Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott második mérkőzését is elvesztette a németországi világbajnokságon, miután a B csoport második fordulójában 25-22-re kikapott Svédország ellen Bietigheim-Bissingenben.

A magyar válogatott szombat este 30-22-re kikapott a norvégok ellen, de húsz órával később adva volt a lehetőség, hogy Kim Rasmussen tanítványai a svédek ellen javíthassanak. A szövetségi kapitány már a nyitómérkőzés előtt hangsúlyozta, hogy a vasárnapi találkozó kulcsfontosságú lesz a továbbjutás szempontjából. Az összecsapásra legalább ezer magyar-szurkoló érkezett, akik már a kezdés előtt fantasztikus hangulatot teremtettek a 4500 férőhelyes EgeTrans Arenában.

A mérkőzést a svédek kezdték, Bíró Blanka már az első percben bemutatott két védést.

A harmadik percben Háfra Noémi harcolt ki büntetőt, de a vezetést nem tudtuk megszerezni, mert Görbicz Anita mellédobta a hetest. Az ellentámadásból a svédek Nathalie Hagman hetesével azonnal megszerezték a vezetést, de Kovacsics Anikó pár másodperccel később egyenlített (1-1).

A magyar válogatott jól kezdte az első félidőt Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A következő támadásból ismét Hagman dobott gól, azonban az egyenlítés elmaradt, mert Háfra Noémi második kiharcolt hetesét Kovacsics Anikó elhibázta, a svéd Bundesen lábbal védett.

Ezt követően két góllal is elmentek az északiak, de Klivinyi Kinga vezérletével fordítottak a mieink.

Előbb tíz méterről bombázott egy gólt, utána kiharcolt egy hetest, amit Kovács Annának sikerült értékesítenie, majd higgadtan értékesített egy ziccert (5-4).

A 13. percben Bíró Blanka mutatott be újabb bravúrt,

majd ismét Klivinyi Kinga következett, akinek láthatóan megjött az önbizalma. Kétgólos vezetés után Nora Roberts duplázott (6-6), így fej-fej mellett haladt a két csapat. A 20. percben Bódi Bernadett tört be jobbról a hatoson belülre, de nem tudta átemelni Bundsen. Ezt követően Kisfaludy Anett kapott kétperces kiállítást, amit Nathalie Hagman egy ziccer értékesítésével azonnal ki is használt. A mieink még mindig egyel kevesebben voltak, amikor Bíró Blanka kulcsfontosságú pillanatban védte Toft Hansen ziccerét. A 24. percben azonban nem volt ellenszere Hansen lövésére. A svéd játékos tíz méterről, elemi erővel bombázott a kapu jobb oldalába (7-9).

Az első félidőben Klivinyi Kinga volt a magyar csapat legjobbja Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Ezt követően Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért, kulcsfontosság volt, hogy a mieinké legyen a következő gól, ami Kovács Anna szép csavarása után összes is jött (8-9).

Ekkor felzúdult a „harcoljatok" rigmus az EgeTrans Arenában.

Három perccel a félidő előtt kettős emberhátrányba került a magyar csapat,

de Kovács Anna hetesével így is sikerült lefaragni egy gólt a hátrányból (9-10), majd Háfra Noémi egyenlített egy ziccer után. Egy perccel a vége előtt újra átvették a vezetést a svédek, majd egy kihagyott magyar lehetőség után a svédek kerültek ziccerbe, de Bíró ezúttal is hatalmasat védett. Az ellentámadásból Klivinyi Kinga harcolt ki hetest, amelyet Kovács Anna értékesített (11-11), így az első félidő kiegyenlített játékot és egált hozott. Az idegek harcát hozta a mérkőzés. Az első körben egyaránt kikapott mindkét csapat, a felek érezhetően szerették volna elkerülni az újabb vereséget és minél kevesebbet hibázni.

A második félidő Háfra-góllal kezdődött,

de Roberts villámgyorsan egyenlített (12-12). Ezt követően a mienknek két lehetősége is volt, de a svédek kapusa nagyon jó napot fogott ki. Bíró Blanka sem akart lemaradni, és azon nyomban meg is fogott egy hetest, de Isabelle Gulldén következő két kísérleténél tehetetlen maradt, így a svédek ismét két góllal vezettek (12-14).

A magyar lányok hatalmasat küzdöttek a svédek ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Szűk tíz perc után a svédek már három góllal vezettek, és Bíró folyamatosan védte a ziccereket, tartva ezzel a lelket a magyar csapatban. A 42. percben Roberts kiállítása után emberelőnybe kerültek a mieink, a csapatkapitány

Görbicz Anita a legjobbkor lőtte meg első gólját a mérkőzésen (14-16).

A zárkózás sehogy sem akart összejönni, mert szinte minden magyar gól után azonnal érkezett a svéd válasz. A két csapat között kialakult a háromgólos különbség, amiről főleg a kiemelkedő formában játszó Isabelle Gulldén gondoskodott (15-19). Tizenkét perccel a vége előtt Schatzl Nadine szerezte meg második gólját, így ismét megcsillant a remény, amely tovább pislákolt, amikor

Bíró Blanka kiütötte Gulldén hetesét, majd pár másodperccel később védte Roberts ziccerét (17-20).

Kim Rasmussen szövetségi kapitány nincs könnyű helyzetben, fel kell ráznia a csapatot Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Az utolsó tíz percben Schatzl Nadine háromszor is megvillant (20-22) és a magyar közönség is belelkesedett. Zúgott a stadionban a „védekezz" és a „hajrá Magyarország" rigmus is. Azonban ahányszor feljött volna Kim Rasmussen csapata, a svédek mindig rátettek egy lapáttal, és magabiztosan tartották a háromgólos különbséget.

A magyarok szombaton 30-22-re kikaptak a világ- és Európa-bajnok norvégoktól, következő ellenfelük pedig az ugyancsak pont nélkül álló Argentína lesz, kedden 14 órától. A csoportnak tagja még Lengyelország és Csehország. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

„Sokkal jobban kezdtünk, mint az előző mérkőzésen. A svédek elhúztak három gólra, utána már csak az eredmény után szaladtunk.

Azt játszottuk, amire készültünk, az apró hibáink döntöttek" – értékelt Schatzl Nadine, a magyar válogatott szélsője.

A magyar női kézilabda-válogatott legközelebb kedden lép pályára Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A mezőny legeredményesebb tagja Gulldén volt hét góllal,

Roberts hatszor talált be. A meccs legjobbjának - a norvég-magyar találkozóhoz hasonlóan - ezúttal is az ellenfél kapusát, Johanna Bundsent választották.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 26. alkalommal találkozott egymással, 18 magyar győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a negyedik svéd siker.

Eredmény, 2. forduló, B csoport:
Svédország-Magyarország 25-22 (11-11)
Magyarország: Bíró - Kovacsics 3, Klivinyi 5, Kisfaludy, Szekeres, Háfra 2, Bódi. Cserék: Görbicz 3, Kovács A. 4, Schatzl 5, Mayer, Lukács, Szöllősi-Zácsik, Tóth G.

Bietigheim-Bissingen, 3800 néző, v.: Ku, Li (dél-koreaiak)
lövések/gólok: 49/25 (51%), illetve 44/22 (50%)
gólok hétméteresből: 10/5, illetve 5/3
kiállítások: 6, illetve 14 perc

15 góllal nyert Norvégia

A címvédő és Európa-bajnok norvég válogatott a várt magabiztossággal, 15 góllal legyőzte Argentína csapatát a németországi női kézilabda-világbajnokság magyar érdekeltségű csoportjának második fordulójában vasárnap.

A mezőny legeredményesebb játékosa Heidi Löke volt hét góllal. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC norvég légiósai közül Nora Mörk és Stine Oftedal is négyszer volt eredményes.


Vasárnapi eredmények a B-csoportban:
Norvégia-Argentína 36-21 (18-13)
Csehország-Lengyelország 29-25 (12-15)
Svédország-Magyarország 25-22 (11-11)


Az állás: 1. Norvégia 4 pont (66-43), 2. Csehország 4 (57-47), 3. Svédország 2 (55-55), 4. Lengyelország 2 (58-59), 5. Magyarország 0 (44-55), 6. Argentína 0 (43-64)