Vágólapra másolva!
Ljubomir Vranjes, a férfi kézilabda-válogatott és a Telekom Veszprém svéd vezetőedzője örül annak a párbeszédnek, ami a sikertelen Európa-bajnoki szereplés kapcsán indult el a hazai kézis társadalomban.

„Örülök, hogy végre kezd felébredni a magyar kézilabdás társadalom. Az is örvendetes, hogy egyre több szakember hallatja a véleményét, még akkor is, ha negatívumokat fogalmaznak meg irányomban" – mondta Vranjes a vehir.hu-nak adott interjúban. – Azt gondolom, hogy azok állnak a magyar kézilabda szolgálatában, akik őszintén beszélnek annak helyzetéről. Aki nem így tesz, az csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és azt, hogy mennyi pénzt tud keresni.

Kiel, 2018. február 7. Ljubomir Vranjes, a Telekom Veszprém vezetőedzője Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Vranjes levélben kérte a hazai klubok segítségét, de nem mindenhonnan a remélt választ kapta.

„Egy átfogóbb képet szerettem volna kapni a magyar viszonyokról, különösképp azokról a fiatal tehetségekről, akik képbe kerülhetnek a válogatottnál.

Vranjes szerint ez a németeknél vagy a svédeknél nem fordulhatott volna elő.

„Egy olyan szisztémát szeretnék meghonosítani, ami jól működik a németeknél, a svédeknél, Norvégiában és Dániában, s gyakorlatilag mindenhol. Úgy néz ki, itt nincs meg az ehhez kellő türelem. A sikert itt tegnapra kellene szállítani, de ez lehetetlen" – mondta Vranjes.

A Veszprémmel kapcsolatban Vranjes elmondta, mérges a Kiel elleni vereség miatt, ugyanis több játékosa nem tudta kizárni a külső tényezőket. A jövőben azok kapnak nagyobb szerepet, akik képesek azon a sebességen kézilabdázni, amit a szakember elvár.


„Szeretem a gyors támadásépítéseket, de be kell látni, ez nem lehetséges néhány játékosommal, mert nincs meg a sebességük ehhez.

Amikor idejöttem, egy új szisztéma kialakítását határoztam el. Nem akartam egyik pillanatról a másikra váltani a korábbi játékról, lépésről lépésre terveztem az építkezést. Ugyanakkor még mindig a régi játékot látom a csapaton.

Úgy vélem, ez már nem is fog sokat változni az idény végéig, leszámítva, hogy nagyobb sebességi fokozatba kapcsolunk" – tette hozzá Vranjes.