Társoldalunk:

Európai légiósok viszik majd a vállukon az amerikai hokiválogatottat

2018.01.02. 09:27

Európában légióskodó, valamint az észak-amerikai alacsonyabb osztályú ligákban játszó jégkorongozókra épül majd az Egyesült Államok válogatottja a februári phjongcshangi téli olimpián.

Az amerikai szövetség hétfő esti bejelentése szerint az együttes csapatkapitánya a Stanley Kupa-győztes Brian Gionta lesz, aki korábban 15 évet játszott az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokságban (NHL). Ő lesz a keret egyetlen olyan játékosa, akinek van olimpiai tapasztalata.
A legnagyobb kihívás az összeszokás lesz" - nyilatkozta a kerethirdetés után a 38 éves, jelenleg az AHL-ben szereplő Rochester Americans nevű csapattal készülő Gionta, aki a 2006-os torinói olimpián volt a válogatott tagja. Hozzátette, körülbelül négy közös edzésük lesz, mielőtt pályára lépnek az ötkarikás játékokon.

Brian Gionta szerint az összeszokás lesz a legnagyobb feladataForrás: AFP/2018 Getty Images/Abbie Parr

A phjongcshangi lesz 1994 óta az első olimpia, amelyen nem lesznek ott az NHL-ben szereplő jégkorongozók, miután a liga nem tudott megegyezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a játékosok utazási és biztosítási költségeinek fizetéséről, illetve a klubvezetők sem szerették volna, ha három hétig szünetel a bajnokság.

Az amerikaiak sorrendben Szlovéniával, Szlovákiával és az olimpiai zászló alatt induló orosz csapattal találkoznak a február 9. és 25. közötti esemény csoportkörében.