Lékai Máté: Magamra is mérges vagyok

Lékai Máté; Mikler Roland
Varasd, 2018. január 17. Országh Ádám, Juhász Ádám, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence (b-j) a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzés után Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Csalódottan és indulatosan nyilatkozott a magyar férfi kézilabda-válogatott Eb-szerepléséről Lékai Máté. A Telekom Veszprém irányítója a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt arról, hogy mi lehetett az oka a csalódást keltő szereplésnek, annak, hogy a mieink pont nélkül, három vereséggel zártak a csoportkörben.

Lassan emészti meg a válogatott a történteket, de kénytelenek felvenni a napi ritmust, hiszen a klubban mindenkire feladatok várnak. Lékai Máté a Nemzeti Sportnak adott interjújában azt mondta, sokat hibázott, többször is úgy érezte, nincs jó formában.

Nehezen emészti meg a történteket Forrás: AFP/Adam Ihse/Adam Ihse

A játékos úgy látja, a felkészüléssel, a tesztmeccsekkel minden rendben volt, ugyanakkor kevesli a közös gyakorlásra szánt időt. "Erre azonban nem szerencsés hivatkozni, nem is indokként mondom, hiszen mostanában az összes válogatott csak néhány közös tréninggel és edzőmérkőzéssel készül a világversenyekre.

de mondhatom Fazekas Nándort, Zubai Szabolcsot, az Iváncsik testvéreket, Gulyás Pétert, Ilyés Ferencet, Harsányi Gergelyt vagy Nagy Kornélt is" - fejtette ki Lékai.

A csehországtól elszenvedett vereség utáni pillanatok Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezzel együtt hangsúlyozza, nem a fiatalítás a probléma, habár hatalmas ugrás a juniorválogatotthoz képest a felnőttben szerepelni, az 1995-ben vagy utána születettektől pedig még nem várható vezérszerep. Az interjúban beszélt arról is, hogy Nagy László nehezen helyettesíhető, de vannak balkezes talentumok a keretben, akik idővel felnőhetnek a feladathoz.

A csehek elleni kulcsmérkőzésről Lékainak az a véleménye, hogy sok volt a rossz döntés a magyar csapatban.

"Mert a rohanás, a kényszerhelyzet újra és újra rossz döntéseket okozott, azt sem tudtuk megoldani, amit pedig gyakoroltunk.

Pedig Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Juhász Ádám és a többi fiatal is szinte görcsösen akart. Viszont védelmünk a kapust nehéz helyzetbe hozta, és elmaradtak a lerohanásaink is. (...)

Magamra is mérges vagyok, ez nem az én Eb-m volt, pedig nagyon akartam és igyekeztem mindent megtenni. Rettentően sajnálom az elszalasztott lehetőséget."