Vágólapra másolva!
Óriási csatában 75-67-re nyert a Szolnok az Alba Fehérvár ellen a férfi kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében Debrecenben. A remek hangulatú meccset Vojvoda Dávid triplája és a Szolnok kőkemény védekezése döntötte el. A Tisza-partiak ellenfele a vasárnapi döntőben a Falco lesz, amely a Paks ellen diadalmaskodott.

Falco-Paks és Szolnok-Alba Fehérvár elődöntőkkel folytatódott a debreceni Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntője.

Csak a 8. percben, 20-19-nél vette át a vezetést a szombathelyi Falco a Paks elleni első elődöntőben. A magas színvonalú mérkőzésen a Falco kissé belealudt a meccsbe, a tolnaiak pedig nagyon motiváltan vetették bele magukat a küzdelembe.

A magyar válogatott Eilingsfeld János gyönyörű kosarakat dobott, miközben a szombathelyi közönség felettébb elégedetlen volt a játékvezetéssel.

Nem csak ők. A Falco edzője, Szrecsko Szekulovics egy saját magának kikényszerített technikaival próbálta felrázni saját csapatát. Az első negyed végén 21-20-ra vezetett a Paks.

Óriási küzdelmet hozott a Paks-Falco elődöntő Forrás: MKOSZ Pókász Endre

Bár ennek az elődöntőnek papíron egyértelműen a Falco volt az esélyese, a Paks igencsak szaggatta az istrángot. A két együttes kéz a kézben játszotta le a második negyedet, a nagyszünetben már a Falco vezetett 34-32-re. Az izgalmak közepette egyre több látványos hiba csúszott a játékba - mind a két oldalon.

A Falco betegségből felépült csillaga, Perl Zoltán a második negyed elején beállt ugyan, de sokat nem tudott hozzátenni a játékhoz.

A harmadik negyedben a szombathelyi csapatnak többször lett volna arra lehetősége, hogy akár tíz pontnál nagyobbra növelje a különbséget. A Falco a nyugodt játék helyett a kapkodást választotta, így a Paks ragadt ellenfelére. Aztána 28. percre 57-48 lett az állás, majd a Falcós Tóth Norbert kosara zárta a harmadik negyedet - 59-50-re vezetett a Szombathely.

Norfeleet (sárga) mezben és Hinds (kékben), azaz légiósharc a Paks-Falco meccsen Forrás: MKOSZ Pókász Endre

Milos Boriszov, a Falco játékosa sorsdöntőnek tűnő triplát engedett el a negyedik negyed elején, ezzel 64-50 lett az állás.

Ez a hármas jeladás volt a Falco számára, amely gyakorlatilag atomjaira szedte az erejével teljesen elkészülő Paksot.

Boriszov nemcsak a csapata, hanem a mezőny legjobbja lett, a 36. percben újabb triplájával már minden eldőlt, mert 74-57-re vezetett a vasi csapat. Innen pedig már tényleg nem volt visszaútja a Paksnak, amely vasárnap délután a bronzéremért léphet pályára Debrecenben.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően tehát a felső ágról a Falco jutott a férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjébe.

Az Alba Fehérvár-Szolnok mérkőzést akár a sorozat előrehozott döntőjének is tekinthettük. Az Alba 5-0-ás vezetéssel kezdett, de a 6. percben már a Szolnoknál volt az előny (12-11.)

A Szolnok az első percek zavara után kőkemény védekezésre váltott, ez nem ízlett a Fehérvárnak, amely óriási erőfeszítéssel tartotta magát.

Az első negyed végi 20-16-os szolnoki vezetés inkább az Albára volt hízelgő. Aztán amikor a második negyed 4. percében a fehérvári Hill bevágott egy triplát és hosszú idő után újra az Alba vezetett (26-25), a Szolnok is rájött, hogy ennek a meccsnek a megnyeréséért még nagyon sokat kell tennie. Az Alba az első negyed második felében mutatott gyengélkedése után simán jött vissza és tette nyílttá a küzdelmet. A triplaesőből Milosevics sem akart kimaradni, a szolnoki hármasát Perry ugyanezzel fejelte meg és 31-26 lett a Szolnoknak.

Lóránt Péter ezt nem bírta idegekkel, így az időkérés alatt kidumált technikaija miatt megint a Szolnok jöhetett.

A triplaháború meg folytatódott. A csapatok nem töltöttek, csak lőttek, másfél perccel a nagyszünet előtt 40-36-ra vezetett a Szolnok.

Remek hangulatban zajlott a Szolnok-Alba elődöntő. A képen a szolnoki tábor Forrás: MKOSZ Pókász Endre

Ötven másodperccel a második negyed vége előtt az Alba 40-40-re egyenlített, nagy mélységből állt fel a fehérvári csapat.

De mire lefújták az első félidőt, már megint öt ponttal a Szolnok ment, mert Perry-t képtelenség volt tartani.

Az első húsz perc alapján megjósolhatatlan volt, melyik együttes jut be a Falco mellé a döntőbe, de a Szolnok játékát látva egy hajszálnyival ők tűntek esélyesebbnek.

Az Alba 44-es játékosa, Lóránt Péter dob kosárra Debrecenben Forrás: MKOSZ Pókász Endre

Mindkét együttes keményített a védekezésén, ezért ha lehet, még nagyobb harc dúlt a pályán a harmadik negyedben. Amelynek a végét ugyanúgy hozta az Olaj, mint a második negyedét. Bár az Alba hatalmas küzdelemben tartotta a döntetlenközeli állást,

a negyed utolsó percében a Szolnok megint közérakott egy 7-0-s szakaszt.

Ez azt jelentette, hogy az elődöntő zárónegyedére 62-55-ös szolnoki vezetéssel fordultak a csapatok. Ezt az előnyt görgette maga előtt a Szolnok a negyedik negyedben, csakhogy 45 másodperccel a befejezés előtt már csak két ponttal vezetett az Olaj. Ekkor a játékvezetők videózni kezdtek, hogy eldöntsenek egy kétes szituációt. Bár a Szolnok jött volna, mégis az Alba kapta a labdát a tévénézés után. A bedobást azonban eladta a Fehérvár, majd

jött Vojvoda, aki az egész meccsen nem dobott egyetlen hármast sem - 27 másodperccel a vége előtt igen. 72-67 a Szolnoknak, amely innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset és 75-67-re nyert.

Vasárnap a Magyar Kupa bronzérméért a Paks és az Albacomp játszik, majd ezt követi a Falco-Szolnok döntő Debrecenben.

Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: Falco KC-Atomerőmű SE 81-64 (20-21, 14-11, 25-18, 22-14) Legjobb dobók: Govens 22, Boriszov 18, illetve Guinn 20, Hinds 17.

Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj KK 67-75 (16-20, 24-25, 15-17, 12-13) Legjobb dobók: Keller 17, Lóránt 12, illetve MIlosevics 20, Perry 16.