Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott helyenként remek játékkal, de végig nagy szívvel és bátran játszva 74-70-re legyőzte a házigazda cseh válogatottat az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, és továbbjutott a csoportból. A csapat legjobbjai a 21 pontig jutó Nagy-Bujdosó Nóra, és a 20 pontot szerző Fegyverneky Zsófia voltak.

Eredmény, csoportkör 2. forduló:
Csehország–Magyarország 70-74 (20-24, 18-14, 12-17, 20-19)
Legjobb dobók:
Hanusová 17, Vaughn 14, Kat. Elhotová 14, Vyoralová 9, ill. Nagy-Bujdosó 21, Fegyverneky 20, Vandersloot 10, Simon Zs. 7, Határ, Zele 6-6, Raksányi 3, Krivacsevics 1 pont

Mindkét válogatott vereséggel kezdte a tornát, azonban míg a mieink biztató játékkal szenvedett, fájdalmasnak egyáltalán nem mondható 48-62-es vereséget az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól, addig a házigazda - 2005-ben Európa-bajnok, hat évvel később Eb-negyedik - csehek az ukránoktól kaptak ki 59-47-re. Azaz

mindkét csapat számára életbe vágó a szombati győzelem,

hiszen a csoportból még a harmadik is továbbjut, ehhez pedig elég lehet egyetlen győzelem is.

Helyszínen dolgozó kollégánk a bemelegítés során mindenkit egészségesnek és harcra késznek látott, kérdés, hogy azok, akik a spanyolok ellen nem kaptak lehetőséget - Licskai Zsófia, Varga Zsófia és Dubei Debóra - ezúttal szóhoz jutnak-e? "Körülbelül 150 magyar szurkoló van a helyszínen, az arénát a hazaiak töltik meg, akik félelmetes atmoszférát teremtenek. Nem lesz egyszerű dolga a magyar lányoknak" – írja munkatársunk a csarnokból.

A bemelegítésnél minden klappolt Forrás: Origo

Első negyed

Két nagyon fontos dolog volt a mérkőzés elején: ne hagyjuk meglépni a cseheket, és a Krivacsevics, Határ, Bujdosó belső hármasunk vigyázzon a személyi hibákkal. Az első cseh kosárra két gyors találattal válaszoltunk, Simon Zsófia duplájához, Fegyverneky Zsófia tett hozzá egy 2+1-et. A hazaiak láthatóan nagyon bíztak remek amerikai centerükben, Kia Vaughn-ban - aki 2011-ben az amerikai profi bajnokság, a WNBA legtöbbet fejlődő játékosa volt -, aki valóban be is talált.

Fegyverneky Zsófia remek meccset játszott Forrás: FIBA

Nálunk viszont Fegyverneky kezdett jól, két újabb dupláját még egy gólpasszal is megtoldotta, így a negyed felénél 11-6-ra vezettünk - a pénteki pontínség után fontos volt, hogy elhiggyük, igen is tudunk eredményesek lenni.

Az ukránok elleni pocsék triplázás után Vyoralová már ez első negyedben betaláltt kintről, és három perccel a negyed vége előtt 17-15-re vezettek a hazaiak. Viszont Vaughn már két hibánál tartott ekkor.

Nagy-Bujdosó Nóra pedig a legjobbkor vágott be egy triplát,

és a negyed végén visszavettük a vezetést - hát még, ha Határ bedobta volna a ziccereket.

Második negyed

Az első negyed statisztikái közül egy valamiben kell javulnunk: a 7/17-es dupla mutatónk nem a legjobb, pláne, ha a hazaiak 8/11-ével vetjük össze. Cseh kosarakkal indult a játékrész, és Stefan Sviteknek két perc elteltével máris időt kellett kérnie - nem is azért, mert egy pontra feljöttek a hazaiak, inkább azért, hogy megnyugtassa az övéit, és ne legyenek olyan bután eladott labdák, mint, amilyen Határé volt, például. Ráaásul a játékvezetők is mintha lenyelték a sípot: sorra fújták a mieinkre a faultokat - Krivacsevicsnek, Medgyessynek és Vanderslootnak is jutott a jóból.

Nagy-Bujdosó Nóra hozott fontos pontokat Forrás: Origo

A negyed közepén kicsit megijedtünk, hogy megint elfogy a tudomány támadásban, hiszen csak Fegyverneky egyetlen dupláját tudtuk felírni, miközben a csehek kilenc pontot dobtak. Aztán fél percen belül Simon és Fegyverneky is betalált - kár, hogy Nagy-Bujdosónak is befújtek egy újabb hibát, félő volt, hogy megint bajban leszünk a magas posztokon a meccs második felében. Szerencsére a csehek sem álltak jobban, mert Vaughn beszedte a harmadik faultot is -

a triplájára meg Zele Dorina válaszolt egy hasonlóval.

Az uttolsó percben mindkét edző - Svitek és Ivan Benes is - időt kért, utóbbi kétszer is, és az utolsó az utolsó cseh támadásnál Határ Bernadettet kellett dicsérnünk, centerünk szépen blokkolta Hanusová kísérletét.

Harmadik negyed

Az első húsz perc legerdményesebb játékosa a 13 pontig jutó Fegyverneky Zsófia volt, és lepattanózásban is jobbak voltunk, 19-14-re vezettünk ebben a mutatóban.

A folytatásban mi kaptuk az első kosarat, és hiába szereztünk több labdát is, most nem estek be a tempók, így nem tudtuk visszavenni a vezetést. Sőt, egy 6-0-s cseh etap után Svitek megint időt kért, mert ekkor már több mint négy perce nem találtunk be. A negyed feléig kellett várni, hogy végre pontot szerezzünk, Határé volt az érdem, aki gyorsan hozzá tett még egy duplát.

A csehek sem játszottak űrkosárlabdát, ők is sokat hibáztak, de nem tudtuk kihasználni a rontott dobásokat, a lépés hibákat és hasonlókat.

Látszott, hogy szükség lesz a csapategységre Forrás: Origo

Meglépni viszont nem tudtak a hazaiak, mert egyrészt egészen határozottan és jól védekeztünk, másrészt a gyűrűt is megtaláltuk, méghozzá a legjobb módon: Nagy-Bujdosó Nóra két és Simon Zsófia egy triplájával visszavettük a vezetést, és szépen átettük az üldözés terhét a hazaiak vállára.

Negyedik negyed

Nagy-Bujdosó újabb - negyedik - triplájával indult az utolsó felvonás, majd Vandersloot is jelezte egy duplával, hogy számíthatunk rá. Védekezésben hajszoltuk a cseheket, Svitek jó érzékkel rotálta a palánk alatt harcoló magas embereinket, így nem voltak fault problémáink.

Három perc elteltével 62-55-re vezettünk, ami az addigi legnagyobb előny volt a meccsen.

De elég volt néhány kihagyás, és főleg Katerina Elhotová pontjaival öt perccel a vége előtt megint csak egy pont volt a különbség. Nagy-Bujdosó dobott újabb triplát - 21 pontnál járt - a legjobbkor, de tapadtak a hazaiak, egyenlíteniük viszont nem sikerült, igaz, leszakadni sem akartak.

Nagy-Bujdosó Nóra ellenállhatatlan volt a második félidőben Forrás: FIBA

Egészen addig, amíg 1:10-zel a vége előtt Fegyverneky is be nem köszönt egy triplával 72-65-re alakítva az állást - ez volt Fegyverneky 18. pontja. Ki tudja, miért nem akarták feladni a hazaiak, és Vaugh duplájával, valamint Vyoralová triplájával 21másoperccel a vége előttt feljöttek két pontra. Stefan Svitek időt kért - Fegyverneky pedig irigylésre méltó hidegvérrel bedobott két büntetőt, amivel megnyertük a meccset.