Pérez Carlos bácsiként csiszolgatja az ifjú reménységek technikáját

PÉREZ Carlos akció Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY Jönköping, 2011. január 24.
A magyar PÉREZ Carlos (j) a labdával a kezében a német kapu előtt Jönköpingben 2011. január 24-én, a svédországi férfi kézilabda-világbajnokság I-es középdön
Jönköping, 2011. január 24. A magyar PÉREZ Carlos (j) a labdával a kezében a német kapu előtt Jönköpingben 2011. január 24-én, a svédországi férfi kézilabda-világbajnokság I-es középdöntős csoportjának negyedik fordulójában vívott Magyarország-Németország mérkőzésen, amelyet a magyar válogatott 27-25-re megnyert. (MTI/EPA/JONAS EKSTROMER)
Vágólapra másolva!
Négy év után újra a veszprémi kézilabda klubhoz szerződött Pérez Carlos, a magyar kézilabdázás Kubában született ikonikus alakja, ezúttal viszont nem játékosként, hanem edzőként, az utánpótlás részleg új erősségeként. Három évtizedet húzott le kézilabdázóként, katari csapatát erősítve utoljára áprilisban futott ki a pályára. Minden korábbi vállalkozását feladva csak a kézilabdának és a családjának él, jövő májusban pedig – 47 évesen – nagypapa lesz Charlie.

Csodálatból motiváció

„Eleinte furcsa volt, hogy a

hiszen közülük néhánynak akár az apja is lehetnék. Találkoztam olyan srácokkal, akiket egykor a szüleik hoztak ki a Veszprém mérkőzéseire, és éppen engem választottak a példaképüknek. Erre nagyon büszke vagyok, ők pedig azért lehetnek boldog fiatalok, mert a csodálat motivációvá alakult át bennük, és mostanra már a nyomomba is szegődtek.

így jól megértjük egymást" – nyilatkozta a kubai-magyar állampolgár Pérez Carlos az SzPress Hírszolgálatnak.

Két kubai játékostársával együtt 1997-ben kalandosnak nevezhető úton-módon kötött ki Magyarországon, amit az akkori kubai vezetés nem üdvözölt kitörő lelkesedéssel. Két évvel később – ahogy a honfitársai, Diaz és Hernandez - magyar útlevelet kapott, amit Perez többek között azzal hálált meg, hogy a 2003-as világbajnokságon immár piros-fehér-zöld színű szerelésben 64 találatával ő lett a torna gólkirálya.

Pérez Carlos egészen biztos abban, hogy visszatérésre már senki sem tudja rávenni Forrás: MTI/Jonas Ekstromer

A magyar válogatott egyre nélkülözhetetlenebb tagjaként 2004-ben Athénban, majd 2012-ben Londonban is olimpiai negyedik helyezett lett, miközben klub-csapata gólzsákjaként 12-12 bajnoki, illetve kupagyőzelemmel büszkélkedhetett.

Ifjú reménységek technikáját csiszolgatja

„Pontosan 15 éve történt, hogy a ma Bajnokok Ligájának nevezett BEK-ben ezüstérmesek lettünk. Nem hittem volna akkor, hogy veszprémi kézilabdázóként 343 mérkőzésen 1475 gólt fogok dobni, de

"Hálás is vagyok a klubnak és nagyon bízom abban, hogy kellő rutinszerzés után önálló feladatot is elláthatok. Egyelőre Gulyás Péter, az egykori csapattársam által irányított utánpótlás részlegben

– mondta befejezésül Charlie, akit veszprémiként három alkalommal választottak meg a legjobb magyar férfi kézilabdázónak.

Pérez Carlos és Mocsai Lajos Forrás: MTI/Kovács Anikó

Egészen biztos abban, hogy visszatérésre már senki sem tudja rávenni.

Ma is a város egyik kedvencének számít, és talán ezzel is magyarázható, hogy egy újabb külföldi munkavállalás terve meg sem fordul a fejében.