Vágólapra másolva!
A jónevű Kedainiai városában játssza soron következő, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar női kosárlabda-válogatott. A szombati mérkőzés előtt a helyszínről tudósító munkatársunk azt is elárulja, hol is található a térképen a meccs helyszíne.

Műveltségi vetélkedők ötvenmilliós kérdése lehetne, hol van Kedainiai? Litvánia közepén, szinte egyforma távolságra az ország két legnagyobb városától, Vilniustól és Kaunastól.

Kedainiai az a hely, ahová véletlenül nem megy el az ember, mert errefelé amúgy sem sok a látnivaló.

Ha azonban a litván kosárlabda-szövetség ebbe a városba hozza el a magyarok elleni Eb-selejtezőt, akkor ezt a túrát nem lehet megúszni.

Itt vagyunk:

A magyar női válogatott előbb Varsó, majd Vilnius érintésével utazott el az ismeretlen litván kisvárosba. A két repülő látványa némi hümmögésre adott okot, maradjunk annyiban, láttunk már nagyobb gépet. A litvánok busza viszont kifogástalan volt, árammal, wi-fi kapcsolattal, uzsonnacsomaggal. Mondjuk, ekkor az idő romlott el, így amikor kora délután a magyar csapat befészkelte magát Kedainiai egyik szállodájába, már szakadt az eső.

A szobákban lévő csöves tévékészülék a múltat idézi, az árak viszont nem a magyarországit, hiszen az óvárosban 540 forintért mérnek egy korsó sört.

Ja, Litvániában már euró van, úgyhogy érdemes mindent ebben számolni.

Tele van a labdatartó - reméljük, a litvánok kosarát is telepakoljuk szombaton Forrás: Origo

Egy hatmeccses Eb-selejtezősorozat

első mérkőzésére ráhúzni a sorsdöntő jelzőt elég merész dolog,

de a szombat este magyar idő szerint 18 órakor kezdődő meccs tényleg nagyon fontos lesz a magyaroknak. A csoportban rajtunk kívül az oroszok, a litvánok és az albánok szerepelnek. Az orosz együttes felfelé, az albán lefelé lóg ki a négyesből. Az első automatikusan továbbjut, a kilenc csoport hat legjobb másodikja szintén. Ebből egyenesen következik, hogy egy idegenbeli magyar siker óriási lépést jelentene a hőn áhított cél felé, de egy esetleges szűk vereség sem hozna bennünket lehetetlen helyzetbe.

Ami a lényeg, ha netán kikapunk, minél kisebb pontkülönbséggel tegyük ezt meg.

Vereségről azonban senki nem beszél Kedainiaiban. A mindig impulzív szövetségi kapitány, Székely Norbert pénteken este olyan lelkesen vezette az edzést, hogyha rajta múlna, le sem kellene játszani a meccset, mert úgyis nyerünk. A magyar női kosárlabdasport - hála az utánpótlás egyre kiemelkedőbb eredményeinek - szép jövő előtt áll, de ahhoz, hogy a jelen se legyen csúnya, Kedainiaiban tehetjük meg az első lépést. Egy magyar diadal után pedig tényleg mindenki megtanulhatná ennek a városnak a nevét.