Sztáredzővel várja a hazai Eb-t a horvát kéziválogatott

Lino Cervar, kézilabda
Macedonia's head coach Lino Cervar gives his instructions during the 25th IHF Men's World Championship 2017 Group B handball match Macedonia vs Iceland on January 19, 2017 at the Arenes de Metz in Metz. / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Visszatér a horvát férfi kézilabda-válogatott kispadjára a legendás edző, Lino Cervar, akinek irányításával 2003-ban világ-, 2004-ben olimpiai bajnok volt a csapat.

Lino Cervar talán edzői karrierjének a legnehezebb döntését hozta meg azzal, hogy a macedón válogatott helyett ismét a horvátot választotta, írja a Tportal.hr oldal.

A szakember tíz hónapja állapodott meg a macedón szövetséggel, és bár februárban is hevesen tiltakozott a felvetés ellen, végül igent mondott a horvátoknak. A szövetség Zeljko Babic menesztése után rutinos szakemberre akarta bízni a csapatot a 2018-as hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Lino Cervar Forrás: AFP/Patrick Hertzog

„Nagy dilemma előtt álltam. Legyek annak az országnak a szövetségi kapitánya, ahol születtem, ahol a családom, amely válogatottal a legnagyobb sikereket értem el? Vagy válasszak második hazám, a büszke Macedónia kis csapatát? Végül Horvátországot, a hazámat választottam" – idézte a lap Cervart, akinek vezetésével 2003-ban világ-, egy évvel később olimpiai bajnoki aranyat nyert a válogatott, de 2005-ben és 2009-ben vb-második, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki ezüstérmes is volt.

A szakember 2004 és 2009 között a Zagreb klubedzői feladatait is ellátta, 2009 óta a macedón Metalurg edzője, tavaly pedig átvette a macedón nemzeti csapat irányítását is.

Korábban sok sikert ért el a horvátokkal Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Cervarral kapcsolatban egy hónapja merült fel először a pletyka, hogy visszatér, azonban éppen a február 4-i Veszprém-Metalurg mérkőzést követően nagyon kiborult, mert egy horvát lap lesifotókat közültek róla, amint Veszprémben találkozott néhány egykori játékosával – többek között Mirko Aliloviccsal és Renato Suliccsal.

Akkor úgy nyilatkozott, szó nincs arról, hogy visszacsábítaná az egykori klasszisokat, és tagadta, hogy tárgyalna a horvát szövetséggel.