Vágólapra másolva!
Sima mérkőzésen 3-0-ra nyert a Kazincbarcika a Kecskemét ellen, így az idényben a bajnokságban még veretlen borsodi csapat nyerte meg Érden a Graboplast Férfi Röplabda Magyar Kupa döntőjét. A Kazincbarcika 11 évvel ezelőtt játszhatott ebben a sorozatban finálét, akkor ezüstérmesek lettek, most győztek - történetük során harmadszor. A harmadik helyet a Kaposvár együttese érte el a Pénzügyőr 3-0-s legyőzésével.

A Kecskemét a 2013-14-es szezonban nyerte meg legutóbb a férfi röplabda Magyar Kupát, míg a Kazincbarcika az elmúlt 10 évben nem szerepelt ennek a sorozatnak a döntőjében, 2006-ban és 2007-ben viszont ezüstérmes volt. Legutóbb 2005-ben nyertek, ennek már 13 éve.

A borsodi csapat az idei bajnokságban megnyerte az alapszakaszt, az "örökös" barcikai edző, Daniel Oravec pedig kiváló együttest formált ebben a szezonban.

A két csapat a bajnoki alapszakaszban is óriási meccseket vívott egymással (egyszer 3-2-re, egyszer 3-1-re nyertek a borsodiak), így a mostani döntő is óriási csatát ígért. Oravec amúgy már kétszer nyert Magyar Kupát, de a Kecskemét edzőjének, Sasa Nedeljkovicsnak sem ismeretlen terep ez, hiszen ő egy évvel korábban a Békéscsaba női együttesével nyert ugyanebben a sorozatban.

A kékmezes Kecskemét sáncát támadja a Kazincbarcika Forrás: Magyar Röplabda Szövetség/Muzslay Péter

Az Érd Arénában, azaz semleges pályán rendezett döntő fantasztikus hangulatban kezdődött. Érd amúgy lassan a magyar röplabdázás egyik fontos fellegvára, hiszen ez a csarnok számos, a szövetség által lebonyolított eseménynek ad és adott otthont. Mást ne mondjunk, a magyar női válogatott máig feledhetetlen meccsen Románia ellen aranyszettet nyerve itt jutott ki a 2017-es Európa-bajnokságra.

A Kazincbarcika ebben a bajnokságban még nem kapott ki magyar együttestől,

így a Kecskemétnek rendkívüli bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy ezt a meccset megnyerje. Ennek megfelelően nagyon elszántan kezdett a Kecskemét, amely az első szett első részében végig vezetett. A Kazincbarcika 12-12-nél érte utol először ellenfelét, majd 16-15-nél már a vezetést is átvette. A borsodi csapatból ekkor Szabó Dávid volt a legjobb, egyszer ászt nyitott, aztán pedig gyakorlatilag szétbombázta a Kecskemét térfelét. 23-18-as barcikai vezetést követően 23-20-ra még feljöttek a Bács megyeiek, de a rutinos Barcika innen már nem engedte ki a kezéből az első szettet, amelyet 27 perc alatt 25-21-re nyert meg és 1-0-ra vezetett.

A kék mezes Kecskemét az első játszma első felében jól játszott, de aztán a Kazincbarcika meg tudta fordítani az első szettet Forrás: Magyar Röplabda Szövetség/Muzslay Péter

A nyitásokkal elég nehezen boldogultak a játékosok, sok hiba volt a mérkőzésen ebben a játékelemben.

Mivel a Kecskemét a második játszma elején két nyitást is elrontott, így a Barcika hamar 5-2-es vezetésre tett szert.

A kecskeméti Krupánszki Olivér áthúzásos pontszerzése a meccs eddigi legszebb jelenete volt, de a Barcika nem a szépséggel, hanem a pontszerzéssel volt elfoglalva. Ideges volt a Kecskemét, Krupánszki, aki egy évvel korábban a Szolnokkal nyert aranyérmet a Magyar Kupában egy nyitásnál például a vonalra lépett, a Kazincbarcika így különösebb megeröltetés nélkül szerezte pontjait. 15-11-nél már négy ponttal vezetett az idei bajnoki alapszakasz első, Mészáros Dömötör, aki az egész mezőny legrutinosabb játékosának számított, egyszer a vonalra lépett a nyitáskor, aztán ütött egy akkorát, amelyet nem volt ember, aki visszaadott volna. Mészáros Dömötör amúgy a sportág egyik legkülönlegesebb egyénisége, aki egy évvel ezelőtt a Csongrád megyei labdarúgó-bajnokságban a Csengele együttesében focizott.

Mészáros tagja volt annak a férfiválogatottnak, amely legutóbb (2001-ben) Európa-bajnokságon szerepelt és 9. lett, de akkora rutinja és játéktudása van, amely így - 41 évesen is - nagy hasznára van a bajnokaspiráns csapatnak.

Amely a könnyedén megszerzett négypontos előnyét szinte végigvitte a második játszmában. 19-15-nél a Kazincbarcika nagyon közel került a második szett megnyeréséhez. A Kecskemétből csak Dávid Zoltán játéka volt kiemelhető, ő azonban egyedül képtelen volt megoldani a feladatot. Banai és Milev gyönyörű sánca után öt játszmalabdához jutott a Kazincbarcika. Az elsőt elrontották, a másodikat Banai Máté beütötte, így a tükörsima második szettet 25-20-ra nyerte meg a Barcika, amely 2-0-ra vezetett.

Mészáros Dömötör (sötét mezben, 17-es számmal) óriási ütései is kellettek a Kazincbarcika kupagyőzelméhez Forrás: Magyar Röplabda Szövetség/Muzslay Péter

Meghúzta a harmadik játszma elejét a Kecskemét, amely 5-4-re is vezetett, de ekkor Mészáros Dömötör a hátsó régióból érkezve ütött egy bombát - ez a támadás a meccs egyik legszebb jelenete volt.

Ebben a játszmában már a hármas vonalon túlról is bátran ütöttek a csapatok, ennek köszönhetően javult a játék színvonala.

Felváltva vezettek a csapatok, de a Kecskemétnek lett volna lehetősége az elszakadásra - ehhez azonban sokkal jobban kellett volna nyitniuk. Mészáros Dömötör ekkor a hátára vette a Barcikát, hol egy lágy ütéssel, hol egy bombával operált - 14-11, ez megint jelentősebb előnynek számított. A kecskemétiek egyenlíteni tudtak (15-15), majd az Európa-bajnok szerb Boriszlav Petrovics pontjával már a Kecskemét vezetett. Ez a játszma már méltó volt a téthez, sokkal magasabb színvonalon játszottak a csapatok, mint az első két szettben.

Szabó Dávid két nagyon fontos pontot ütött, a második után 21-20-ra vezetett a Kazincbarcika.

Érezni lehetett, hogy a rutinosabb barcikaiak innen már nem hibázzák el a döntőt. Főleg, mert 23-20-ra is vezettek már. A Kecskemét Krupánszki két remek megoldásának köszönhetően 23-22-re feljött, majd egy elképesztő labdamenet végén Mészáros ütött egy keresztet. 24-22, stílszerűen a meccs egyik legjobbja, Szabó Dávid fejezte be a meccset.

A mérkőzésen a barcikai Szabó Dávid 18, Mészáros Dömötör 16 pontot ért el - mindketten klasszisteljesítményt nyújtottak.

A kérdés már csak az, hogy a bajnokságban lesz-e olyan csapat, amely meg tudja állítani a Kazincbarcikát.

Graboplast Férfi Röplabda Magyar Kupa Döntő: Kecskemét-Kazincbarcika 0-3 (-21, -20, -22 ) A 3. helyért: Kaposvár-Pénzügyőr 3-0