Vágólapra másolva!
Kőkemény mérkőzésen 80-71-re nyert a magyar férfi kosárlabda-válogatott Románia ellen az Európa-bajnokság C-csoportjának negyedik fordulójában. Ezzel Sztojan Ivkovics együttese biztosan továbbjut a torna nyolcaddöntőjébe, amelyet a törökországi Isztambulban rendeznek meg. Vojvoda Dávid 26, Hanga Ádám pedig 25 pontot dobott, de az egész magyar csapatnak jár az elismerés.

Számunkra fontos kérdés volt az is, hogy a csoportmérkőzések negyedik fordulójában miként alakul a Csehország-Montenegró mérkőzés. Ahhoz, hogy a C-csoport negyedik továbbjutó helyéért ne alakuljon ki körbeverés, Monetengrónak mindenképpen nyernie kellett. Montenegró nem botlott meg,

Montenegró-Csehország 88-75

Lejátszották csoportunk rangadóját is, amelynek az volt a tétje, hogy ki jut tovább az első helyen.

A spanyolok végig kiélezett ütközetben 79-73-ra nyertek.

Ezzel Spanyolország továbbra is 100 százalékos a csoportban, míg a horvátok elszenvedték első vereségüket.

Magyar szurkolók a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár a hírek arról szóltak, hogy a románok elleni mérkőzésre 5000 magyar drukker is eljöhet Kolozsvárra, fél órával a kezdés előtt ennek semmi nyoma nem volt a Szamos-parti városban. A feszültségnek azonban igen. Miközben a magyar szurkolők szájából teli torokkal zúgott a "Vesszen Trianon", addig román kollégáik magyar zászlót égettek a csarnok előtti téren.

Az, hogy a magyar-román mérkőzés telt ház előtt zajlik majd, az évszázad blöffje volt. Legalábbis az elején. Mert a nagyszünetre összejött 9000 néző.

Ennyit az előzményekről, jöjjön most a mérkőzés.

Első negyed: Magyarország-Románia 16-15

Allen, Keller, Hanga, Vojvoda, Kovács Péter -

ez volt a magyarok kezdőcsapata.

Keményen indult a meccs, egy percig egyetlen kosár sem esett. Majd Moldoveanu hintett egy hármast (0-3),

az első pillanatban látszott, hogy a házigazdának ez a meccs a legfontosabb.

Az első magyar kosarat Kovács Péter dobta, de újabb román tripla, majd újabb magyar dupla következett, így alakult ki a 6-4-es romáb vezetés a 3. percre.

Kemal Karahodzic (b) és a román Alexandru Olah a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Allen fogta a románok legveszélyesebb emberét, Moldoveanut. Allen szép zsákolása elcsendesítette a román közönséget (6-8), de 6 perc elteltével még mindig a románok vezettek. Kuti Nándor a román csapatnak szerzett kosarat (6-10), miközben a mieink nem találták a dobóformát.

Moldoveanu újabb duplája után pedig 12-6-os román vezetésnél Sztojan Ivkovicsnak időt kellett kérnie.

Moldoveanu minden szerzett kosara után hergelte kicsit a közönséget, Karahodzic pedig egy büntetőt kihagyott, így 3 perccel a negyed vége előtt 12-7-re vezettek a románok. A mi ziccereink kimaradtak, volt, hogy a gyűrűből a fizika törvényeit meghazudtolva jött ki a labda. Elfogódottan játszott a magyar együttes, mintha a mieinket megbénította volna a hangulat és a tét.

Karahodzic nagyon hosszú magyar pontcsendet tört meg (9-12), de Romániának azonnal volt erre is válasza. Hanga két büntetőjével zárkóztunk (11-14), egy perccel a negyed vége előtt. Aztán Vojvoda végre bevágott egy triplát, rögtön jobb lett a hangulatunk, hiszen

a magyar csapat 23 másodperccel az első negyed vége előtt egyenlített - 14-14.

Románia legott időt kért, övék volt az első negyed utolsó támadása. Török Roland a románok két büntetője közül egyet dobott be, de erre is volt válasza Hangának, aki 1 másodperccel a negyed vége előtt szerzett kosarat.

A meccs folyamán most először vezetett a magyar csapat, 16-15 ide. Ezzel vége is lett az első játékrésznek.

Második negyed: Magyarország-Románia 38-32

Hanga ott folytatta, ahol abbahagyta, újabb dupla, 18-15 ide. Egyre jobban lendült játékba a magyar csapat, Hanga ellenállhatatlan volt, a következő támadásnál gól plusz fault, 21-15 a javunkra.

Calota nem dobta be 5 másodpercen belül labdát, megint mi jöttünk, Vojvoda saját támadólepattanóját tette fel, 23-15, ez már rendben volt így. A román közönség egyre elcsendesedett, a magyarok szurkolása töltötte be a csarnokot. Allen kosarával 25-17, egyre jobban játszottak a mieink, a nagyképűen mutogató Moldoveanu is csendesedett kissé, amikor tátott szájjal bámulta Keller Ákos zsákolását.

Megvolt a közte tíz, 14. perc, 27-17.

A románok azonban újabb rohamra indultak, csináltak egy 7-0-s sorozatot, ezért magyar időkérés következett. Kissé szétesett a védekezésünk, kellett volna egy idegnyugtató kosár. Vojvodára ebben a tekintetben mndig lehet számítani, gól jó és fault, újta 6 ponttal vezetett a csapatunk.

Vojvoda Dávid (b) és a román színekben játszó Kuti Nándor a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kuti Nándor egy büntető, egy dupla, már csak három az előny, minden dobott pontnak nagy jelentősége volt a meccs ezen szakaszában. Keller gyönyörűen bebúrázta a román támadót, feljavult a magyar csapat védekezése. A túloldalon Ferencz büntetői voltak pontosak,

a 16. perc végén 33-27-re vezetett Magyarország.

Keller levegőben érkezve zsákolta be Vojvoda labdáját, gyönyörű volt, de Baicu megoldása sem éppen a csúnya kategóriába tartozott. Nagy dobópárbajt hozott a második negyed vége, de a magyar vezetést semmi nem veszélyeztette. A nagyszünetre hat pontos magyar előnnyel mentünk 38-32 volt az állás.

Ami a pontszerzőket illeti: a románoknál

Mandache nyolcat szórt, nálunk Hanga tizenkettőt, Vojvoda tizet.

Keller Ákos zsákol a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Harmadik negyed: Magyarország-Románia 60-52

A szervezők a szünetben azt írták, hogy a csarnokban 9121 néző foglal helyet. Menet közben is sokan érkeztek. Köztük voltak a nagyszebeni magyar szurkolók is.

Mandache kosarával indult a harmadik negyed, a románok mintha vért ittak volna a szünetben, úgy rontottak nekünk. Baciu faulttal együtt vágta be (38-36), de két káprázatos magyar lerohanás és két Hanga-kosár után visszaállt a közte hat (42-36.) A kinti dobások ezen az estén nem mennek a magyar csapatnak.

Catalin Baciu és Hanga Ádám csatája a Románia - Magyarország kosárlabda Európa-bajnokság csoportmérkőzésen Kolozsvárott Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Hanga a román időkérés után is beejtett egyet, a magyar csapat utolsó hat pontját ő érte el. Újra ott voltunk a megnyugtató 10 pontos távolságban -

25. perc, Magyarország-Románia 46-36.

Ami nem megy, azt eröltettük, azaz a kinti dobások közül hármat is elhibáztunk, miközben Oláh Alexandru egy büntetőt tett be a kettőből. A harmadik negyed 7. percében Perl szép tempójának tapsolhattunk, de erre is volt válasz a túloldalon. Hektikus meccsen tartottuk az előnyt, négy perccel a negyed vége előtt 48-41-re vezettek a magyarok.

Hanga Ádám (k, elöl), valamint a román Radu Paliciuc (hátul) és Catalin Baciu (j) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Calota-Popa négyre hozta fel Romániát (48-44), amikor majd szétrobbant a csarnok a románok füttyszavától. Nagy kérdés volt, hogy bírjuk el ezt a nyomást. Hanga betörését csak szabálytalanul állították meg, a Barcelona játékosának egyszer remegett meg a keze. 49-44-re vezetett Magyarország a meccs 27. percében.

Calota-Popa triplája faulttal együtt esett be, a román csapat egy pontra jött fel. 49-48 volt az állás. Hanga azonban triplával válaszolt. 52-48, iszonyatos volt a küzdelem a kolozsvári pokolban.

Perl Zoltán idegnyugtató tempója 54-48, csendesedtek a románok. Mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a sikeres támadásbefejezés. Három pontos magyar vezetéssel kezdődött a harmadik negyed utolsó perce.

A kiemelkedően játszó Vojvoda hűtötte a kedélyeket egy szép tempóval, majd egy triplával. 60-52, megnyugtató nyolc pontos előnnyel zárult a harmadik negyed.

Negyedik negyed: Magyarország-Románia 80-71

Ha egy üzlet beindul. Vojvoda ott folytatta, ahol a harmadik negyed végén abbahagyta. 31. perc 62-52, nem véletlenül skandálta a magyar közönség, hogy

tíz, tíz, tíz!

Keller Ákos (b) és a román Andrei Mandache a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vojvoda és Hanga is 20-20 pontot dobott, ez extraklasszis teljesítmény. És még nem volt vége a meccsnek. Roscoe Allen gyönyörű triplája is akadálytalanul szállt a gyűrűbe. 65-53, ez már megnyugtató előny volt.

Miközben Moldoveanut gyakorlatilag kivettük a játékból. Ez az ember a románok eddigi három meccsén sosem dobott 14 pontnál kevesebbet, most 5-nél tartott.

Innentől kezdve tényleg csak arra kellett figyelni, hogy ne hibázzunk, s tartani ezt az előnyt. A pokoli hangulatban ez is sikerült, bár a románok tényleg mindent megtettek azért, hogy a magyar csapat ne nyerje meg a mérkőzést. 3 perccel vége előtt Vojvoda önmaga 24., csapata 74. pontját dobta, ezzel 74-65-re vezetett Magyarország.

Keller Ákos (b) és a román Octavian Calota-Popa a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó két percben is mindent megpróbáltak a románok,

egy perccel a vége előtt 4 pontra jöttek fel,

de ezt a magyar csapatot nem lehetett legyőzni. A csehek után tehát a román válogatottat is felülmúlta a nemzeti csapat, amely ezzel a győzelemmel bejutott a kontinens legjobb 16 gárdája közé. A csoport zárómeccsén csütörtökön a címvédő spanyolok jönnek, de az a meccs már nem lesz több, mint egy remek gyakorlás a hispánok ellen.

Eredmény, C csoport, 4. forduló:
Magyarország-Románia 80-71 (16-15, 22-17, 22-20, 20-19)
A magyar pontszerzők: Vojvoda 26, Hanga 25, Allen 10, Eilingsfeld 5, Perl 4, Keller 4, Karahodzsics 3, Kovács 2, Ferencz 1

Korábban:
Spanyolország-Horvátország 79-73 (21-20, 17-12, 15-22, 26-19)
Montenegró-Csehország 88-75 (24-17, 25-17, 29-21, 10-20)

Az állás: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Horvátország 7., 3. Montenegró 6 (292-298), 4. MAGYARORSZÁG 6 (271-283), 5. Csehország 5, 6. Románia 4