Budapesten tehet újra csodát a magyar hokiválogatott

Krakkó, 2015. április 26.
A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legj
Krakkó, 2015. április 26. A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legjobbja közé. (MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik)
Vágólapra másolva!
Április 22. és 28. között Budapesten rendezik a jégkorong divízió I/A világbajnokságot. A hatcsapatos torna első két helyezettje feljut a jövő évi A-csoportos elit vb-re, az utolsó pedig kiesik. A mezőny talán most a legerősebb, mióta a jelenlegi lebonyolítási rendszerben játszanak, így szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt. Magyarország mellett Kazahsztán, Szlovénia, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia küzd majd a minél jobb eredményért. Az érdeklődés óriási, a magyar válogatott meccsire már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek, a Papp László Sportarénában garantált lesz a fantasztikus hangulat. 

A 2017-es kijevi vébén csúnyán leszerepelt a válogatott, miután 1 győzelem mellett 4 vereséget ért el és az ötödik helyen végzett. Rich Chernomaznak megköszönték a munkáját, majd augusztusban a finn Jarmo Tolvanent nevezték ki szövetségi kapitánynak. Azóta a válogatott túl van több tornán és felkészülési mérkőzésen, az utolsó időszakban az összeset megnyerte, miután Ausztriát kétszer, Szlovéniát, Japánt és Ukrajnát pedig egyszer-egyszer sikerült legyőzni. A keret végleges, két komoly hiányzója sajnos biztosan lesz a csapatnak, ugyanis

Bartalis István és Bálizs Bence sem tudja vállalni a játékot a világbajnokságon.

Ami viszont biztosnak tűnik, az egy papíron rendkívül gyors, lendületes, fiatalos csatársor Sebők Balázzsal, Hári Jánossal és Galló Vilmossal. Sebők fantasztikus éven van túl a finn bajnokságban, ahol csapatában, a KalPában második helyen végzett a házi pontversenyen. Hári 50 meccsen 46 pontot szerzett a Fehérvár színeiben az EBEL-ben, Galló pedig az elsőosztályba lőtte klubját Svédországban. Sebők tavaly klubkötelezettségei miatt hiányzott, valamint Sofron Istvánra sem számíthatott eltiltás miatt a csapat, a Villach csatára viszont ezúttal ott lesz a jégen.

Idén egyébként mindössze három honosított játékossal vág neki a tornának az együttes, Wehrs Kevin, Bodó Christopher és Sofron klubtársa, Sarauer Andrew a honosított hokis. A srácok rendkívül izgatottak és nagy várják már, hogy megmutassák, mire képesek 9000 tomboló drukker előtt.

A magyar jégkorong-válogatott sikeres felkészülésen van túl Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Kazahsztán tavaly óriási blamaként élte meg, hogy a válogatottnak nem sikerült visszakerülnie az A-csoportba. Ráadásul papíron gyengébb kerettel érkeznek, mint a korábbiak, az észak-amerikai sorukból ketten lemondták a válogatottságot, a harmadik NHL-es játékosuk pedig visszavonult. Persze így is lesz egy Roman Sztarcsenko és egy Kevin Dallman a csapatban, akik bőven megütik az A-csoport szintjét, nem beszélve a frissen honosított svéd kapusról, Henrik Karlssonról.

Az együttes a KHL-ben szereplő Barisz Asztanára épül, az összeszokottság nagy előny lehet számukra, kisebb csoda lenne, ha ez a válogatott idén sem jutna fel.

Persze az is az volt, amikor 2013-ban egy emlékezetes mérkőzésen a magyar válogatott 2-1-re legyőzte őket a Papp László Arénában.

Henrik Karlsson és Kevin Dallman (mindkettő fehérben) a kazah válogatott meghatározó játékosai, mindkettőjüknek van NHL-es múltja is Forrás: Sputnik/Alexandre Ovcharov

Szlovénia fantasztikus olimpiai szereplésen van túl, Szlovákiát és az Egyesült Államokat legyőzve a csoport 2. helyén végzett az együttes. Sajnos, a közelmúlt tétmeccsein nekünk sem termett sok babér ellenük, igaz, magyarországi rendezésű vb-n még nem találkozott a két csapat. Papíron kicsit erősebb a keretük, viszont nagy szerencsénk, hogy

a világ egyik legjobb játékosa, az NHL-ben szereplő Los Angeles Kings csapatkapitánya, Anze Kopitar annak ellenére is lemondta a szereplést, hogy klubjával meglehetősen korán búcsúzott az NHL rájátszásától.

Nem ő lesz az egyetlen fontos szlovén hiányzó, legjobb kapusuk, Luka Gracnar sem tud jönni, Ziga Jeglic eltiltását tölti, ott lehet viszont a két fehérvári, Luka Vidmar és Ales Music.

Anze Kopitar élete legjobb szezonját futotta Los Angelesben, nem bánjuk, hogy nem jön Budapestre Forrás: AFP/2018 Getty Images/Bruce Bennett

Lengyelországgal az elmúlt időszakban kőkemény mérkőzéseket játszottunk, amikor tétmeccsről volt szó.

2015 áprilisában Krakkóban pont ellenük sikerült Hári János és Szirányi Bence góljaival kiharcolni a feljutást,

viszont Hári találata volt az eddigi utolsó, amit a lengyelek kitűnő kapusa, Przemyslaw Odrobny tétmeccsen bekapott a magyaroktól. 2016 februárjában az olimpiai selejtezőtorna döntőjében 1-0-ra győztek a lengyelek szétlövésekkel, majd a tavalyi kijevi világbajnokságon 2-0-ra. Náluk is ugyanaz a csapat gerince, mint a korábbi években, így újabb küzdelmes mérkőzésre lehet számítani.

A lengyeleket legutóbb 2015-ben tudtuk legyőzni tétmeccsen, akkor az feljutást ért Forrás: MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik

Az olasz válogatott két évvel korábban (amikor Magyarország az A-csoportban szerepelt) egy hihetetlenül szoros tornán pontegyenlőséggel végzett a második helyen, így feljutott a 2017-es elit vébére, ahonnan aztán a papírforma szerint ki is pottyant.

Legutóbb 2015-ben tanári játékkal sikerült őket Krakkóban legyőzni,

azelőttről viszont két fájó emlékünk van: 2011-ben hirtelen halálban nyertek a Papp Lászlóban és harcolták ki a feljutást Szuper Leventéék ellen, két évvel később ugyanitt 2-1-re győztek, ami később döntőnek bizonyult és ismét ők mehettek fel, Kazahsztán társaságában. Szinte lehetetlen megtippelni, mire lehetünk jók ellenük.

Nagy-Britannia friss feljutóként érkezik Budapestre, oda, ahol 2013-ban játszott legutóbb a divízió I/A-ban. Akkor a nyitómeccsen 4-2-re legyőztük őket, majd az összes mérkőzésüket elveszítve estek ki. Tavaly kisebb meglepetésre Japán ellen sikerült kivívniuk a feljutást és bárkinek okozhatnak kellemetlen meglepetést.

Az elmúlt világbajnokságok forgatókönyvei alapján teljesen felesleges előzetes jóslatokba bocsátkozni, de az erősorrenddel nem árt tisztában lenni. Kazahsztán némileg kiemelkedik a mezőnyből a temérdek KHL-játékosnak és az összeszokottságnak köszönhetően, míg Szlovénia is valamivel előrébb tart, mint mi, a lengyelek, vagy az olaszok. Igaz, a keretük volt már ennél jóval erősebb is, így

fegyelmezett, pontos játékkal és jó kapusteljesítménnyel meg lehet verni őket.

A hazai rendezés miatt nagy nyomás nehezedik a magyar válogatottra, de fontos megjegyezni, hogy papíron nem mi vagyunk az esélyesek. Ez viszont szerecsére Szapporóban és Krakkóban sem jelentett semmit, akkor sikerült végrehajtani a csodát. Most miért ne sikerülne?

Ami a hab a tortán: 2019-ben Szlovákia rendezi az A-csoportos világbajnokságot, mondani sem kell, hány magyar fanatikus kísérné el a csapatot Pozsonyba vagy Kassára.

Persze ennyire ne szaladjunk előre, először szurkoljuk ki itthon a feljutást!

A magyar válogatott mérkőzései:
2018. április 22. 16.00: Magyarország – Kazahsztán
2018. április 23. 19.30: Magyarország – Olaszoszág
2018. április 25. 19.30: Magyarország – Szlovénia
2018. április 26. 19.00: Magyarország – Lengyelország
2018. április 28. 19.30: Magyarország – Nagy-Britannia