Társoldalunk:

Hajszálra volt a MOL-Pick Szeged az óriási bravúrtól Barcelonában

2018.03.04. 20:57

A MOL-Pick Szeged időnként remekül játszva szenvedett idegenben 28-27-es vereséget a Barcelona ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének záró fordulójában. Mindezt úgy, hogy Bánhidi Bencén kívül senki nem nyújtott kiemelkedő produkciót a mezőnyben, és a a kapusteljesítmény is inkább csak erős közepes volt, mint igazán jó. A Szeged a csoport ötödik helyén zárt, és a nyolcaddöntőben a német Kiel vár rá. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 14. (utolsó) forduló:
FC Barcelon Lassa–MOL-Pick Szeged 28-27 (16-14)
A Szeged gólszerzői: Sigurmannsson 6, Balogh 4, Bánhidi 4, Källman 3, Skube 2, Bodó 2, Zsitnyikov 2, Gorbok 2, Srsen 1, Zubai 1,

Utolsó csoportmérkőzésén talán a legnehezebb kihívás várt a MOL-Pick Szegedre: a Tisza-partiak a Barcelona otthonában zárták a 14 mérkőzéses sorozatot. A meccs inkább a katalán sztárcsapat számára volt fontos, amelyik egy győzelemmel megelőzhette a Nantes-ot a csoport második helyéért zajló versenyfutásban, míg a Szeged már bebetonozta magát az ötödik helyre.

A magyar bajnoki ezüstérmes keretéből ezúttal is hiányzott a sérült Thiagus Petrus, a védekezésben rendkívül fontos brazil játékos, aki az utóbbi hetekben támadásban is többször játszott fontos szerepet, és, aki jövőre már éppen a Barcelonát fogja erősíteni. De Juan Carlos Pastor mester nem számíthatott a szintén sérült Matej Gaberre sem, és az orosz Szergej Gorbok játékát sem akarta erőltetni.

Szergej Gorbok a hajrában pályára lépett és gólt is lőttForrás: MTI/Ujvári Sándor

A Barca keretében kilenc világbajnok (hét spanyol és két francia) kapott szerepet, míg a magyar csapatban ott volt a kezdőben a Szeged fantasztikus hazai győzelme (31-28) alkalmával kilenc gólt szerző Balogh Zsolt - naná, hogy az ő bombája nyitotta a meccset. Az első tíz percben nem látszott a megilletődöttség a Szegeden: lőttek gólt átölésből (Balogh, Bánhidi, Skube), beállóból (Zubai és Bánhidi) és gyors indításból (Källman) is. Ez persze nem jelentette azt, hogy simán vezetett a magyar csapat, mert Dika Mem triplájával, valamint Viktor Tomás és Raul Entrerrios góljaival tartotta a lépést a hazai csapat, amelyik a 15. percben először a vezetést is megszerezte Rivera révén.

A félidő középső harmadában nagy volt a rohanás, amit a Barca bírt jobban, ők hibáztak kevesebbet, és a 23. percben már három góllal vezettek (14-11). Egy időkérés után közelebb jött a Szeged, sőt Bánhidi még egy kiállítást is kiharcolt, de Pérez de Vargas mindig a legrosszabbkor mutatott be egy bravúrt, így kétgólos katalán vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

A második félidőt is a Barcelona kezdte jobban és hat perc elteltével már attól kellett tartani, hogy öt góllal fognak vezetni. Pastor ekkor csak pályára küldte Gorbokot, és jött vele Srsen is, a kapuban pedig Sego váltotta Sierrát a második harminc percre. A félidőre közepére összekapta magát a Szeged, és a 46. percben újra csak két gól volt a különbség (22-20), Skube kapunak háttal, fej fölött adott passzából lőtt Bánhidi-gól pedig biztos, hogy bekerül a forduló öt legszebb jelenete közé.

Bánhidi Bence gólokkal is tudta segíteni a Szegedet, nem csak a kíméletlen védekezésselForrás: MTI/Ujvári Sándor

Állandósult a két-három gól különbség a csapatok között, ami a hajrához közeledve biztató vol, hiszen lőtávololn belül volt a Szeged. Bánhidi előbb "csak" hetest, majd hetes plusz kiállítást harcolt ki (Borges ment le), azaz megvolt a lehetőség akár az egyenlítésre is, de Blazevicet is kiállították (jogosan) a következő hazai támadásnál. Zsitnyikov null szögből lőtt góljával egyre (26-27) zárkózott a Szeged, de N'Goussan rögtön válaszolni tudott. Skube góljával újra csak egy volt a különbség, de az utolsó támadás a Barcelonáé volt

A Szeged a nyolcaddöntőben az utolsó körben  Párizsban a PSG-vel 29-29-et játszó német Kiellel találkozik, továbbjutás esetén pedig a címvédő macedón Vardar lehet az ellenfél. A Barcelona pedig sorrendben a francia Montpellier-vel, majd a német Flensburggal meccselhet a kölni négyes döntőbe jutásért. Az már korábban kiderült, hogy a Telekom Veszprémre a dán Skjern vár.