Vágólapra másolva!
A korábbi 76-szoros válogatott kézilabdázó, Bartók Csaba büszke lehet a sportági hagyományokat tovább vivő fiára. A Bundesligában szereplő Lemgóban játszó fiatal átlövő a szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes nem is annyira titkos favoritjai közé tartozik.

Húsz éve, hogy a Székelyudvarhelyről Szegedre költöző Bartók Csaba magyar színekben hatodik lett az olaszországi kézilabda Európa-bajnokságon (amit egyébként a Ljubomir Vranjessel felálló svédek nyertek). Az évfordulót megszépítheti, ha a nyomába szegődő 21 éves fia, Bartók Donát bekerül a svéd kapitány végleges keretébe, és pályára léphet a jövő héten kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon. Az ifjabb Bartók esélyeit növeli, hogy a Németországból érkezett szövetségi kapitány tisztában van a Lemgóban játszó fiatalember képességeivel.

Bartók Donát a fiatal generáció egyik nagy ígérete Forrás: PRESSFOCUS/Norbert Barczyk

A 192 centi magas és 102 kilós átlövő a keret két utolsó (január 6. és 8.) felkészülési mérkőzésén, a svédek ellen biztosíthatja be a helyét a legjobb 16 között.

Balszerencsés premier a Bundesligában

Bartók Donát kilencévesen kezdett kézilabdázni, és még 17 éves sem volt, amikor az élvonalbeli Tatabánya szerződtette. Két év elteltével Vácra igazolt, majd 2016 novemberében a Bundesligában szereplő TBV Lemgo (a csapat Mocsai Lajos irányításával érte el legnagyobb sikereit, 1995-ben a Német Kupát, egy évvel később pedig a Kupagyőztesek Európa-kupáját nyerte meg) ajánlatát elfogadva Németországba költözött. De az öröm nem tartott sokáig.

„Még csak négy napja voltam a klub játékosa, amikor az első mérkőzésemen olyan szerencsétlenül estem, hogy a lövő kezemen eltört a kisujjam. Kényszerszünet következett, de hála az égnek, egész gyorsan behoztam a lemaradásomat. A tavalyi évet sem úsztam meg sérülés nélkül, megint ugyanaz a kezem bánta. A hosszabb kihagyás lelki terhét úgy igyekeztem gyógyítgatni, hogy próbáltam csak az előttem álló feladatokra összpontosítani. A klubom vezetősége és az edzőm is végig türelmes volt hozzám, biztattak, és a balszerencsés kezdet ellenére meghosszabbították a szerződésemet. Ha semmi rossz nem jön közbe, 2020-ig az alig 40 ezer lakosú kisvárosban maradok, és igyekszem rászolgálni a bizalomra" – nyilatkozta Bartók Donát az SzPress Hírszolgálatnak.

Az ötödik magyar Lemgóban

A fiatal átlövő az ötödik magyar kézilabdázó, akit a korábban kétszeres bajnok és EHF-kupa-győztes német csapat foglalkoztat. A sort Mocsai Lajos kezdte, majd Marosi László, Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc folytatta, most pedig Bartók Donáton a sor.

A THW Kiel ellen sem jött zavarba, ha kapura kellett törni:

„A magyar kézilabdázók mindig is nagy tiszteletnek örvendtek a csapatomnál, amelynek mostanság az a legfontosabb feladata, hogy megőrizze a helyét a Bundesliga középmezőnyében. Tizenkilenc forduló után a kilencedik helyen állunk, 8-8 győzelemmel, illetve vereséggel, és három döntetlennel. Jól érzem magam Lemgóban, velem van a feleségem, és az otthon megkezdett tanulmányaimat is folytatni tudom az Edutus Főiskola gazdasági menedzsment szakán. Egy év múlva talán már a diplomámat is át vehetem" – tekintett előre Bartók Donát.

Úgy gondolja, hogy a veszprémet is irányító Ljubomir Vranjes megfiatalított magyar válogatottja van annyira erős és taktikai fegyverekkel kellőképpen felvértezett, hogy a csoportjából továbbjuthasson.