Centikre voltak a csehek az Eb-elődöntőtől

European Handball Championship: Slovenia vs. Czech Republic Sports HANDBALL Czech Republic slovenia EUROPEAN CHAMPIONSHIP
Czech Republic's Ondrej Zdrahala (L) in action against Slovenia's goalkeeper Matevz Skok during the European Men's Handball Championship match between Slovenia and the Czech Republic in the Varazdin Arena in Varazdin, Croatia, 24 January 2018. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
A csehek 26-26-os döntetlent játszottak a szlovén csapattal a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik (utolsó) fordulójában, szerdán, így biztosan nem juthatnak elődöntőbe. A svéd-norvég északi rangadó hatalmas csatát hozott, ahol a vesztes volt elégedettebb, a macedónok pedig újabb nagy verést kaptak.

A csehektől - akik a csoportkörben hat góllal győzték le és ejtették így ki a magyarokat - már a szünet előtt két játékost állítottak ki piros lappal, de így is volt esélyük a győzelemre. A Balatonfüredben légiós - nyártól a Szegedet erősítő - Stanislav Kasparek négy gólt dobott, övé volt a mérkőzés utolsó lövése is, ami a felső lécen csattant. Pedig egy győzelemmel a csehek nagyon kedvező helyzetből várhatták volna az esti meccseket, még az elődöntőbe jutásra is lett volna esélyük, ha a németek megverik a spanyolokat.

Ondrej Zdrahala (pirosban) értékesít egy hétméterest Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

A szlovénoknál a Veszprém két játékosa közül Gasper Marguc ötször volt eredményes, míg Blaz Blagotinsek nem talált be. A mieinket 14 góllal szomorító cseh Ondrej Zdrahala ezúttal kilenc gólt szerzett, és ő lett a mérkőzés embere.

Az már biztos volt, hogy a II. csoportból a dánok ott lesznek az elődöntőben, a másik továbbjutó hely sorsa pedig az esti spanyol-német rangadón dől majd el. Mikkel Hansenék nyomatékosították, hogy komoly céljaik vannak, és nagyon simán, 31-20-ra verték a Macedónokat. Kiril Lazarovék a spanyolok ellen pont ugyanilyen gólkülönbséggel kaptak ki, és mindhárom meccsüket elveszítették a középdöntőben.

Az I. csoportban a franciák helye biztos a legjobb a négy között, míg a másik helyre a horvát, svéd, norvég trió pályázik, de a hazai csapat pont- és lépéselőnyben van az északiakkal szemben.

A kora esti meccsen a norvégoknak öt góllal kellett volna legyőzniük a svédeket ahhoz, hogy a francia-horvát találkozó eredményétől függetlenül elődöntőbe jussanak. A négy gól is elég lett volna, de ott már borotvaélen táncoltak volna az esélyek. A tétnek megfelelően ideges volt a meccs, itt is volt egy kizárás (Gottfriedsson kapott pirosat), és összesen hat hétméterest hibáztak el a csapatok.

A meccs végére óriásit javuló, végül 47 százalékkal záró Bergerud kapus bravúrjai sem tudtak azonban segíteni a norvégokon, akik végül csak három góllal győztek, így, ha a franciák legyőzik a horvátokat, akkor a svédek jutnak a négy közé. Ha a hazaiak győznek, akkor horvát, francia sorrendben végeznek a csapatok.

Eredmények, középdöntő, 3. forduló (az Eb honlapja alapján):
I. csoport, Zágráb:
Fehéroroszország-Szerbia 32-27 (16-11)
Svédország-Norvégia 25-28
később:
Horvátország-Franciaország 20.30
A csoport állása: 1. Franciaország 8 pont (4 mérkőzés), 2. Horvátország 6 (4 mérk.), 3. Svédország 6 (5 mérk.), 4. Norvégia 6 (5. mérk.), 5. Fehéroroszország 2 (5 mérk.), 6. Szerbia 0 (5. mérk.)
II. csoport, Varasd (Varazdin):
Csehország-Szlovénia 26-26 (12-11)
Macedónia-Dánia 20-31
később:
Németország-Spanyolország 20.30
A csoport állása: 1. Dánia 8 pont (5 mérk.), 2. Csehország 5 (5 mérk.), 3. Spanyolország 4 (4 mérk.), 4. Németország 4 (4 mérk.), 5. Szlovénia 4 (5 mérk.), 6. Macedónia 3 (5 mérk.)