Tízévente egyszer a spanyolokat is el lehet kapni

Horizontal
Hungary's Bence Banhidi (R) vies with Spain's Viran Morros de Argila during the Men's 2016 EHF European Handball Championships between Spain and Hungary in Centennial Hall in Wroclaw on January 26, 2016. / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn 18.15-kor az előző Európa-bajnokság ezüstérmese ellen lép pályára Varasdon, a horvátországi Eb második csoportmeccsén. Sok jó emléket nem őrzünk a riválisról, de azért nem verhetetlenek. Csak majdnem.

Az első csoportmérkőzésen az olimpiai bajnok dánoktól elszenvedett 32-25-ös vereség után szinte minden játékos azt hangsúlyozta, megmutatták mennyire tudnak küzdeni, illetve hogy nem vágta őket a földhöz a - tulajdonképpen kalkulálható - vereség.

Közte tíznél sem adták fel a kézisek, hiszen a címeres mezt viselték

A magyar férfi kézilabda-válogatott szoros első félidőt követően végül 32-25-re kikapott az olimpiai bajnok Dániától a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság első csoportmeccsén. A vereséget ugyan lehetett kalkulálni, mégis csüggedten nyilatkoztak a főszereplők a lefújás után. Tulajdonképpen azt kaptuk és kapták a kézilabdabarátok Varasdon, amire számítani lehetett.

Ez nagyon jó hír, az már kevésbé, hogy egy hasonló erejű csapat, és könnyen lehet, hasonló kimenetelű mérkőzés vár Ljubomir Vranjes átalakított és jócskán megfiatalított keretére. Tudjuk, hogy a sportolók nem szeretnek a múltból és a statisztikákból kiindulni, mi újságírók viszont igen: nincs jó hírünk, mert az Eb-ken semmivel sem jobb a mérlegünk ellenük (1-1-5), mint a dánok (0-4) ellen.

Érdekesség, hogy a két csapat éppen egymás ellen játszotta története első Európa-bajnoki mérkőzését: 1994-ben Portóban 25-20-ra kaptunk ki. Majd négy év múlva is találkoztunk, akkor 27-17-re nyertek a spanyolok.

2008-ban viszont mi csaptunk oda, 32-25-re nyertünk az első csoportmeccsen.

A két csapatból mára hárman maradtak hírmondónak: spanyol oldalon az elnyűhetetlen Raúl Entrerrios és Julen Aguinagalde, míg nálunk az akkor négy gólig jutó Császár Gábor léphet majd pályára Varasdon.

Az ifjú, de már az ötödik világversenyén szereplő Császár Gábor (b.) a 2008-as bergeni spanyolok elleni meccsen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Jens Wolf

A bergeni találkozó óta pedig minden Eb-n összefutottunk velük, egy kivétellel már ugyanígy a csoportkörben, és ugyancsak egy kivétellel mindig vereség lett a vége, hol kisebb, hol nagyobb. Az egy kivétel viszont egy 24-24-es döntetlen volt, szintén egy szomszédos országban, a szerbiai Újvidéken 2012-ben.

Hogy mire számíthatunk most a spanyoloktól, ahhoz jó kiindulási alap lehetett volna a csehek elleni nyitó meccsük. Azonban egy olyan meccsből, amit a csehek húsz perc után feladtak, és a végén a spanyolok lezsersége miatt lett csak 32-15 a vége, kár lenne messzemenő következtetéseket levonni.

Az biztos, hogy a csapat gerince már jócskán benne van a korban, nyolcan vannak 30 fölött, nálunk ugyanennyien vannak 27 alatt (a 18 fős keretben). A korral viszont rutin is jár, amiből tehát van bőven a spanyoloknál, és kár lenne abban bízni, hogy a túlnyomórészt a BL-ben edződő játékosok elfáradnának a második meccsre.

Van két kiemelkedő képességű kapusuk (Corralles és Pérez de Vargas), villámlábú szésőjük (David Balaguer), jó lövőik (Entrerrios, Gurbindo, Alex Dujsebajev) és egy olyan beállójuk (Aguinagalde), akit jobb napjain szinte lehetetlen megállítani.

Megijedni persze nem fogunk, mert nincs is rá okunk, és talán sikerült egy-két, a dánok ellen elkövetett hibát kijavítani.

Jó lenne minél tovább fenntartani a védekezés feszességét, és reméljük, hogy a lövőink őrzik jó formájukat.

Néhány könnyű gól és egy hajszállal jobb kapusteljesítmény pedig akár az évtizedes átok megtörésére is elég lehet.

A hagulattal láthatóan nincs gond a magyar csapatnál:

A magyar válogatott, ahogy szombaton, úgy hétfőn sem fog edzést tartani a meccsnapra való tekintettel. A keretben egyetlen játékos, a karját fájlaló Bánhidi Bence játéka lehet kérdéses. A MOL-Pick Szeged beállója vasárnap már a társakkal tudott gyakorolni, de, hogy pályára léphet-e azt csak hétfőn döntik el az orvosok. Kockázatot vállalni fölösleges, hiszen, ha nem borul a papírforma, akkor így is, úgy is a csehek elleni szerdai mérkőzésen dől el a továbbjutás kérdése.

Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 2. forduló:
Magyarország–Spanyolország, 18.15, Varasd (Arena Varazdin)