Oroszország mégsem pályázik a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságra

Sergei Ivanov attends Russian national men’s basketball team presentation ceremon landscape HORIZONTAL
2897733 07/23/2016 Sergei Ivanov, right, Chief of Staff of the Presidential Executive Office, attends the Expo-Basket 2017 festival in Luzhniki where the Russian national men's basketball team was presented. Left: Ilona Korstin, general manager, VTB United League; center: Andrey Kirilenko, president of the Russian Basketball Federation. Michael Klimentyev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Oroszország szerdán visszavonta a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokság rendezésére vonatkozó pályázatát.

Az orosz sportolók és általában az orosz sport rossz megítélésével indokolta a döntést Andrej Kirilenko, az orosz szövetség elnöke.

A sportvezető ugyan nem konkretizálta, de az orosz doppingbotrány állhat a háttérben, ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Andrej Kirilenko a 2017-es vb-selejtezők sorsolásán Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Stringer

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok phjongcshangi részvételéről pedig december 5-én dönt a Nemzetközi Olimpiai bizottság.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség Törökország hétfői és Oroszország mostani visszalépésével az argentin és uruguayi, illetve a fülöp-szigeteki, japán és indonéziai közös kandidálások közül választhat majd.