Társoldalunk:

Kiszakadt a magyar gólzsák, megvan az első győzelem a kézivébén

2017.12.05. 15:26

A norvégok és svédek ellen elveszített mérkőzés után sokkal könnyebb ellenfél várt a magyar női kézilabda-válogatottra a németországi világbajnokságon. Kim Rasmussen együttese ezúttal magabiztosan, helyenként remekül kézilabdázva 33-15-re nyert Argentína ellen, ezzel megvan a mieink első győzelme a világbajnokságon. A szerdai szünnap után csütörtökön Lengyelország ellen folytatja a világbajnokságot a magyar válogatott.

Az első félidő hőse egyértelműen Janurik Kinga volt. A magyar kapus mindent megfogott, amit lehetett, néha azt is, amit nem. Gyors indításai különösen az első félidő hajrájában élményszámba mentek, végre tehát ezt a fegyverét is tudta használni a magyar válogatott. 

Pedig nem kezdődött jól a meccs számunka, mert Mendoza góljával 1-0-ra vezetett az argentin csapat, majd Salvado újabb gólja után 2-1 volt az állás oda. Megijedni azonban nem kellett a dél-amerikai együttestől. A játékosok többsége amatőr státuszban kézilabdázik, csak néhányan játszanak a spanyol bajnokságban. Az első tíz percben rengeteg technikai hiba jellemezte a játékot, ebből a magyar csapat is derekasan kivette a részét. 

A tizedik percben Kovács Anna góljával vette át először a vezetést a magyar válogatott (4-3), amelyet innentől fogva nem is engedett ki a kezéből. A következő gólt Mayer lőtte (5-3), neki ez volt az első találata a világbajnokságon. Amikor pedig a magyar együttes kettős emberhátrányba került, akkor a kapusra, vagyis Janurik Kingára lehetett számítani, aki ebben a nehéz helyzetben védett egy hétméterest.

Kisfaludy Anett (jobbra) az első félidőben két üreskapus gólt is dobottForrás: MKSZ/Kovács Anikó

Pizzo még szűkített a dél-amerikai együttes hátrányán (6-4), de innentől kezdve kiszakadt a gólzsák, beindult a gőzhenger. Góllal jelentkezett Zácsik Szandra, majd Kisfaludy Anett kétszer is remekül ismerte fel, hogy üres az argentin csapat kapuja. Ezek az üres kapus gólok demoralizálóan hatottak, majd jöttek a már említett lerohanások is. A meccs gyakorlatilag az első félidőben eldőlt, hiszen a szünetben már 18-7-re vezetett Magyarország. Poztiívumként lehetett feljegyezni, hogy szinte az összes pályára lépő játékos gólt lőtt, Lukács két találata tényleg élményszámba ment. 27 magyar támadásból 18 végződött góllal, 7 gyors indításunkból 6 eredményezett gólt. Ugyanez az argentinoknál: 28/7, és 1/0 volt.

Görbicz Anita is szép gólokat dobott az első félidőbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Háfra Noémi góljával indult a második félidő (19-7), de aztán hat perc elteltével Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak ki kellett kérnie az idejét, mert ezt az időszakot az ellenfél nyerte meg. A végső győzelmet ez persze nem veszélyeztette, de a szövetségi kapitány agresszívebb játékot kért, hiszen 20-11 volt az állás, azaz ezt a periódust 4-1-re nyerte meg a dél-amerikai együttes. Az időkérést követően újabb két technikai hibát követtek el a magyar játékosok, amely egyértelműen arra utalt, hogy mintha fejben nem érkezett volna meg a csapat a második félidőre. Zácsik Szandra törte meg a magyar gólcsendet, szép egyéni akciója végén a 39. percben 21-11-re vezetett a magyar csapat.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány agresszívebb játékot kért a csapattól a második félidőbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Kissé bosszantó volt látni, hogy az első félidőhöz képest mennyire visszaesett a játékunk, az egyik támadásunk közben állították ki Zácsikot a német játékvezetők. A 42. percben 22-12 volt az állás, majd elővettük a kínai figurát, amelynek végén Görbicz lőtt gólt. A sok hiba után jó volt látni ezt a megoldást. Ekkor Rasmussen pályára küldte Mészáros Reát, aki eddig egyetlen percet sem játszott a világbajnokságon. A magyar szövetségi kapitány sokat forgatta a csapatot, igyekezett tehát mindenkinek játéklehetőséget adni. Az eladott labdák száma tovább nőtt, negyedórával a vége előtt már a negyediket jegyezhettük fel ebből a második félidőben. Aztán az utolsó tíz percre helyreállt a rend, az 54. percre 15 gól lett a különbség (28-13), innetől pedig tényleg mindenki azt várta, hogy legyen vége a meccsnek. Vége is lett, Magyarország Szekeres góljával lett 33-15, ami egyben a végeredményt jelentette. 

A legfontosabb, hogy a magyar válogatott megszerezte az első győzelmét a világbajnokságon, ehhez Argentína ideális ellenfélnek bizonyult. A folytatás ennél kissé nehezebb lesz, a szerdai szünnap után csütörtökön a lengyelek, pénteken a csehek ellen játszunk, azokon a mérkőzéseken dől el, hogy továbbjut-e a magyar válogatott a legjobb 16 közé a németországi világbajnokságon. A mérkőzés legjobbjának a kapust, Janurik Kingát választották.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány (Sport TV): A legfontosabb a két pont megszerzése volt ezen a mérkőzésen. Végre felkerültünk a táblára. A védekezés jobb volt, mint a támadójáték. Néhány játékost pihentettem. Boldog vagyok, hogy a gyors indítások sikerültek és ezekből sikerült gólokat dobnunk. Persze az ellenfél is gyengébb volt, mint a svéd, vagy a norvég csapat. 

Janurik Kinga: Arra készültünk, hogy élvezzük a játékot, felszabadultan játszottunk. Azért vagyunk jó csapat, mert mindenki kivette a részét a góllövésből. Jól védekeztek előttem a lányok, ez magabiztossá tett bennünket és a csapatot is. Remélem, a lengyelek ellen ugyanígy fogunk majd játszani.

Az argentinok ellen két gólt szerző Szekeres Klára az MTI-nek elmondta, az első néhány percben változatlanul görcsösek voltak, tíz perc kellett, hogy alkalmazni tudják a megbeszélteket. Ezenkívül a gyors indítások utáni találatokat, illetve a kapus Janurik Kinga remek teljesítményét emelte ki az FTC védőjátékosa.

Eredmény, 3. forduló, B csoport: Magyarország-Argentína 33-15 (18-7)
Bietigheim-Bissingen, 2200 néző, v.: Schulze, Tonnies (németek)
lövések/gólok: 43/33, illetve 36/15
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország: Janurik - Schatzl 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Szekeres 2, Kovács A. 7, Lukács 3. Cserék: Görbicz 4, Klivinyi 2, Mayer 2, Bódi 3, Kovacsics 1, Háfra 2, Tóth G., Mészáros

A magyarokkal egy hatosban szereplő svéd válogatott négy góllal legyőzte Csehország csapatát a németországi női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, kedden. Sikerükkel a skandinávok már biztosan továbbjutottak.

A svédek győzelme azt jelenti, hogy a magyarok már akkor továbbjutnak a csoportból, ha csütörtökön legyőzik a lengyeleket.

Ekkor csak az lesz a kérdés, hányadik helyen jutunk be a legjobb 16 közé és kit kapunk az A-csoportból a nyolcaddöntőben. Ha csütörtökön a magyar csapat kikap a lengyelektől, akkor a pénteki Csehország elleni mérkőzésen egy győzelemmel még meglehet a továbbjutás.

Az A csoportban Franciaország simán győzte le Paraguayt, a Siófok francia légiósa, Estelle Nze Minko kétszer volt eredményes.

Az C csoportban az olimpiai bajnok orosz válogatott könnyedén, nyolc góllal múlta felül Brazíliát. A dél-amerikai együttesben a Kisvárdán kézilabdázó Samira Rocha két gólt dobott.

A D csoportban Szerbia és Németország megosztozott a pontokon, így egyformán öt ponttal állnak az első és második helyen.

Eredmények, csoportkör, 3. forduló 
A csoport, Trier:
Franciaország-Paraguay 35-13 (14-10)
Szlovénia-Angola 32-25 (15-15)
Románia-Spanyolország 19-17

Az állás: 1. Románia 6 pont, 2. Franciaország 4 (84-56), 3. Spanyolország 4 (77-58), 4. Szlovénia 4 (84-79), 5. Angola 0 (68-86), 6. Paraguay 0 (45-96)

B csoport, Bietigheim-Bissingen:
Svédország-Csehország 36-32 (16-18)
Magyarország-Argentína 33-15 (18-7)
Norvégia-Lengyelország 35-20

Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Csehország 4 (89-83), 3. Svédország 4 (91-87), 4. MAGYARORSZÁG 2 (77-70), 5. Lengyelország 2 (78-94), 6. Argentína 0

C csoport, Oldenburg:
Oroszország-Brazília 24-16 (14-7)
Japán-Montenegró 29-28 (12-15)
Dánia-Tunézia 37-19

Az állás: 1. Oroszország 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Brazília 3 (67-74), 4. Japán 3 (75-88), 5. Montenegró 2, 6. Tunézia 0

D csoport, Lipcse:
Németország-Szerbia 22-22 (9-11)
Koreai Köztársaság-Kína 31-19 (18-10)
Hollandia-Kamerun 29-22 (14-8)

Az állás: 1. Szerbia 5 pont (99-66), 2. Németország 5 (73-55), 3. Hollandia 4 (91-61), 4. Koreai Köztársaság 4 (73-64), 5. Kamerun 0 (58-91), 6. Kína 0 (57-114)