Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga csoportkörének utolsó, 14. fordulójában a Sopron a Bourges-t fogadta. Habár a magyar csapat már korábban megszerezte a második helyet a csoportban, így is óriásit küzdött a franciák ellen, hiszen ők minden mérkőzésen a győzelemért játszanak. Két kiváló középső negyeddel sikerült is kiharcolni a győzelmet, amibe az is belefért, hogy mindössze 5 pontot szerzett a Sopron az utolsó 10 percben.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat az A csoport 2. helyén végez, így pályaelőnnyel vág neki a negyeddöntőknek, a Bourges viszont harcban volt még a harmadik helyért, ráadásul a soproniaknak volt törlesztenivalójuk, ugyanis a kinti meccsen francia győzelem született.
A mérkőzés első kosarát a vendégek szerezték Diandra Tchatchouang révén, de hamar jött a válasz Tina Jovanovicstól, aki a büntetőt is bedobta a kosár után.

Főleg a kemény védekezés dominált mindkét oldalon, jóval több volt a pontatlan, mint a pontos dobás.

Crystal Langhorne szépen dolgozott centerben, sikerült megszakítania a pontcsendet, majd két büntetőt is értékesített. Danielle Page is feliratkozott a pontszerzők közé, míg a túloldalon Tchatchouang szórta a kosarakat. A francia csapatnál ezen a meccsen mutatkozott be a WNBA-t is megjárt kanadai center, Ruth Hamblin, aki többször is megmutatta, milyen a kemény védekezés, majd Határ Bernadett mellett szerzett egy szép kosarat,

de a magyar válogatott centere két gyönyörű blokkal vett revánsot.

Az első negyed így is 12-11-es francia vezetéssel ért véget, azaz nem a gyönyörű támadásoké volt a főszerep.

Crystal Langhorne-ra nem volt ellenszere a Bourges-nak, 22 pontot szerzett Fotó: Polyák Attila - Origo

Langhorne kosara nyitotta a második tízpercet, majd egy klasszismegoldással növelte saját és a Sopron pontjainak a számát: úgy megforgatta Hamlint, hogy rajta kívül mindenki elszédült a Novomatic Arénában.

Roberto Iniguez mester úgy hajtotta a soproni lányokat, mintha ez lenne az Euroliga döntője, a tétnélküliség ellenére is szerette volna, ha a csapat maximálisan odateszi magát.

Kellett is a spannolás, a Bourges nem akart leszakadni, Marine Johannes kosaraival tartotta a lépést a francia együttes, sőt el is húzott 23-20-ra - a pontszegény meccsen ez egészen komoly előnynek számított. A játékvezetők engedték a kemény küzdelmet, rengeteg személyi hibát engedtek el mindkét oldalon, ennek is volt bőven szerepe, hogy ilyen kevés pont született. Szűk négy perccel a félidő vége előtt fordított a Sopron 24-23-ra, a túloldalon viszont Sarah Michel két büntetőhöz jutott, de csak egyet dobott be, egálnál pedig időt kért Iniguez mester. Yvonne Turner gyönyörű betörésével ismét magyar vezetésnek örülhetett a közönség, majd Jovanovics szerzett egy nehéz kosarat.

Így 30-26-os soproni előnnyel ért véget a rendkívül küzdelmes első félidő.

Tina Jovanovics 13 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával segítette a Sopront Fotó: Polyák Attila - Origo

Johannes a harmadik negyedben ott folytatta, ahol a másodikban abbahagyta, de Turner válaszából megszületett a Sopron első jó triplája. Hét kísérlet kellett hozzá, de a vezetés így is megvolt. Langhorne továbbra is gyártotta a pontokat, de Tchatchouang sem maradt le ebben a műfajban. Rajta és Johannesen kívül senkinek sem volt négynél több pontja a Bourgesban a meccs ezen szakaszában, ők viszont 24-et vállaltak a franciák addigi 35 pontjából.

Marine Johannés nem mindennapi gólpassza:

Langhorne újabb piruettje után már 42-35-re vezetett a Sopron, ekkor pedig már a közönség hangja is megjött, zengett a csarnok.

Alekszandra Crvendakics tempójával tovább nőtt a különbség, majd, egy gyorsindítást Salvadores fejezett be, és először ment 10 pont fölé a soproni előny.

A francia együttes több játékosa is kezdte elveszíteni a fejét, Johannes egy visszajátszás után technikai hibát kapott heves reklamálásért, ami után 3 ponttal büntetett a magyar klub. Brooke Sharpe dudaszós háompontosa tett arról, hogy 13 pont helyett csak 10 legyen a Sopron fórja három negyed után, így 52-42 állt az eredményjelzőn a negyedik negyed előtt.

Roberto Iniguez sokszor önkívületi állapotban hajtotta a soproni lányokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A záró játékrész ismét meghozta a kemény védekezést és a fizikális játékot, több mint kettő perc kellett az első pontok megszületéséig, megint Tchatchouang volt eredményes középtávolról, de Godin és Sharpe is betalált.

A 9-0-ás francia roham után Iniguez mesternek időt kellett kérnie öt és fél perccel a vége előtt.

Turner rögtön szerzett egy fontos kosarat, ezzel ismét 6 volt közte. Ebből az utolsó percre négy maradt, 54-50-nél támadhatott a Sopron, Fegyverneky Zsófiát viszont olyan keményen becsapdázták, hogy lennmaradt a földön. Szerencsére tudta folytatni a játékot, pedig utána is ütötték-vágták, így a büntetővonalra is odállhatott, de csak az egyiket tudta bedobni.

Ez volt a Sopron 3. (!) pontja ebben a negyedben,

majd Langhorne tett hozzá még kettőt a vonalról, 22 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa lett. A vége 57-50-es Sopron-siker, ami a 10. magyar győzelmet jelentette, valamint a csoport második helyét. A negyeddöntőben minden bizonnyal a török óriás Fenerbahce lesz Fegyvernekyék ellenfele.

Fegyverneky Zsófia végig nagyot küzdött Fotó: Polyák Attila - Origo

Végeredmény, Euroliga, csoportkör, 14. forduló:
Sopron Basket - Tango Bourges Basket (francia) 57-50 (11-12, 19-14, 22-16, 5-8)
a Sopron legjobb dobói: Langhorne 22, Jovanovics 13, Turner 11
a Bourges legjobb dobói: Tcahtchouang 15, Johannes 13

A klubrekordot jelentő tíz Euroliga-siker után a csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia értékelt az Origónak:

"Ebben a szezonban jellemző ránk, hogy rengeteget dolgozunk és mindenki odateszi magát mindig. Erre a meccsre is úgy készültünk, mint az összes többire, hazai pályán szerettünk volna mindenképpen győzni. A szurkolók kijöttek, hogy megnézzenek minket, azt, hogy nyerünk, szóval ez nekik is szólt. Szerettünk volna ritmusban maradni,

Kevés kosaras, küzdelmes mérkőzés volt, a negyedik negyedben nem is sikerült betalálnunk. A távoli dobásainkkal végig hadilábon álltunk, de azt azért tudni kell, hogy a Bourges egy extrán védekező csapat, a klub történetében mindig is erre építettek.

A negyeddöntőben jön a Fenerbahce és lehet mondani, hogy toronymagas esélyese a párharcnak.

Nagyon jó csoportkörön vagyunk túl, idegenbeli extra győzelmekkel, úgyhogy evés közben jön meg az étvágy, bármi lehet ezután."