Kiszakadt a magyar gólzsák, megvan az első győzelem a kézivébén

Women's handball - Norway vs Hungary WOMEN'S HANDBALL world championships women womens
Hungary's Anita Goerbicz in action during the women's handball world championships match between Norway and Hungary at the EgeTrans Arena in Bietigheim-Bissingen, Germany, 2 December 2017. Photo: Marijan Murat/dpa
Vágólapra másolva!
A norvégok és svédek ellen elveszített mérkőzés után sokkal könnyebb ellenfél várt a magyar női kézilabda-válogatottra a németországi világbajnokságon. Kim Rasmussen együttese ezúttal magabiztosan, helyenként remekül kézilabdázva 33-15-re nyert Argentína ellen, ezzel megvan a mieink első győzelme a világbajnokságon. A szerdai szünnap után csütörtökön Lengyelország ellen folytatja a világbajnokságot a magyar válogatott.

Az első félidő hőse egyértelműen Janurik Kinga volt. A magyar kapus mindent megfogott, amit lehetett, néha azt is, amit nem.

Gyors indításai különösen az első félidő hajrájában élményszámba mentek, végre tehát ezt a fegyverét is tudta használni a magyar válogatott.

Pedig nem kezdődött jól a meccs számunka, mert Mendoza góljával 1-0-ra vezetett az argentin csapat, majd Salvado újabb gólja után 2-1 volt az állás oda. Megijedni azonban nem kellett a dél-amerikai együttestől. A játékosok többsége amatőr státuszban kézilabdázik, csak néhányan játszanak a spanyol bajnokságban. Az első tíz percben rengeteg technikai hiba jellemezte a játékot, ebből a magyar csapat is derekasan kivette a részét.

A tizedik percben Kovács Anna góljával vette át először a vezetést a magyar válogatott (4-3),

amelyet innentől fogva nem is engedett ki a kezéből. A következő gólt Mayer lőtte (5-3), neki ez volt az első találata a világbajnokságon. Amikor pedig a magyar együttes kettős emberhátrányba került, akkor a kapusra, vagyis Janurik Kingára lehetett számítani, aki ebben a nehéz helyzetben védett egy hétméterest.

Kisfaludy Anett (jobbra) az első félidőben két üreskapus gólt is dobott Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Pizzo még szűkített a dél-amerikai együttes hátrányán (6-4), de innentől kezdve kiszakadt a gólzsák, beindult a gőzhenger. Góllal jelentkezett Zácsik Szandra, majd Kisfaludy Anett kétszer is remekül ismerte fel, hogy üres az argentin csapat kapuja. Ezek az üres kapus gólok demoralizálóan hatottak, majd jöttek a már említett lerohanások is.

A meccs gyakorlatilag az első félidőben eldőlt,

hiszen a szünetben már 18-7-re vezetett Magyarország. Poztiívumként lehetett feljegyezni, hogy szinte az összes pályára lépő játékos gólt lőtt, Lukács két találata tényleg élményszámba ment. 27 magyar támadásból 18 végződött góllal, 7 gyors indításunkból 6 eredményezett gólt. Ugyanez az argentinoknál: 28/7, és 1/0 volt.

Görbicz Anita is szép gólokat dobott az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Háfra Noémi góljával indult a második félidő (19-7), de aztán hat perc elteltével Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak ki kellett kérnie az idejét, mert ezt az időszakot az ellenfél nyerte meg.

A végső győzelmet ez persze nem veszélyeztette,

de a szövetségi kapitány agresszívebb játékot kért, hiszen 20-11 volt az állás, azaz ezt a periódust 4-1-re nyerte meg a dél-amerikai együttes. Az időkérést követően újabb két technikai hibát követtek el a magyar játékosok, amely egyértelműen arra utalt, hogy mintha fejben nem érkezett volna meg a csapat a második félidőre. Zácsik Szandra törte meg a magyar gólcsendet, szép egyéni akciója végén a 39. percben 21-11-re vezetett a magyar csapat.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány agresszívebb játékot kért a csapattól a második félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Kissé bosszantó volt látni, hogy az első félidőhöz képest mennyire visszaesett a játékunk, az egyik támadásunk közben állították ki Zácsikot a német játékvezetők. A 42. percben 22-12 volt az állás, majd elővettük a kínai figurát, amelynek végén Görbicz lőtt gólt. A sok hiba után jó volt látni ezt a megoldást.

Ekkor Rasmussen pályára küldte Mészáros Reát, aki eddig egyetlen percet sem játszott a világbajnokságon.

A magyar szövetségi kapitány sokat forgatta a csapatot, igyekezett tehát mindenkinek játéklehetőséget adni. Az eladott labdák száma tovább nőtt, negyedórával a vége előtt már a negyediket jegyezhettük fel ebből a második félidőben. Aztán az utolsó tíz percre helyreállt a rend, az 54. percre 15 gól lett a különbség (28-13), innetől pedig tényleg mindenki azt várta, hogy legyen vége a meccsnek.

Vége is lett, Magyarország Szekeres góljával lett 33-15, ami egyben a végeredményt jelentette.

A legfontosabb, hogy a magyar válogatott megszerezte az első győzelmét a világbajnokságon, ehhez Argentína ideális ellenfélnek bizonyult. A folytatás ennél kissé nehezebb lesz, a szerdai szünnap után csütörtökön a lengyelek, pénteken a csehek ellen játszunk, azokon a mérkőzéseken dől el, hogy továbbjut-e a magyar válogatott a legjobb 16 közé a németországi világbajnokságon. A mérkőzés legjobbjának a kapust, Janurik Kingát választották.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány (Sport TV): A legfontosabb a két pont megszerzése volt ezen a mérkőzésen. Végre felkerültünk a táblára. A védekezés jobb volt, mint a támadójáték. Néhány játékost pihentettem. Boldog vagyok, hogy a gyors indítások sikerültek és ezekből sikerült gólokat dobnunk. Persze az ellenfél is gyengébb volt, mint a svéd, vagy a norvég csapat.

Janurik Kinga: Arra készültünk, hogy élvezzük a játékot, felszabadultan játszottunk. Azért vagyunk jó csapat, mert mindenki kivette a részét a góllövésből. Jól védekeztek előttem a lányok, ez magabiztossá tett bennünket és a csapatot is. Remélem, a lengyelek ellen ugyanígy fogunk majd játszani.

Az argentinok ellen két gólt szerző Szekeres Klára az MTI-nek elmondta, az első néhány percben változatlanul görcsösek voltak, tíz perc kellett, hogy alkalmazni tudják a megbeszélteket. Ezenkívül a gyors indítások utáni találatokat, illetve a kapus Janurik Kinga remek teljesítményét emelte ki az FTC védőjátékosa.

Eredmény, 3. forduló, B csoport: Magyarország-Argentína 33-15 (18-7)
Bietigheim-Bissingen, 2200 néző, v.: Schulze, Tonnies (németek)
lövések/gólok: 43/33, illetve 36/15
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország: Janurik - Schatzl 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Szekeres 2, Kovács A. 7, Lukács 3. Cserék: Görbicz 4, Klivinyi 2, Mayer 2, Bódi 3, Kovacsics 1, Háfra 2, Tóth G., Mészáros

A magyarokkal egy hatosban szereplő svéd válogatott négy góllal legyőzte Csehország csapatát a németországi női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, kedden. Sikerükkel a skandinávok már biztosan továbbjutottak.

A svédek győzelme azt jelenti, hogy a magyarok már akkor továbbjutnak a csoportból, ha csütörtökön legyőzik a lengyeleket.

Ekkor csak az lesz a kérdés, hányadik helyen jutunk be a legjobb 16 közé és kit kapunk az A-csoportból a nyolcaddöntőben. Ha csütörtökön a magyar csapat kikap a lengyelektől, akkor a pénteki Csehország elleni mérkőzésen egy győzelemmel még meglehet a továbbjutás.

Az A csoportban Franciaország simán győzte le Paraguayt, a Siófok francia légiósa, Estelle Nze Minko kétszer volt eredményes.

Az C csoportban az olimpiai bajnok orosz válogatott könnyedén, nyolc góllal múlta felül Brazíliát. A dél-amerikai együttesben a Kisvárdán kézilabdázó Samira Rocha két gólt dobott.

A D csoportban Szerbia és Németország megosztozott a pontokon, így egyformán öt ponttal állnak az első és második helyen.

Eredmények, csoportkör, 3. forduló
A csoport, Trier:
Franciaország-Paraguay 35-13 (14-10)
Szlovénia-Angola 32-25 (15-15)
Románia-Spanyolország 19-17

Az állás: 1. Románia 6 pont, 2. Franciaország 4 (84-56), 3. Spanyolország 4 (77-58), 4. Szlovénia 4 (84-79), 5. Angola 0 (68-86), 6. Paraguay 0 (45-96)

B csoport, Bietigheim-Bissingen:
Svédország-Csehország 36-32 (16-18)
Magyarország-Argentína 33-15 (18-7)
Norvégia-Lengyelország 35-20

Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Csehország 4 (89-83), 3. Svédország 4 (91-87), 4. MAGYARORSZÁG 2 (77-70), 5. Lengyelország 2 (78-94), 6. Argentína 0

C csoport, Oldenburg:
Oroszország-Brazília 24-16 (14-7)
Japán-Montenegró 29-28 (12-15)
Dánia-Tunézia 37-19

Az állás: 1. Oroszország 6 pont, 2. Dánia 4, 3. Brazília 3 (67-74), 4. Japán 3 (75-88), 5. Montenegró 2, 6. Tunézia 0

D csoport, Lipcse:
Németország-Szerbia 22-22 (9-11)
Koreai Köztársaság-Kína 31-19 (18-10)
Hollandia-Kamerun 29-22 (14-8)

Az állás: 1. Szerbia 5 pont (99-66), 2. Németország 5 (73-55), 3. Hollandia 4 (91-61), 4. Koreai Köztársaság 4 (73-64), 5. Kamerun 0 (58-91), 6. Kína 0 (57-114)