Társoldalunk:

Meddig juthat a fiatal magyar csapat a férfi kézi Eb-n?

2018.01.13. 07:00

Támadásban, ahogy fentebb is írtuk, annyival egyszerűbb a dolog, hogy ha nem működik egy figura, akkor ott egy klasszis, aki egy váratlan villanással gólhelyzetet teremt egy társnak, vagy lő egy olyan gólt, amit nem lehet tanítani. Vranjes végig variálta a két meccset, számtalan formációt kipróbált, némelyik jobban, másik pedig kevésbé működött. Irányítóban Lékai Máté és Császár Gábor révén a miénk az egyik legjobb páros a mezőnyben – ezt bátran leírhatjuk. Rutinosak (előbbi 29, utóbbi 33 éves, előbbi majd' 200, utóbbi több mint 200 válogatottsággal a háta mögött), a BL-ben játszanak, és technikailag olyan képzettek, hogy nem is keressük az ide illő jelzőt.  

Lékai Máténál (j.) és Juhász Ádámnál is jó kezekben van az irányításFotó: Csudai Sándor - Origo

De ott van a fiatal Juhász Ádám is, aki már a tavalyi világbajnokságon megmutatta, hogy hosszú távon (és akár balszélsőként is) lehet rá számítani.

Ha egy hónappal ezelőtt a női válogatott vb-felvezetőjében azt írtuk, hogy nincs kinti tűzerőnk, akkor itt pont az ellenkezőjét írhatjuk le. Ahány átlövőnk pályára lépett a svédek elleni két meccsen, annyi remekelt közülük. A jobboldalon Ancsin Gábor és Balogh Zsolt szép góljain nem lepődtünk meg, viszont az újonc Bartók Donát bejátszotta magát a csapatba, szinte hiba nélkül lőtt a két meccsen tíz gólt, és nem is mindig a legkönnyebb helyzetből. A baloldalon főleg Bodó Richárd volt elemében, de Jamali Imán is meglőtte a maga góljait, ahogy Ligetvári Patrik sem maradt gól nélkül.

Vranjes négy beállót visz magával. Szöllősi Szabolcs és Schuch Timuzsin védekezésben nélkülözhetetlen, Bánhidi Bence és Vilovszki Uros pedig mindkét hatos előtt nagyon hasznos volt. Ez a poszt mindig „fogyóeszköz", innen szórják ki legkönnyebben a bírók a védőket, hiszen itt folyik a legnagyobb harc a játékosok között.

Schuch Timuzsin (j.) lesz a magyar védelem vezéreForrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Adam Ihse

A szélsőink a nemzetközi elithez mérten viszonylag sokat hibáztak, muszáj a kevés (meccsenként 2-4) lehetőségüket értékesíteniük. Hornyák, Országh és Fekete is hibázott, de mindannyian lőttek szép gólokat is. Rájuk várna a gyors indítások gólra váltása is, de ilyenből félidőnként csak egyet-kettőt tudtunk bemutatni, ami elég sovány eredmény, ezen feltétlenül javítani kell. Ennek alapja viszont a jó védekezés és a labdaszerzések, amivel máris visszakanyarodtunk a kiindulási ponthoz.

Ahogy a csapatból az utolsó keretszűkítés során kimaradó sok világversenyt megjárt Harsányi Gergely fogalmazott: a formálódó, megfiatalított keretről senki sem tudja megmondani, mire lesz képes, de a magyar csapatban mindig benne van egy kisebb csoda. Ha egy ilyet mutatnánk, azzal a szakvezetés és a szövetség vezérkara is elégedett lenne. Részükről annyi az elvárás, hogy hat meccset játsszon a csapat Varasdon, azzal jusson tovább a csoportból. Ami azért is fontos, hogy a 2019-es vb-selejtezők sorsolásán jobb pozícióból indulva könnyebb ellenfelet kapjunk. A vb-szereplés pedig létfontosságú a 2020 olimpiai kvalifikáció szempontjából – azaz lesz itt tét, nem is kicsi!

Mumusok mindenhol

Nem lesz könnyű továbbjutni a csoportból, azt leszögezhetjük. Az olimpiai bajnok Dánia ellen kezdünk, akikről legalább vannak kellemes emlékeink, hiszen tavaly a vb-n 27-25-re legyőztük őket. Teli vannak sztárokkal, sőt világsztárokkal: Mikkel Hansen, Mensah Larsen, Lassen Svan, Toft Hansen, Möllgard, hogy csak néhányat említsünk, nem kihagyva a felsorolásból a világ egyik legjobb kapusát, Niklas Landint.

Az előző Eb-n ezüstérmes spanyolokat még a dánoknál is ritkábban tudjuk megverni, valahogy nem fekszik nekünk a stílusuk. A torna második meccsén még abban sem bízhatunk, hogy a harminc fölötti kulcsembereik (Viktor Tomás, Aguinagalde, Viran Morros, Raúl Entrerrios vagy Sármiento) elfáradnak.

A csehek ellen jobb a mérlegünk, rendszerint verjük őket, de azért volt már részünk kellemetlen meglepetésben, például a 2010-es Eb-n, amikor a továbbjutásról döntő utolsó csoportmeccsen nagyon csúnyán, 33-27-re kikaptunk. Most talán nem annyira erősek, bár vannak a Bundesligában és a BL-ben edződő játékosaik, de legalább nincs már Filip Jicha, aki azon a bizonyos Eb-csoportmeccsen 14 gólt rámolt be nekünk. Jó lesz velük vigyázni.

Férfi Európa-bajnokság, Horvátország, 2018. január 12-28.:
Csoportbeosztás:
A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, Magyarország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2018. január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)
2018. január 15. 18:15: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport)
2018. január 17. 18:15: Csehország-Magyarország (tv: M4 Sport)

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén középdöntő-mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18:15 és 20:30, január 24-én 16:00, 18:15 és 20:30.

A magyar válogatott középdöntős mérkőzésnapjai továbbjutása esetén:
Amennyiben a magyar válogatott 1. helyen jut tovább a csoportból: január 21., 23., 24.
Amennyiben a magyar válogatott 2. helyen jut tovább a csoportból: január 19., 21., 24.
Amennyiben a magyar válogatott 3. helyen jut tovább a csoportból: január 19., 23., 24.

Az elődöntők mérkőzésnapja, mérkőzés az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

Előző
  • 1
  • 2
Következő