Vágólapra másolva!
Azt már a női röplabda Bajnokok Ligája selejtező sorsolásakor tudni lehetett, hogy a magyar bajnok Linamar Békéscsabának nem lesz esélye a továbbjutásra, hiszen az olasz Imoco Volley Conegliano gyakorlatilag felér egy világválogatottal. Az itáliai együttes már az első, békéscsabai mérkőzésen minden kérdésre választ adott, 3-0-ra nyert formalitássá téve a szombati második mérkőzést.

erről folyt a disputa a békéscsabai Városi Sportcsarnok parkolójában egy órával a meccs előtt. Odabent pedig arról ment a polémia, hogy a Békéscsaba képes lesz-e 60 percnél hosszabb meccset játszani világhírű ellenfelével.

A békéscsabai lányok derekasan küzdöttek az olaszok ellen Fotó: Mudra László - Origo

Hogy az olvasót is képbe helyezzük, annyit elég elmondani, hogy

a Békéscsabán vizitáló vendégek a Bajnokok Ligája 2016-17-es kiírásában ezüstérmesek lettek.

A döntőben a török Vakifbank Isztambul tudta őket legyőzni. Ez aztán annyira felbosszantotta az olaszokat, hogy a török együttestől azonnal leigazolták az amerikai Kimberly Hillt, aki nyert már világbajnokságot, meg olimpiai bronzérmes. De az olasz együttesben volt még lengyel, holland és görög világsztár, hogy az olasz játékosokról már ne is essék szó.

Ennek megfelelően szerény reményekkel várta a magyar bajnok ezt a selejtezőt, de az első játszmában a kelleténél jobban tisztelte világhírű ellenfelét.

Az első játszmában összekapart 4 magyar pont erre engedett következtetni.

Mert ennyire azért nem volt jó ez az olasz csapat, csak éppen minden sikerült nekik. Kimberly Hill nyitásaival a magyar bajnokcsapat semmit nem tudott kezdeni, miként a Conegliano sánca is sokszor betakarta a magyarokat. Ha majd visszanézik ezt a játszmát, talán okulnak mindabból, ami történt, mindenesetre a 4-25-ös eredmény nem sok jót sejtetett.

A mieinknek nem sok oka volt az örömre az első játszmában Fotó: Mudra László - Origo

Ehhez képest szinte csoda volt, hogy a második játszmában 1-0-ra, 4-2-re és 5-4-re is vezetett a Békéscsaba.

Fájdalom, ezzel alaposan sikerült felbosszantani a nagynevű ellenfelet, amely meg sem állt 25 pontig (ennyi kell a szettgyőzelemhez), miközben Dobi Edináék 10 pontot értek el. Ez két és félszer több, mint az első szettben nyújtott produkció, ám a játszmagyőzelemhez édeskevés. Alig 40 perc elteltével 2-0-ra vezettek az olaszok.

Viszont a harmadik szettben nyújtott magyar teljesítményért tényleg nem érheti szó a ház elejét.

Egyrészt 12-12-ig együtt haladt a két csapat, másrészt az is biztossá vált, hogy a meccs ideje meghaladja majd a 60 percet. A közönség minden egyes csabai pontot nagy lelkesedéssel fogadott, az olaszok nem, akik 12-12 után megint sebességet váltottak és eldöntötték a meccset. A Békéscsaba ebben a játszmában 17 pontot szerzett, tehát a befejező szettben nyújtották a legjobb teljesítményt a magyar bajnokcsapat tagjai.

A hazai szurkolók az utolsó pillanatig buzdították a lányokat Fotó: Mudra László - Origo

A végeredmény tehát - a papírformának megfelelően - 3-0 oda, a második meccset szombaton rendezik Olaszországban.

A Békéscsaba újjáalakuló csapatának ez még nagyon magas szint,

ami viszont vigasz lehet, hogy a nemzetközi kupaszereplés ezzel nem ért véget a csabai lányoknak, hiszen a BL-ből való kiesést követően a CEV Kupában folytathatják. Ebben a sorozatban az elmúlt idényben a legjobb nyolc közé jutott a Linamar Békéscsaba, egy hasonló teljesítménnyel alighanem mindenki elégedett lenne.

Női röplabda Bajnokok Ligája selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:Linamar Békéscsaba - Imoco Volley Conegliano 0-3 (-4, -10, -17)