Nincs esély az NHL-esek olimpiai szereplésére

Team Canada vs Team Sweden in the men's ice hockey gold medal game at the Bolshoy Ice Dome during the Sochi 2014 Winter Olympics Team Canada vs Team USA MEN'S men Olympic GOLD MEDAL GAME 2014 Winter Olympics SOTCHI biys pucks Canadian action ATHLETE athle
Team Canada celebrates a goal against Team Swedem during the men's ice hockey gold medal game at the Bolshoy Ice Dome during the last day of the Sochi 2014 Winter Olympics in Sochi, Russia, on Sunday Feb. 23, 2014. Al Charest/Calgary Sun/QMI Agency OLY2014
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke szerint nem maradt esély arra, hogy megegyezés szülessen az észak-amerikai profi ligával (NHL) a játékosok szerepléséről a februári, phjongcshangi olimpián.

"Azt tudom mondani, hogy ez a lehetőség már elúszott, ki lehet húzni a listáról" - jellemezte kedden a helyzetet René Fasel Limában, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusának helyszínén.

A svájci sportvezető mindehhez hozzátette, mostantól arra kell koncentrálni, hogy a 2022-es, pekingi játékokon ismét ott legyenek a mezőnyben a NHL-ben játszók, s mint megjegyezte, erre szerinte van esély, mert a tengerentúli liga vezetőit egyértelműen foglalkoztatja a kínai lehetőség.

Az orosz Alekszander Ovecskin lesz a kevés kivétel egyike Forrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Az NHL először az 1998-as, naganói játékok idejére függesztette fel bajnokságát, hogy játékosai ott lehessenek az olimpián, azóta valamennyi eseményen így tett, igaz, rendszerint csak hosszas tárgyalássorozat és huzavona végén egyezett meg a NOB-bal erről.

A liga ugyanakkor ezúttal nem egyezett bele, hogy elengedje hokisait, áprilisban pedig bejelentette,

nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy februárban, amikor az Egyesült Államokban az NFL és az MLB is szünetel, felfüggessze a bajnokságot.

Mindezek ellenére nem biztos, hogy egyetlen NHL-ben szereplő játékos sem lesz ott Phjongcshangban, ugyanis például Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals sztárja már tavasszal jelezte, hogy mindenképpen játszani akar az orosz válogatottban, akkor is, ha nem lesz szünet az NHL-ben.