NBA-edző vezeti az NBA-sek nélküli amerikai válogatottat

Utah Jazz v Houston Rockets, Game 2 73920278 @NBADIGITAL
HOUSTON - APRIL 23: Coach Jeff Van Gundy of the Houston Rockets on the sidelines while playing the Utah Jazz during Game Two of the Western Conference Quarterfinals against the Utah Jazz during the 2007 NBA Playoffs at the Toyota Center on April 23, 2007 in Houston, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images) *** Local Caption *** Jeff Van Gundy
Vágólapra másolva!
Jeff Van Gundy irányítja a címvédő amerikai férfi kosárlabda-válogatottat a 2019-es világbajnokság selejtezőjében.

Az 55 éves edző 1989 és 2007 között dolgozott az észak-amerikai ligában (NBA) a New York Knicksnél (amelyikkel 1999-ben a nagydöntőig jutott, de ott 4-1-re kikapott a San Antonio Spurstől) és a Houston Rocketsnél, jelenleg tévés szakkommentátorként tevékenykedik. Az augusztusi Amerika-bajnokságon és a novembertől jövő szeptemberig tartó vb-selejtezőben azonban nem számíthat NBA-kosarasokra, mivel a kvalifikációs meccsek az NBA-szezon közben lesznek.

Jeff Van Gundyra papíron nem vár nehéz feladat Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Matthew Stockman

Ha a nemzeti csapat így is kijut a kínai vb-re, akkor ott és a 2020-as olimpián a San Antonio Spurs mestere, Gregg Popovich ül majd le a kispadra. Az amerikaiak a selejtező első szakaszában Mexikó, Kuba és Puerto Rico, és, amennyiben a csoport első három helyének valamelyiként végeznek, akkor bejutnak a középdöntőbe.

A legutóbbi kapitány, Mike Krzyzewski három olimpiai aranyérem és két világbajnoki cím után tavaly köszönt le tisztségéről. A legendás tréner - aki sosem dolgozott az NBA-ben - továbbra is a Duke Egyetem csapatát irányítja, immár 1980 óta.