Vágólapra másolva!
18 éves kora óta minden felkészülésen ott volt a magyar jégkorong-válogatottal, idén azonban sérülés miatt nem tartott a többiekkel, és a szombaton kezdődő divízió I-es világbajnokságot is kihagyja. A hatszoros magyar bajnok Kovács Csaba szerint nehéz torna vár a mieinkre, de nem lehetetlen kiharcolni a feljutást az A csoportba.

Miért nem utazik Kijevbe?
Van egy csípősérülésem, húzódással, gyulladással szenvedtem. Javul az állapotom, de nem tudtam volna teljes bedobással, rendesen készülni a csapattal. Nem is tudtam részt venni az edzőtáborban, nem tudtam elkezdeni a felkészülést. Szerencsére nincs olyan nagy baj, hogy műtétre vagy komolyabb beavatkozásra lenne szükség, nyújtással, jógával gyógyítom magam.

Kovács Csaba (balra) sérülése miatt kihagyja az idei vb-t Forrás: Mudra László - MJSZ/Mudra László - Mjsz

Hogyan viseli, hogy nem tarthat a többiekkel?
18 éves korom óta minden felkészülésen ott voltam a csapattal, ez egy furcsa dolog nekem. Természetesen nagyon drukkolok a srácoknak. Sok tehetséges fiatal van a magyar jégkorongban, támogatni kell őket. Szurkolni fogok nekik a világbajnokság alatt is. És próbálom a jó oldalát nézni: így, hogy itthon maradok, több időt tudok a családommal tölteni.

A szentpétervári A csoportos vb-n tavaly sikerült legyőznünk a fehéroroszokat Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Kívülről látva milyennek ítéli a csapat felkészültségét?
Nagyon nagy verseny, nagyon nagy küzdés volt a keretbe kerülésért, ami emelte az edzőtábor szintjét. Voltak, akik abbahagyták, voltak sérültek is, így viszonylag újabb keret lesz az idei a világbajnokságon. A felkészülési meccsekből nehéz megítélni, hogy milyen szinten van a csapat, hiszen erősebb ellenfelekkel játszottunk. Nem láttuk győztes meccsen a válogatottat, de ebből nem szabad kiindulni. A világbajnokságon jön majd ki igazából, hogy milyen formában vannak a fiúk. Az ukránok elleni első meccs nagyon fontos lesz, az magabiztosságot adhat a csapatnak.

Részt vett a csodákban

Kovács Csaba, a Fehérvár AV19 játékosa 2004 óta szerepel a magyar jégkorong-válogatottal világbajnokságokon. Tagja volt a 2008-as "szapporói csodaként" ismert győzelmet kiharcoló csapatnak 2008-ban, így 2009-ben az A csoportos világbajnokságon is játszhatott Svájcban. Ugyancsak részese volt a krakkói divízió I-es sikernek: 2015-ben a tornát megnyerve újra visszakerült az elitbe a magyar válogatott, amely így ott lehetett a 2016-os szentpétervári A csoportos világbajnokságon.

Mire számíthatunk az ellenfelektől?
Nehéz világbajnokság lesz ez, kemény ellenfelekkel. Talán az ukránok a leggyengébbek, legalábbis a rangsor szerint, hiszen ők az egyedüli feljutók, de így sem szabad őket lebecsülni. A kazah csapat egyértelműen kimagasló, mindenki azt mondja róluk, hogy megnyerik a tornát, a legnagyobb esélyesnek számítanak. De az az igazság, hogy ezen a szinten mindenki mindenkit meg tud verni, kiélezett, nehéz és izgalmas világbajnokságra számítok. A sorsolás nem kifejezetten szerencsés ránk nézve, mert kétszer is lesz olyan, hogy 24 órán belül két meccset játszunk. Ahogy azonban hallottam, igazán felkészültek a fiúk, komoly fizikai erőnléttel utaznak ki.

Az ukránok elleni első meccs kulcsfontosságú lehet a magyar válogatott számára Forrás: Mudra László - MJSZ/Mudra László - Mjsz

Milyen eredményre számít a csapattársaitól?
A magyar válogatott már többször is megmutatta, hogy bármire képes, benne van a pakliban a visszajutás. Javára is válna a hazai jégkorongnak az ingázás a divízió I. és az A csoport között. Mert minél többször tudunk magasabb szinten játszani, annál nagyobb a fejlődés lehetősége, annál nagyobb lesz a tapasztalatunk. 2008-ban Szapporóban, 2015-ben Krakkóban harcoltuk ki a feljutást, és remélem, hogy a következőre nem kell majd újabb hét évet várni.

Kemény ellenfelek jönnek

A szombaton kezdődő ukrajnai divízió I-es világbajnokságon Magyarország Kazahsztánnal, Lengyelországgal, Ausztriával, Dél-Koreával és Ukrajnával küzd a feljutásért az A csoportba. A két legjobb kerül be a 16-os világelitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be. A mieink szombaton Ukrajna ellen kezdenek, hétfőn Ausztriával, kedden Dél-Koreával, csütörtökön Lengyelországgal, pénteken pedig Kazahsztánnal játszanak.

Milyen lesz a szurkolás itthonról?
Nagyon furcsa! Az már szinte biztos, hogy a barátaimmal és a családommal együtt nézzük majd a meccseket. A torna alatt végig kapcsolatban leszek a fiúkkal. Itthon pedig – ahogy a szintén jégkorongozó fiaimat ismerem – még a dob és a kereplő is előkerülhet a tévé előtt.