Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott hétfő után kedden is kikapott a kijevi divízió I/A csoportos világbajnokságon. Dél-Korea ellen gyakorlatilag lemásoltuk az osztrákok elleni forgatókönyvet, a meccs nagy részében hiába voltunk pariban az ázsiaiakkal, az utolsó harmadban megint elbuktunk. Innentől nem a feljutás a cél, hanem a biztos bennmaradás.

Jégkorong, divízió I/A világbajnokság:
Magyarország–Dél-Korea 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)
gólszerzők: Kóger 24. (kettős emberelőny), ill. Kim Ki Szung 36., Sin Szang Hun 47., 56.

Az ukránok elleni szívmelengető és felettébb biztató kezdés után a magyar válogatott hiába játszott a meccs kétharmadában jobban, kikapott Ausztriától. Így aztán Rich Chernomaz csapata kedden azzal a tudattal léphetett jégre Dél-Korea ellen, hogy csak akkor marad esélye a feljutásra, ha legyőzi az ázsiaiakat.

Csalódottan állhattak föl a mieink a szurkolók elé hétfőn este Forrás: foto@fenyesgabor.hu/Gabor Fenyes

Azt a csapatot, amelyik két győzelemmel nyitott – az elsőt ráadásul a torna favoritjának tartott Kazahsztán ellen aratták –, és a feljutás első számú esélyese lett. A jól korcsolyázó, villámgyors és kiválóan lövő csapatban öt honosított kanadai van – három védő és két támadó –, a

kispadon pedig két NHL-legenda ül: a főedző Jim Peak játékosként kétszer nyert Stanley-kupát

(előbb Mario Lemieux oldalán a Pittsburgh Penguinsszel, majd Wayne Gretzky csapattársaként a Los Angeles Kingsszel), mellette pedig a 14 tengerentúli szezont lehúzó Richard Park ügyködik a csapat körül.

A mieink alaposan elfáradtak az osztrákok ellen, és nem elég, hogy alig 18 órával a csalódást jelentő ütközet után újra jégre kellett lépni, még egy fontos játékost is elveszítettünk, Vas János bordatörés miatt dőlt ki, így Bartalis István került be Hári János és Magosi Bálint mellé a második sorba.

A mienknél a kapuban is történt változás: Rajna Miklósra ugyan nem lehetett panasz az első két meccsen, de a szakvezetés jobbnak látta, ha pihen, így Bálizs Bence kezdett a ketrec előtt. Az elmúlt szűk fél évben két felkészülési meccset játszottunk az ázsiai csapattal: novemberben kikaptunk a Tüskecsarnokban (2-3), márciusban viszont győztünk Szöulban (5-2).

Gyakoroltuk az emberhátrányt

Az első harmad nem a terveink szerint alakult. Bár jól kezdtünk, miután az osztrákok elleni meccs a magyar kiállításokon ment el,

kicsit megrémültünk, amikor sorra szórták ki a mieinket.

Voltak meleg pillanataink az első harmadban, hiszen hat percet is emberhátrányban jégkorongozott a magyar csapat, ebből négyet gyakorlatilag folyamatosan, és a harmadik kiállítás is gyorsan jött.

Gyorsan és veszélyesen hokiztak a koreaiak Forrás: foto@fenyesgabor.hu/Gabor Fenyes

Ezek után nem meglepő, hogy ellenfelünk majdnem háromszor annyit lőtt kapura, Bálizs Bence 13-szor védett az első 20 percben, a túloldalon Dalton csak ötször. Dél-Korea ugyan fölényben volt, de nem tudta kihasználni, mert túlzottan is a magyar hibákra várt. Azokból pedig most nem igazán volt.

Kézbe vettük a meccset, de...

A második harmad fordulatos játékot hozott. Az első percekben gyorsan kettős emberelőnybe kerültünk, amit ki is használtunk, Szirányi Bence lövésébe Kóger Dániel tette bele okosan az ütőjét (1-0).

A folytatásban Dél-Korea nagyobb nyomást helyezett a magyar kapura, mégis mi növelhettük volna az előnyünket, ha Galló Vilmos ziccerben nem a kapuvasat lövi telibe. A 36. percre góllá érett a sok koreai helyzet, Kim Ki Szung használta ki a magyar védők kapu előtt bizonytalankodását (1-1). A harmad hajrájában Bálizs Bence több remek védéssel tartotta az eredményt.

Bírni kell a végét

A harmadik játékrészt újra emberhátrányban kezdtük, de egy veszélyes koreai lövéstől eltekintve átvészeltük ezt az időszakot.

A 47. percben viszont pont az történt, amit a leginkább szerettünk volna elkerülni:

a koreaiak lendületből vitték be a korongot a harmadunkba, Sin Szang Hun pedig a kapu közelébe érve beleütött egy nagyot a korongba, ami hihetetlenül szerencsétlenül bevánszorgott Bálizs lepkése fölött a kapuba (1-2).

Nem tudtunk velük mit kezdeni Forrás: foto@fenyesgabor.hu/Gabor Fenyes

Kellett pár perc, amíg összeszedtük magunkat, és végre mi is kiharcoltunk egy emberelőnyt, amivel azonban nem tudtunk élni, ahogy a következővel sem. Három perccel később pedig megpecsételődött a sorsunk – Sin korongot szerzett, végigsöpört vele a jégen, és kíméletlenül bevarrta a bal felsőbe (1-3).

3:51-el a vége előtt újból előnybe kerültünk, Rich Chernomaz időt kért, és lehozta Bálizst, azaz 19-re lapot húztunk. A koreaiak azonban nagyon tudatosan védekeztek, egyetlen Dansereau-lövéstől eltekintve – amit meg védett Dalton – nem tudtunk igazán veszélyeztetni.

Ezzel sorozatban második mérkőzésünket veszítettük el, és innentől már nem lehet cél a feljutás, csak a biztos bennmaradás. Ehhez a hátralévő két mérkőzésből Lengyelország és Kazahsztán ellen legalább egyet meg kell nyernünk.