Csodát tettek és történelmet írtak: vb-döntőben Norvégia

handball Horizontal
Norway's pivot Joakim Hykkerud (1st-L) congatulates Norway's goalkeeper Torbjorn Bergerud (2nd-L) after he saved a penalty during the 25th IHF Men's World Championship 2017 semi-final handball match Croatia vs Norway on January 27, 2017 at the Accorhotels Arena in Paris. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Norvégia drámai fordulatok után hosszabbításban 28-25-re legyőzte Horvátországot a 2017-es férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjében, így története során először finálét játszhat, amelyben a címvédő és házigazda Franciaország lesz az ellenfele. A horvátok a rendes játékidő végén időn túli hetest hibáztak, a ráadásban pedig nem bírták tartani a lépést, így szombaton Szlovénia ellen küzdhetnek meg a bronzéremért.

Az első félidőben jobban kezdtek a horvátok, a norvégok pedig nem találták az egész tornán és a magyarok elleni negyeddöntőben is mutatott, eszméletlen tempójú játékukat a mérkőzés elején.

A hetedik percben még szerzett góljuk sem volt a norvégoknak,

a horvátok 2-0-s és 5-2-s előnyben is voltak. Norvégia szépen fokozatosan kezdett magára találni és nemcsak beérte a horvátokat, hanem át is vette a vezetést.

A mérkőzésen először 7-6-ra vezetett Norvégia, a szünetben pedig már kétgólos volt az előnye (12-10) úgy, hogy két hetest is elrontottak a skandinávok.

A végletekig kiegyenlített meccset hozott a második elődöntő Forrás: AFP/Thomas Samson

A második félidőben gyorsan egalizáltak a horvátok (12-12) és felváltva dobálták a gólokat a csapatok, a 41. percben viszont zsinórban három találatot szerzve újból előnybe került Zeljko Babic együttese.

Az északiak pörgősen kézilabdáztak, de továbbra sem jeleskedtek az hétmétereseknél és volt újabb hét percük, amikor csak egy gólt tudtak szerezni. A horvátok viszont több ziccert is elpuskáztak így hiába tűnt úgy 18-16-nál, hogy megléphetnek, a norvégok egy 3-0-s sorozattal ismét fordítottak (19-18).

Fogta a fejét Christian Berge, kimaradtak a hétméteresek Forrás: AFP/Thomas Samson

Az 55. perc kezdetén nagy lépést tett a döntő felé Horvátország, hiszen emberhátrányban ismét két gólra növelte a különbséget (22-20). A lüktető iramú mérkőzést a közönség is élvezte.

Egy perccel a rendes játékidő vége előtt Norvégia időt kért, majd egyenlített is (22-22). Az utolsó támadást nem tudta góllal befejezni Horvátország, viszont kapott egy időn túli hétméterest, ami a kézilabdában több mint fél gól, azonban a rutinos Zlatko Horvat keze megremegett, így drámai pillanatok után kétszer ötperces

hosszabbítás következhetett.

Extázisba kerültek a norvégok Bergerud életmentő védése után, jöhetett a ráadás Forrás: AFP/Franck Fife

A győzelem lehetőségének elmulasztása nem roppantotta össze a horvátokat, akik rögtön elhúztak két góllal a hosszabbításban (24-22), de az első öt perc végére megint felálltak a norvégok (24-24), ki tudja már hányadszor a meccsen...

A második felvonást a norvégok kezdték góllal (25-24), majd a 69. perc végén az emberelőnyüket egy hetessel kihasználva már kettővel vezettek (27-25), 15-13 óta először.

Erre a horvátok már nem tudtak válaszolni, sőt, Norvégia végül három góllal, 28-25-re nyerte meg az elődöntőt, és

története során először világbajnoki döntőbe jutott, sőt, vb-érmet is most nyert először.

A horvátok átka pedig továbbra is tart, hiszen déli szomszédaink 2009 óta nem tudnak világbajnoki fináléba jutni.

Így ünnepelte a történelmi finálé kiharcolását Norvégia válogatottja Forrás: AFP/Franck Fife

Ezzel ismertek a helyosztól párosításai, szombaton Szlovénia és Horvátország küzdhet meg a bronzéremért, a házigazda és címvédő franciák pedig a világbajnokságra szabadkártyával kvalifikáló, a negyeddöntőben Magyarországot kiejtő Norvégiával csapnak össze az aranyéremért.

A két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, akkor a franciák 31-28-ra nyertek, azóta is ez az egyetlen norvég vereség a 2017-es világbajnokságon, Franciaország még százszázalékos.

Férfi kézilabda-vb, elődöntő
Horvátország-Norvégia 25-28 (10-12, 22-22, 24-24) - hosszabbítás után
csütörtökön:
Franciaország-Szlovénia 31-25 (15-12)
Helyosztók:
a 3. helyért: Szlovénia-Horvátország, szombat 20.45 (élő: Sport1)
döntő: Franciaország-Norvégia, vasárnap 17.30 (élő: Sport1)