Norvégiával azonos csoportban a magyarok a női junior kézilabda-vb-n

Háfra Noémi, női kézilabda-válogatott
Háfra Noémi (labdával) a válogatott egyik húzó embere lehet
Vágólapra másolva!
Norvégiával azonos csoportba került a magyar női junior kézilabda-válogatott a júliusi debreceni világbajnokság csütörtöki sorsolásán.

Az A csoportban a magyarok, valamint a norvégok mellett Montenegró, Brazília, Portugália és Elefántcsontpart szerepel még, a nyitómérkőzést a házigazdák csapata a brazilokkal játssza július 1-jén.

Az ifjúsági és junior Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági világbajnoki ötödik helyezett magyar válogatott az első kalapból várta a bázeli sorsolást.

A 24 résztvevőt négy hatos csoportba sorolták a nemzetközi szövetség központjában. Utolsóként az első kalap csapatait húzták ki, ám a 2-6. kalapba tartozó válogatottak besorolását követően a magyarok megválaszthatták, melyik csoportba kívánnak kerülni. A döntést Golovin Vlagyimir szövetségi edző és Zsiga Gyula, a magyar szövetség (MKSZ) szakmai igazgatója hozta meg.

Háfra Noémi (labdával) a válogatott egyik húzó embere lehet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Golovin Vlagyimir - akit csupán a közelmúltban, március 9-én neveztek ki a posztra - elmondta, eddig három részletben összesen hét napot gyakorolt együtt a csapat.

Biztosan mindent meg fognak tenni, hogy sikerüljön, de vannak még erős csapatok, amelyeket ugyanez a cél hajt" - magyarázta a szakvezető.

Az ukrán származású tréner a sorsolás előtt hangsúlyozta, a franciákat mindenképpen szeretnék elkerülni, hiszen őket tartja a mezőny legerősebb csapatának.

Zsiga Gyula úgy fogalmazott, korosztályos versenyek előtt nehéz pontos várakozásokat megfogalmazni, de az biztos, hogy magyar részről a lehető legjobb játékerőt képviselő csapat szerepel majd a debreceni tornán

– mondta.

A sorsolás után elárulta, szerették volna, ha Dél-Koreával minél később találkozik a magyar együttes, de a csoportok alakulása miatt más taktikát kellett választaniuk. A szakember ezen kívül annak sem örül, hogy az oroszokkal is azonos ágra került a magyar csapat.

A Ferencváros jobbátlövője, Háfra Noémi elmondta, eddig keveset tudott együtt készülni a keret, de hamarosan egy hétig tartó összetartáson vesznek részt, és mérkőzéseket is játszanak. Ő is a dobogóra kerülést határozta meg célként.

A csoportok kialakulása után kijelentette, szerinte elsőként jutnak majd tovább,

ami azért is fontos, mert a másik ágon van néhány csapat, amelyet el akarnak kerülni.

Novák András, az MKSZ főtitkára kijelentette, a kormány támogatásának köszönhetően minden olyan világverseny rendezését megpályázhatják, amelyről a szakemberek úgy vélik, esélyesként vesz részt rajta a magyar csapat.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője elmondta, csapatsportágak esetében ilyen jelentős létszámú versenyt még nem szerveztek, ettől függetlenül optimista a júliusi eseményt illetően.

A torna egybeesik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság utolsó két hetével,

ezért a Főnix Csarnok és a Hódos Imre Sportcsarnok között már két héttel a kézilabda-világbajnokság előtt szurkolói falut rendeznek be kivetítőkkel.

Magyarország korábban kétszer rendezett junior kézilabda-világbajnokságot: 2001-ben a Görbicz Anita nevével fémjelzett női csapat ezüstérmet nyert Győrben, 2005-ben pedig a férfiválogatott - soraiban többek között Császár Gáborral, Gulyás Péterrel, Schuch Timuzsinnal és Mikler Rolanddal - harmadik lett a nyíregyházi, illetve miskolci tornán.

A csoportbeosztás:
A csoport: Magyarország, Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália, Elefántcsontpart
B csoport: Oroszország, Koreai Köztársaság, Szlovénia, Kína, Chile, Izland
C csoport: Dánia, Hollandia, Románia, Angola, Japán, Paraguay
D csoport: Franciaország, Németország, Spanyolország, Horvátország, Egyiptom, Svédország

Minden hatosból az első négy-négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.

A torna menetrendje:
nyitóünnepség és nyitómérkőzés (Magyarország-Brazília), július 1.
az A és a C csoport fordulói, július 2., 4., 5., 7., 8.
a B és a D csoport fordulói, július 2., 3., 5., 6., 8.
Elnöki Kupa (alsóházi rájátszás), július 10., 11.
nyolcaddöntők, július 10.
negyeddöntők és a 9-16. helyért, július 11.
elődöntők és az 5-8. helyért, július 13.
döntő, a 3. helyért, az 5. helyért és a 7. helyért, július 14.