből -, ezzel a góllövőlista harmadik helyén zárt.

Kiril Lazarov (L) nem spórolt a munícióval Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A legjobb magyar, Császár Gábor a 14. helyen végzett, 38 kísérletből - 66 százalékos hatékonysággal - 25 gólt dobott, ezek között 12 hétméteres volt.

A legtöbb gólpasszt a fehérorosz Barjsz Puhovszki adta, ebben a rangsorban Lékai Máté végzett a legelőkelőbb helyen a magyarok közül. Előbbinek 35, utóbbinak 19 alkalommal volt olyan átadása, ami gólt hozott.

A gólok és a gólpasszok összegéből készült kanadai táblázat élén Lazarov, második helyén pedig Puhovszki zárt, Lékai a 15. lett.

A magyar válogatott összesen 248 kísérletből 147 gólt ért el, ami 59 százalékos hatékonyságot jelent.

Ebben a mutatóban Svédország, Németország, Szlovénia és Dánia bizonyult a legjobbnak, egyaránt 67 százalékkal.

Van, amit jól csinálunk

A labdaszerzések listájának élén Juhász Ádám végzett, a Tatabánya szélsője hét alkalommal lopta el a labdát ellenfelétől. A legtöbb időt is ő töltötte a pályán (4:16:21 óra) a magyarok közül, a legkevesebbet pedig Nagy László (18:07 perc), akit az első mérkőzés első félidejének közepén bokasérülés miatt le kellett cserélni és később a keretből is kikerült.

Juhász Ádám nemcsak megszerezte a labdát, hanem kapura is tört vele Forrás: AFP/Charly Triballeau

A legtöbbet büntetett játékosok között Ligetvári Patrik egy piros lappal, két sárgával és öt kiállítással az ötödik lett.

A kapusok közül a norvég Espen Christensen védett a leghatékonyabban (43%), ugyanis 56 lövésből 24-et hárított. A magyarok közül

Mikler Roland (121/36) és Fazekas Nándor (69/21) is harminc százalékos hatékonysággal védett.

A hétméteresekkel szemben a katari Danijel Saric volt leginkább magabiztos, 11 kísérletből ötöt megfogott.

A 24 csapat közül Japán volt a legsportszerűbb nyolc kiállítással és tíz sárga lappal, a magyarok a 22. helyen végeztek 21 kiállítással, illetve egy piros és 16 sárga lappal.

Javier Sabaté szövetségi kapitány válogatottja vasárnap 16 órától Albertville-ben az olimpiai bajnok Dániával találkozik a nyolcaddöntőben. A két csapat párharca 34 mérkőzést számlál, ezek közül a magyarok 18-at, a skandinávok 14-et nyertek meg, kétszer pedig döntetlen született. Legutóbb január 5-én Aalborgban találkoztak, ahol a Bygma Kupa felkészülési tornán 24-21-re győztek a hazaiak.