Vágólapra másolva!
Az orosz sportolók válogatottja jutott be először a phjongcshangi téli olimpia férfihokitornájának döntőjébe, miután rendkívül szervezett védekezésnek és kapus Vaszilij Kosecskin parádézásának köszönhetően 3-0-ra legyőzte Csehország válogatottját.

Az első harmadban eleinte teljesen kiegyenlített játék zajlott, a csapatok főként csak emberelőnyben voltak veszélyesek az ellenfél kapujára. Az utolsó 6-7 percben aztán átvette az irányítást az orosz csapat, de Pavel Francouz és a cseh védelem állta a sarat.

A második harmadban változatlan maradt a játék képe, de a 28. percben megszületett az első gól: Pavel Dacjuk mesteri keresztpasszát Nyikita Guszev lőtte be kapásból, éles szögből. Ez volt a fiatal játékos nyolcadik pontja. Az esetet visszanézették a csehek, de videóbírózás után is maradt a döntés, Kirill Kaprizov nem akadályozta a kapust.

A gól és az utána következő közjáték pont a cseheket zökkentette ki, akik eladták a korongot a támadóharmadban, amivel az oroszok 2 az 1 ellen lefordulhattak és az ellenakcióból Ivan Tyelegin passzát Vlagyiszlav Gavrikov pofozta be. Két gól, mindössze 27 másodperc alatt.

A csehek egy sebességgel feljebb kapcsoltak, de Vaszilij Kosecskinen nem tudtak kifogni a második játékrészben, még úgy sem, hogy Ilja Kovalcsuk szabálytalanságai miatt kétszer is emberelőnybe került.

A harmadik harmadban is nagy tempót diktáltak Eraték, ráadásul az oroszok védelme néha csúnya hibákat is vétett, de egyiket sem tudták kihasználni a csehek. A végén a kapust is lehozták, hogy eggyel több mezőnyjátékossal támadhassanak, de ez csak arra volt jó, hogy 21 másodperccel a vége előtt

Kovalcsuk a félpályáról betaláljon és beállítsa a 3-0-s végeredményt.

1998 után ismét ott lesz az orosz csapat a hokitorna döntőjében (még ha más néven is), ahol a Kanada-Németország győztesével vív meg az aranyért.

Eredmény:
férfi jégkorong, elődöntő:
Olimpiai Sportolók Oroszországból-Csehország 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
gól: Guszev (28.), Gavrikov (29.), Kovalcsuk (60.)
később:
Kanada-Németország 13.10

A további program:
szombat:
bronzmérkőzés 13.10
vasárnap:
döntő 5.10