Vágólapra másolva!
Ljubomir Vranjes, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelentette, nem tudott a magyar szövetség (MKSZ) által kínált lehetőségekről, ezért nem is tudott élni azokkal.

Az M4 Sport pénteki, Sportreggeli című műsorában Zsiga Gyula szakmai igazgató úgy fogalmazott, a svéd edzőnek a tavaly nyári érkezése után elég kevés idő állt rendelkezésére, hogy megismerje a játékosait, pedig a szövetség minden lehetőséget megadott neki, hogy több időt foglalkozzon a nemzeti csapattal, de neki nem kellett. A sportcsatorna hétfői Kézilabda magazinjában a szövetségi kapitány reakciójából kiderült, kommunikációs probléma adódhatott az MKSZ és közte.

"Nem tudtam mindegyik lehetőségről, így pedig nagyon nehéz kihasználni őket. De egy válogatottnál ez nem így megy. Vannak napok, amelyeket tudunk használni, mert a klubok ilyenkor el tudják engedni a játékosokat, míg máskor nem" - hangzott Vranjes válasza. Hozzátette, szerinte a válogatottnak elég ideje volt felkészülni a horvátországi Európa-bajnokságra, bár ha tehette volna, akkor korábban nekilát az összetartásnak. A nemzeti együttes a mélypontot jelentő 14. helyen zárta a kontinenstornát, miután előbb az olimpiai bajnok Dániától 32-25-re, majd az előző Eb-n ezüstérmes Spanyolországtól 27-25-re, végül pedig Csehországtól 33-27-re kikapott a varasdi D csoportban.

Ljubomir Vranjes szerint nem megfelelő a fiatal magyar játékosok fizikai felkészítése Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Adam Ihse

Ami a magyar játékosok megismerését és feltérképezését illeti, Vranjes hétfőn elmondta, nem járt például Dabason, Budakalászon vagy Tatabányán, de nincs is rá szüksége, mert napi tíz órában figyeli és elemzi kézilabdázóit, ami elegendő, s mivel a magyar bajnokságban szerinte nincs meg a kellő minőség, így nem is bonyolult a viszonylag kevés kiemelkedő hazai játékos teljesítményét követni.
"A második legfiatalabb csapat voltunk az egész mezőnyben, míg a visszavonulókkal több mint 1400 nemzetközi meccs tapasztalatát vesztettük el" - magyarázta a szakvezető, aki a rendelkezésre álló játékosok erőnlétével sem volt elégedett.

Azt is kiemelte, a válogatott játékosok közül nagyon kevesen játszanak a klubjukban kétirányú kézilabdát, azaz mindenkinek tudnia kellene minden poszton játszania védekezésben és támadásban egyaránt. A kapitány szerint a védekezés lenne a legfontosabb, ám a fiatalok edzéseit látva azt tapasztalta, Magyarországon zömében csak a támadásokat gyakorolják.

"Amikor a játékosok a válogatottba érkeznek, nem szeretem, ha azzal kell tölteni az időt, hogy fizikálisan felhozzuk őket. Ez egy vicc! Én akkor és ott már a taktikai munkát szeretném velük végezni" - szögezte le.

Vranjes hozzátette, nem lát tehetséges játékosokat a 17, 18, 19 évesek között Magyarországon, márpedig a fizikai felkészítést 16 éves korban el kellene kezdeni, hogy mire NB I-es és válogatott kézilabdázókká válnak, tökéletes formában legyenek.

"Jelenleg nem látom, hogy lenne megfelelő fizikai felkészítés" - vélekedett a svéd edző, aki hangsúlyozta, jó lenne, ha leülhetne beszélni a kluboknál dolgozó kollégáival, és megismerné a munkájukat, hogy segíteni tudják egymást.