Vágólapra másolva!
A Falco csúfos, tizenöt pontos vereségbe szaladt bele a vasi rangadón Körmenden. Edzőjük és centerük is kiborult a lefújás után. Az Egis-Körmend viszont olyan útra lépett, aminek könnyen bajnoki arany lehet a vége. Nyugati El Clásico a magyar férfi kosárlabda-bajnokságban.

„Mi lett volna? Nyertünk" - mondta tíz évvel ezelőtt a bírósági tárgyaláson az a Falco-drukker, akivel egy Körmend–Falco meccs előtti balhét akart tisztázni az eljáró bíró. A szombathelyi drukker a körmendi kapitányság fogdájában addig ordított, míg az ügyeletes tiszt megengedte neki, hogy a zárkában rádión hallgassa a meccset, egyáltalán nem érdekelte, hogy milyen büntetést kap, hiszen a csapata nyert.

Ez az elszántság, ez a fanatizmus, ami az elmúlt húsz évben jellemzi a vasi El Clasicót, amivel a Körmend–Szombathely párharc szépen lassan felnőtt a Körmend–ZTE csaták szintjére.

Szombaton este természetesen telt ház volt a szentélyben - errefelé így hívják a csapat otthonát.

Gondolták volna, hogy telt ház lesz a rangadón? Forrás: Meszaros Zsolt sadness@nyugat.hu/Meszaros Zsolt Sadness@Nyugat.Hu

Jött a bajnokság első nagy rangadója, két, szerdán még az Európa-kupában vitézkedő, bajnokesélyes csapattal.

A Körmend múltja impozáns, három bajnoki arany és hét kupagyőzelem, de a jelenük miatt sem kell szégyenkezniük. Tavaly két kört mentek a nemzetközi porondon, négybe jutottak a Magyar Kupában, és a bajnokságban is elődöntőig mentek, ott éppen a szombathelyiek állították meg őket. A mostani szezon csapatában ott van az Eb-hős Ferencz Csaba, Pécsről leigazolták a tehetséges irányítót, Halász Ákost, és Szegedről Vasba költözött Baán Tibort is. Légiósaikat lecserélték, az elmúlt évekhez hasonlóan, az osztrák Kochot kivéve, fiatal amerikaiakban hisznek.

A Falcónak egyszer sikerült bajnoki címet nyernie, éppen Körmenden, ezért zúg a "Hol van a háló?!"

a szombathelyi szektorból, emléket állítva a bajnoki cím begyűjtésénél elmaradhatatlan hálólevágási ceremóniának. Háromszor pedig ezüstérmesek voltak, legutóbb tavaly. A csapat nagy sikerei szinte kivétel nélkül a jelenlegi edzőhöz, Szrecsko Szekulovicshoz kapcsolódnak, aki egy éve tért vissza.

A két szurkolótábor nincs jó viszonyban egymással, a szombathelyiek ezen a szombaton konkrétan hátat fordítva, mutatóujjukat feltartva állták végig az ellenfél bemutatását, míg a másik oldal molinón üzent, hogy nekik nem kell újsághirdetést feladni, a nélkül is elfogynak a bérletek.

Addig azért nincs nagy baj, amíg a Falco drukkerei megtöltik a vendégszektort Forrás: Meszaros Zsolt sadness@nyugat.hu/Meszaros Zsolt Sadness@Nyugat.Hu

A találkozót a Falco kezdte jobban, magabiztos, tízpontos vezetést szerzett, ám érthetetlen módon a harmadik negyedben, ahogy edzőjük fogalmazott, megállt a védekezéssel. A Körmend azonnal élt a lehetőséggel, és egy utolsó pillanatos triplának köszönhetően már az első félidőt ötpontos előnnyel zárta. A sárga-feketéknek a nagyszünet sem volt elég, hogy rendezzék a soraikat, ott folytatták, ahol abbahagyták. A hazaiak könnyű kosarat szereztek, és pillanatok alatt "közé tették" a húszat, amiből már nem volt visszaút. Nagyon simán, 96-71-re nyertek.

A mezőny legjobbja a nyári Európa-bajnokság meglepetésembere, Perl Zoltán lett. A Falco játékosa 22 pontot dobott, és szerzett három lepattanót is.

Tóth Norbert 2, Váradi Benedek 8 pontot dobott.

A körmendi magyarok is hozzátettek csapatuk játékához. Ferencz 13, az Eb-ről lemaradó Csorvási 7 pontot dobott. Potocnik mester pályára küldte Hortit és Halászt is, nekik azonban nem sikerült pontot dobniuk.

"A meccs elején voltak problémáink, változtattunk néhány dolgon, és utána már mi kontrolláltuk a meccset.

Mi már a Brüsszel elleni nemzetközi meccsre készülünk" - értékelte az összecsapást Gasper Potocnik, a Körmend vezetőedzője.

Csalóka a kép: nem a Falco volt fölényben Forrás: Meszaros Zsolt sadness@nyugat.hu/Meszaros Zsolt Sadness@Nyugat.Hu

Szekulovics már nem volt ennyire nyugodt. Elmondása szerint alapos fejmosást tartott az öltözőben, elsősorban a védekezés minősége borította ki.

"A meccs után az öltözőben már elmondtam,

Tíz ponttal vezettünk, kontroll alatt tartottuk a meccset, aztán hirtelen megálltunk védekezésben, ezáltal visszajött a Körmend a meccsbe, és végül simán nyert. Nagyon-nagyon fáj nekem ez az egész" - mondta Szekulovics.

A körmendi drukkerek érthetően boldogok voltak, csapatuk a nyári felkészülés óta egyetlen tétmeccsen kapott ki, a negyedik fordulóban, Kaposváron. Úgy tűnik, az idén 25. születésnapját ünneplő - hatalmas buli volt - Red Devils szurkolói csoport idén is nagy sikerek szemtanúja lehet.

A Falco-drukkerek csalódottsága érthető volt, az elcsípett mondatok alapján elküldenék a csapattól a tavaly még hősként ünnepelt szerb Ivan Zsigeranovicsot, és helyette egy másik centert hoznának.

Falco-játékos a padlón: ez a kép már jobban visszaadja a mérkőzés eredményét Forrás: Meszaros Zsolt sadness@nyugat.hu/Meszaros Zsolt Sadness@Nyugat.Hu

És ha már a centerjátéknál tartunk. Az nagyon nem ment ma a szombathelyieknek. Zsigeranvics 2 pontot dobott, és ugyaneddig jutott Tóth Norbert is. Utóbbi a lefújás után azt mondta, Körmenden 15 perc jó játék semmire nem elég.

"A második negyedben megváltozott a hozzáállásunk,

Remélem, hozzám hasonlóan mindenki azt gondolja, hogy nagy bolondok vagyunk, ha ebből az egészből nem tanulunk" - fakadt ki a válogatott center.

A körmendi Ferencz Csaba természetesen ellenkezően élte meg a történteket.

"A meccs elejét leszámítva úgy játszottunk, ahogy kell. Ez az az út, amin nekünk járnunk kell. Nagy kalapemelés mindenkinek, aki tett ezért a győzelemért. A Falcónak sok sikert a nemzetközi kupában."

A körmendiek kézben tartották a meccset Forrás: Meszaros Zsolt sadness@nyugat.hu/Meszaros Zsolt Sadness@Nyugat.Hu

Ez volt a bajnokság ötödik fordulója. A Körmendnek három győzelme és egy veresége van, a Falco kétszer nyert és kétszer vezetett. A bajnokságot a hibátlan Szolnoki Olaj vezeti. Lesznek még izgalmak, akárki meglássa.

Eredmény:
Egis Körmend - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 91-76 (15-20, 26-16, 30-18, 20-22)