Vágólapra másolva!
Ennél nehezebb dolga nem is lehetett volna a magyar női kosárlabda-válogatottnak! A csehországi Európa-bajnokság nyitónapján Stefan Svitek együttese az olimpiai ezüstérmes és Eb-bronzérmes spanyolok ellen kezdte meg szereplését Hradec Kralovéban. A félidőben kilenc pont volt a hátránya a magyar válogatottnak, végül 62-48-ra kapott ki. 
A magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon Forrás: Origo

Az A-csoportban már korábban lejátszottak egy mérkőzést, Ukrajna magabiztosan (59-47) verte a házigazda Csehországot.

A házigazda csehek vereséggel kezdték a női kosárlabda Eb-t

A csehországi női kosárlabda Európa-bajnokság első fordulójában a házigazda cseh válogatott 59-47-re kikapott az ukránoktól az A csoportban, amelyben a magyar válogatott is szerepel. Női kosárlabda Európa-bajnokság, 1. forduló, A csoport Ukrajna-Csehország 59-47 (24-13, 18-10, 4-10, 13-14) Ukrajna: Iagupova 21/6, Malashenko 4, Moss 7/3, Dorogobuzova 5/3, Udodenko 10.

Női kosárlabda Európa-bajnokság

A csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Magyarország 62-48 (18-8, 12-13, 13-10, 19-17)
Pontszerzők: Lyttle 17, Torrens 10, Cruz 8, Xargay 5, Palau 4, Dominguez 4, Nicholls 4, Romero 3, Rodriguez 3, Gil 2, Sanchez 2, illetve Vandersloot 11, Krivacsevics 11, Határ 7, Fegyverneky 7, Raksányi 4, Simon 4, Zele 4

Az előzetesen is jóval esélyesebbnek tartott

spanyol válogatott 8-0-val kezdte az összecsapást.

Az Európa-bajnokság első magyar kosarára a 3. percig kellett várni, ekkor Simon Zsófia kétpontosának tapsolhattak a magyar szurkolók.

A kezdeti megilletődöttség után a magyar válogatott is felvette a játék ritmusát, ám a spanyolok megállíthatatlanok voltak (6-13). Az sem könnyítette meg a helyzetünket, hogy a csapat kulcsembere,

Krivacsevics Tijana az 5. percben már a második faultját gyűjtötte be.

Az első negyed végére tízpontos előnyre nőtt a spanyol válogatott előnye (8-18), így Stefan Svitek csapatának hatalmas formajavulásra volt szüksége ahhoz, hogy megszorongassa a riválisát.

A második negyed elején előbb Krivacsevics Tijana, majd Simon Zsófia értékesítette mindkét büntetőjét,

így gyorsan hat pontra sikerült megközelíteni a spanyolokat. Alba Torrensék azonban nem ijedtek meg a magyar rohamoktól, és hamar visszaállították a tízpontos különbséget (12-22).

Stefan Svitek időkérése után sem sokat változott a játék képe, az ellenfél ellenállhatatlanul játszott, a magyar válogatott meg nagyon kevés kosarat tudott dobni – 3 perccel a félidő vége előtt 16 pont – , ráadásul a személyi hibákat is szép számmal gyűjtögettük.

Az összes magas emberünk három faulttal állt ekkor.

A félidő végére sikerült egy pontot eltüntetni az első negyed állásához képest a tízpontos különbségből, így 21-30-as spanyol vezetéssel vonultak a csapatok az öltözőbe, amely jó alap volt a folytatáshoz a magyar válogatott számára az olimpiai döntös ellen.

A félidőre kilencpontos hátránnyal ment az öltözőbe a magyar női kosárlabda-válogatott Forrás: Origo

A harmadik negyed elején egyik csapat sem találta a játék ritmusát, három percet kellett várni az első kosárra, de megérte.

Krivacsevics Tijana a magyar válogatott első hárompontosával törte meg a kosárcsendet.

Viszont ez sem volt elég ahhoz, hogy lőtávon belülre kerüljön a Svitek-csapat, négy perccel a negyed vége előtt ismét elléptek a spanyolok, akik megbüntették a hosszú gólcsendeket (24-36). A magyar gólinségnek Fegyverneky Zsófia vetett véget.

A harmadik negyed végére sem kellett szégyenkeznie a magyar válogatottnak, végül három ponttal nyerték ezt a felvonást a spanyolok, így tizenkét pont volt a különbség (31-43).

fegyverneky magyar spanyol Forrás: fiba.com/eurobasketwomen

A negyedik negyed elején sem potyogtak a kosarak, szúk négy perc telt el, megint Krivacsevics Tijana szakította meg a gólcsendet, ám gyorsan jött öt pont a spanyoloktól válaszként.

A találkozó végére belejöttek az együttesek, varázsütésre jöttek a kosarak mindkét oldalon. A spanyolok a triplákat dobálták egymást után.

A vége tizennégy pontos magyar vereség lett (48-62),

ennek ellenére a magyar csapat a világ egyik legjobb női válogatottja ellen az első percek megilletődöttségétől eltekintve egyenrangú ellenfél volt, így joggal bizakodhat a házigazda Csehország elleni mérkőzés előtt, akár a győzelemben is.