Vágólapra másolva!
Fantasztikus mérkőzést hozott a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtorna döntője. Az esélytelennek tartott német válogatott kemény küzdelemre kényszerítette az orosz csapatot, amely csak a rendes játékidő utolsó percében tudott egyenlíteni, majd a hosszabbításban az olimpiai bajnoki címet is megszerezte.

Az oroszoknak volt több veszíteni valója és idegesen is kezdtek, Andronov miatt rögtön emberhátrányba kerültek, de a németek fel sem tudtak állni az előnyben. Nem úgy az oroszok, akik Ehrhoff szabálytalansága miatt voltak két percig létszámfölényben és sortűz alá vették Danny aus den Birken kapuját, de ő mindent hárított. Amikor már úgy tűnt, hogy a németek megússzák kapott találat nélkül a harmadot, érkezett Szlava Vojnov, aki fél másodperccel a játékrész vége előtt irgalmatlan nagy gólt ragasztott a felső sarokba.

Az oroszok ugyanakkora lendülettel kezdték a második húszpercet, a németek csak Vaszilij Kosecskin hibája miatt jutottak el helyzetig. A túloldalon Ilja Kovalcsukék úgy is fel tudtak állni a támadóharmadban, hogy nem is voltak emberfórban.

Aztán a mérkőzés felénél egy kimaradt orosz helyzet után le tudtak fordulni a németek, Felix Schütz centerezése pedig annyira meglepte Kosecskint, hogy végül valahogy maga az orosz kapus ügyetlenkedte be a korongot a saját kapujába. Némi videóbírózás után megadták a találatot, egyenlített Németország, szinte a semmiből.

A gól megfogta az oroszokat, innentől kezdve egészen a harmad végéig teljesen kiegyenlített volt a játék - a meccs során először.

A harmadik harmad is hasonlóan indult. A németek egyre veszélyesebben játszottak, míg az oroszok főleg a kontrákra építettek, előzetesen ennek inkább az ellenkezőjére lehetett számítani. Ahogy telt az idő, úgy egyenlítődött ki a játék képe, kevés helyzet alakult ki.

Aztán az 54. percben Nyikita Guszev kavargatott a német kapu mellett, nem léptek ki rá, ő pedig úgy lőtte fejbe aus den Birkent, hogy a maszkról befelé pattant a korong.

A németek viszont nem törtek össze és mindössze 10 másodperc kellett nekik az egyenlítéshez. Szétesett az orosz védekezés, Frank Mauer a kapu mögül megtalálta a teljesen üresen álló Dominik Kahunt, akinek rengeteg ideje maradt és visszalőtte a rövidre a pakkot.

És még nem volt vége! Mindössze három perc volt a végéig, amikor egy szép támadás végén Yasin Ehliz tálalt Jonas Müller elé, aki kivárt egy kicsit, majd belőtte a fetrengő védők és Kosecskin között.

Ráadásul Szergej Kalinyint kiszórták a bírók, így az oroszoknak emberhátrányban kellett próbálkozniuk az egyenlítésért. Viszont lehozták Kosecskint, így egyenlő volt a létszám,

Guszev pedig ismét villant, 55 másodperccel a vége előtt ismét egyenlő volt az állás!

Csodával határos módon a maradék időben nem született gól, jöhetett a hirtelen halál, vagy 20 perc után a szétlövés.

A 4 a 4 elleni játékszituációban eleinte az oroszok voltak kezdeményezőbbek. Hat és fél perc elteltével Kovalcsuk dönthette volna el a meccset, de a szólóját fantasztikusan védte aus den Birken. Majd Vojnov került helyzetbe, de a túloldalon is volt lehetősége Hagernek.

A ráadás 10. percében Patrick Reimert állították ki, orosz emberelőny következett, méghozzá 4 a 3 ellen.

Ez pedig súlyos hibának bizonyult, ugyanis kihasználta az előnyt Kirill Kaprizov egy szép kapáslövéssel, ami azt jelenti, hogy az orosz csapat olimpiai bajnok egy fantasztikus döntő után, míg Németországé az ezüstérem.

Végeredmény, döntő:
Olimpiai Sportolók Oroszországból - Németország 4-3 - hosszabbítás után (1-0, 0-1, 2-2, 1-0)