A finn és a svéd hokisok is könnyedén hozták a kötelezőt

ihockey Horizontal
Finland's players react after scoring in the men's preliminary round ice hockey match between Finland and Germany during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Hockey Centre in Gangneung on February 15, 2018. / AFP PHOTO / Ed JONES
Vágólapra másolva!
A C csoport küzdelmei is megkezdődtek a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtornáján. A kérdés az volt, hogy az oroszok és az amerikaiak szerdai blamájával ellentétben a két esélyes csapat, a finn és a svéd tudja-e hozni a kötelezőt a nyitómeccseken. Az északiak nem bízták a véletlenre, könnyedén verték ellenfeleiket és készülhetnek a következő körre. A nőknél Kanada megnyerte a csúcsrangadót, a finnek nagyon elpáholták az oroszokat.

A magyar idő szerint hajnali mérkőzésen a finn válogatott a 18 éves szupertehetség, a KHL-ben vitézkedő Eeli Tolvanen bemutatkozása parádésra sikerült, egy gólja mellett három gólpasszt is kiosztott a németek elleni csoportmeccsen.

Sami Lepistö már a 4. percben emberelőnyből megszerezte a vezetést az északiaknak, de nem sokkal később Brooks Macek egyenlített, szintén emberfórból. A 16. percben Mika Pyorala révén ismét a finnek vezettek, majd a második harmad végén bő egy perc alatt még két góllal növelték az előnyüket:

Tolvanen is előnyből volt eredményes, majd a csapatkapitány Lasse Kukkonen is betalált.

A harmadik játékrész elején Frank Hordler góljával zárkóztak a németek, de egy újabb előnyben szerzett góllal Joonas Kemppainen lezárt minden kérdést 5-2-re győzött Finnország.

A finnek végig irányították a mérkőzést, egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük Forrás: AFP/Ed Jones

A csoport másik meccse skandináv rangadót hozott, de még az NHL-esek nélkül felálló svéd csapat is jóval erősebb, mint a majdnem teljes kerettel érkező norvég (amely "csak" Mats Zuccarellót és Andreas Martinsent nélkülözi).

Itt is hamar megszületett az első gól, Par Lindholm volt eredményes, majd a harmad végén Anton Lander növelte az előnyt egy szép akció után.

A középső harmadban kevésbé erőltették meg magukat a svédek, a norvégok több mint kétszer annyit lőttek kapura ebben a szakaszban, mint ellenfelük, de gólt nem sikerült szerezniük.

Egészen a harmadik harmad hetedik percéig, ekkor Ken-Andre Olimb talált be, de a visszanézés után a játékvezetők elvették a gólt, mivel előtte testvére, Mathis Olimb fellökte a svéd kapust, Viktor Fasthot.

Fasth fetreng, a két Olimb örül. Pillanatokkal később kiderült, nem volt miért, a bírók kapusakadályozás miatt elvették a norvégok szépítő gólját. Forrás: AFP/Ed Jones

Érezték a svédek is, hogy rezeg a léc, gyorsan be is rámoltak kettőt 22 másodperc alatt, előbb Dennis Everberg, majd Mikael Wikstrand köszönt be. A norvégok már nem tudtak válaszolni, így Fasth hibátlan meccsel zárt. A mezőny legjobbja a 3 gólpasszt jegyző Linus Omark volt, Everberg a gólja mellett szintén kiosztott egy asszisztot.

Eredmények, C csoport:
Finnország – Németország 5-2 (2-1, 2-0, 1-1)
Svédország – Norvégia 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)

A nőknél ma, a csoportküzdelmek zárónapján rendezték a Kanada-Egyesült Államok csúcsrangadót. Az olimpiai debütálását ünneplő kanadai kapus, Genevieve Lacasse 45 lövésből 44-et hárított és csak egy gólon tartotta a négyszeres világbajnok amerikaiakat. A második harmad derekán Meghan Agosta emberelőnyből szerzett vezetést a címvédőnek, majd pár perccel később Sarah Nurse góljával már kettő volt közte. Szinte azonnal szépíthetett volna a szocsi döntő vesztese, de Jocelyne Lamoureux-Davidson büntetőjét kivédte Lacasse.

Méghogy tét nélküli meccs... Jocelyne Lamoureux-Davidson szeretné megtépni Melanie Daoust haját Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Ami késik, nem múlik, a harmadik harmad első percében megszületett az első amerikai gól is, Kendall Coyne révén, de több találat már nem esett, így Kanada nyerte a presztízsmeccset.

Az eredménytől függetlenül mindkét együttes ott lesz az elődöntőben, a kanadaiakra a svájci-orosz, az amerikaiakra a finn-svéd mérkőzés győztese vár. A párosítás úgy jött létre, hogy a csoportkör zárómeccsén a finnek 5-1-re kiütötték az oroszok csapatát.

Eredmények:
A csoport, 3. forduló:
Finnország-Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)
Kanada-Egyesült Államok 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)

A végeredmény: 1. (és elődöntős) Kanada 9 pont, 2. (és elődöntős) Egyesült Államok 6, 3. Finnország 3, 4. OAR 0

És egy érdekesség a végére: a torontói székhelyű Jégkorong Hírességek Csarnokába (Hockey Hall of Fame) kerül az a korong, amellyel a közös koreai női válogatott először betalált a phjongcshangi téli olimpián. Martin Hjun, a phjongcshangi hokitorna sportigazgató-helyettese elmondta, hogy a történelmi korong a nemzetközi szövetség (IIHF) égisze alatt működő Hírességek Csarnokába kerül. Amikor sikerült Koreának gólt ütnie, szólt a játékvezetőnek, hogy adja le a zsűrinek a pakkot, és egy másik koronggal folytatódjon a találkozó.

- fogalmazott Martin Hjun.
Hozzátette: sajnálja Griffint, hogy nem tehette el ő a korongot, de a játékosnak is meg kell értenie, hogy a pakk az országé, és legyen erre is büszke.