Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket csapata 2-0-s előnyre tett szert a női kosárlabda NB1 döntőjében, miután egy iszonyatosan küzdelmes mérkőzésen, kiváló harmadik negyedbeli játékának köszönhetően 70-55-re győzött az alapszakasz-győztes Atomerőmű KSC Szekszárd ellen és csütörtökön akár bajnoki címet is ünnepelhet.

Az első mérkőzésen a Sopron azonnal elvette az alapszakasz-győztes Szekszárd pályaelőnyét, miután a már megszokott kemény védekezéssel 63-53-ra nyert a tolnaiak otthonában. Kitartott tehát a címvédő lendülete a sikeres, ezüstéremmel végződő Euroliga Final Four után.

Már a bemutatásnál és megkapta a Szekszárd a vengégszeretetet, Zseljko Djokics külön füttykoncertben részesült a Novomatic Aréna közönségétől, parázs meccsre volt kilátás.

A Sopron a szokásos Turner-Fegyverneky-Crvendakics-Milovanovics-Jovanovics ötössel kezdett, a vendégek Studer-Costa-Gereben-Mansaré-McCall összeállításban léptek pályára.

Egy percet kellett várni az első kosárra, Yvonne Turner süllyesztett el egy saroktriplát, miközben a nézőtéren is külön szurkolási verseny zajlott a két tábor között. Ahogy arra számítani lehetett, a rendkívül kemény védekezés dominált már a meccs elejétől kezdve, a Sopron nem hagyott könnyű kosarakat, McCall büntetője jelentette az első vendégpontot.

A soproni Crvendakics védekezik a szekszárdi Gereben ellen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A túloldalon Milovanovics is eredményes volt, de McCallnak volt válasza egy szép centerjátékból. Turner aztán megint beemelt egy hármast, a Szekszárd viszont szenvedett támadóoldalon.

Crvendakics gól plusz faultja után 11-3-ra elhúzott a bajnok,

Djokics pedig pályára küldte a már két személyivel álló Gereben Lívia helyett Bálint Rékát. Turnerre viszont nem volt ellenszere a vendégeknek, ismét eredményes volt kintről, igaz, rálépett a vonalra, így csak kettőt ért a dobás. 13-3-nál Djokics időt kért, 6:24 alatt mindössze 3 pontra volt képes a Szekszárd, volt min javítani. Bejött Teja Oblak, Kiss Virág, Theodoreán Alexandra és Sara Krnjics is, hogy új lendületet vigyenek a tolnaiak játékába, utóbbi egy 2+1-es akcióval azonnal be is köszönt.

A hazaiaknál Dubei Debóra és Danielle Page is bemutatkozott, igaz, az amerikai hamar le is ült a két gyors személyi hibája után. Óriási birkózás ment a palánkok alatt, ebből aztán Jovanovics jött ki a legjobban egy újabb 2+1-gyel, 18-9-re elhúzott a Sopron Basket.

A Szekszárd törzsszurkolóit sokszor lehetett hallani, igaz, főleg az első félidőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első negyed dudaszójának pillanatában Krnjics kihagyott egy könnyű ziccert, így 19-12-es hazai vezetéssel ért véget az első tíz perc. Árulkodó statisztika, hogy a hazaiak 60%, a vendégek 25%-os dobáshatékonysággal dolgoztak.

Studer Ágnes kiváló letámadásával kezdődött a második negyed, a Sopron át se tudta hozni a labdát a félpályán, de támadásban még mindig nem ment a Szekszárdnak,

kimaradtak a ziccerek, nem ültek a tiszta dobások, a kiszorított helyzetekből elengedettek meg pláne.

2:20 telt el, amikor megszületett az első kosár Fegyverneky Zsófia révén, majd Oblak válaszolt egy palánkos triplával. Jovanovics aztán ritkán látható, könnyű kosarat szerzett, majd McCall szerelte parádés mozdulattal Page-t.

Studer Ágnes és Yvonne Turner rettenetesen kemény párharcot vívott az egész mérkőzésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Turner saját rontott dobása után visszaszerzett egy lepattanót, pontokat viszont nem láthattunk egyik csapattól sem, az eredmény 23-15-nél beállt és nem akart változni. Egy soproni időkérés után ez megtörtént két Oblak-kosárral, visszajött 4-re a Szekszárd, sőt, Theodoreán trilplájával már csak egy volt közte.

Majd ismét jött Teja Oblak, a betörése után már a Szekszárd vezetett, hatalmas lendületet kapott a vendégcsapat, Iniguez pedig azonnal időt kért, hogy ezt megállítsa.

Turner mesteri gólpassza után 25-24-re visszavette a vezetést, majd Djokics kért időt, mivel már csak 24 másodperc, azaz pont egy támadásnyi idő volt hátra a félidőből. Erica McCall középtávolija be is esett, így 26-25-re vezetett félidőben a Szekszárd egy iszonyatosan küzdelmes, brusztolós mérkőzésen.

A soproni Crvendakics próbál életben maradni McCall, Costa és Studer szorításában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Sopron hatékonysága óriásit zuhant, már a 40%-ot sem érte el, míg a Szekszárdé feljavult 32%-ra, igaz, ez is roppant alacsonynak számít.

Crvendakics gyors hármasával indult a harmadik negyed, amivel ismét vezetett a hazai együttes, aztán Milovanovics fejezett be kosárral egy gyorsindítást. Krnjics pontjaival zárkózott Szekszárd, de megint három percet kellett várni az első tolnai pontokra, ráadásul a túloldalon Turner bevert egy középtávolit, majd egy hármast, amivel 35-28-ra ellépett a Sopron. Theodoreán trojkája hűtötte a kedélyeket, de Turner keze megint elsült távolról.

A birkózás dobópárbajba csapott át, amibe Fegyverneky is beszállt egy hárompontossal, 43-35-re vezetett ekkor a címvédő.

Majd Studer is megszerezte első pontjait egy mutatós betörés után, de Fegyverneky azonnal értékesített egy rendkívül nehéz dobást, aztán Crvendakics is egy hármast. 48-37, jött a szekszárdi időkérés.

Fegyverneky Zsófia (labdával) több nehéz dobást is értékesített Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez viszont nem hozta meg a kívánt eredményt a vendégeknek, akik ismét hullámvölgybe kerültek, miközben Page kosarával a Sopron elérte az 50 pontot. Bálint Réka két jó büntetője úgy kellett a Szekszárdnak, mint egy falat kenyér, ugyanis a védekezés is teljesen szétesett náluk, a Sopron egy negyed alatt több pontot szerzett, mint az első kettőben összesen.

52-39-re vezetett a hazai csapat 30 perc után, állva hagyta ellenfelét ebben a játékrészben.

Milovanovics és Krnjic kosárváltásával indult a zárónegyed, aztán Crvendakics szerzett kosarat saját rontott dobása után. Jobban küzdött a bajnok, előbb ért oda a lepattanókra és ez a pontokban is megmutatkozott. Page büntetőjével már 60-43-ra vezetett a Sopron, de Bálint Réka hármasa jelezte, hogy még nincs vége a meccsnek. Próbált letámadni a Szekszárd, de a Sopronnak nem okozott gondot, hogy átvigye a labdát a félpályán, védekezésben viszont megfojtotta a Szekszárdot.

Kemény, fizikális csatát hozott a döntő második mérkőzése Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csak Bálint tudta átdobni a védelmet, amivel három perccel a vége előtt ismét látótávolságon belülre került a KSC. Annál közelebb viszont már nem tudott, hiába tett meg mindent a hajrában is a tolnai klub, sokba került a harmadik negyedbeli szétesés. A hazai publikum álló vastapssal jutalmazta az előadást, amely végül 15 ponttal, 70-55-re nyert és egyetlen győzelemre került a címvédéstől.

Bajnoki döntő, második mérkőzés, végeredmény:
Sopron Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd 70-55 (19-12, 6-14, 27-13, 18-16)

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Sopron Basket javára.
A harmadik mérkőzést csütörtökön rendezik Szekszárdon.

A mérkőzés után a győztes csapat vezetőedzője, Roberto Iniguez értékelt:

"Nem játszhatunk úgy, ahogyan a második negyedben tettük, ennél sokkal okosabbnak kell lennünk. Ismerjük az erősségeinket, ezeknek megfelelően kellene. A második félidőben nyújtott teljesítményünkre büszke vagyok,

túléltük a nehéz időszakot, ahogy már annyi minden mást is ebben a szezonban.

Szekszárdon szeretnénk lezárni a sorozatot, de tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz. Kemény kosarat játszik ellenfelünk, ami ellen nehéz jól teljesíteni."

Roberto Iniguez (középen) szeretné Szekszárdon lezárni a döntőt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szekszárdiak vezetőedzője, Zseljko Djokics és csapatkapitánya, Theodoreán Alexandra a mérkőzést megelőző, általuk pszichoterrornak nevezett történtekről is beszéltek:

"Gratulálunk a Sopronnak, nagyon jól játszottak - kezdte Djokics, majd így folytatta: félidőig mi is jók voltunk, tartottuk magunkat a tervhez. Igazi kosárünnepet láthattak a nézők, majdnem férfi szintű játékot.

Sajnos a második félidőben az öltözőben maradtunk, máshogy kezdtünk játszani, más ritmusban és szétesett a védekezésünk.

Bízom abban, hogy otthon tudunk nyerni, majd megfordítani a döntőt. Ennyit a mairól.

Az első meccs után olyat tettem, amit eddig mindössze egyszer, mióta 14 éve Magyarországon edzősködöm: kommentáltam a játékvezetők ténykedését igencsak felfokozott idegállapotban, hideg fejjel biztosan nem tettem volna. Másnap hívtak az újságírók, hogy beszéljek erről, de nem akartam. Aztán látom, hogy a soproniaknál megjelent egy cikk, amiben becsmérelnek minket. Ezzel én nem akartam foglalkozni, ahogy a csapat sem, de ma ebéd előtt valaki privátban is elküldte a csapatkapitányunknak.

Ez egyáltalán nem fair, ez pszichoterror, ilyet még nem tapasztaltam Magyarországon, nem tartom korrektnek.

Bármire képes vagyok a csapatomért és nem engedem, hogy bárki támadja a játékosaimat. Ha tényleg az egyik bíró mondta azt, hogy ez egy "szar", annak nincs helye a csarnokban. Én mondjuk ezt nem hiszem el. Egy olyan klub vagyunk, amely tele van fiatal magyar, válogatott játékossal.

Zseljko Djokics (középen) szerint pszichoterrorizálták őket a mérkőzés előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindent a magyar kosárlabdáért teszek, ezért nem tudom, miért támadnak, rengeteg válogatott játékos került ki a kezeim közül. Ezért nem tartom ezt emberileg elfogadhatónak, ráadásul én itt voltam a B középben és szurkoltam a Sopronnak az Euroliga Final Fourban. Majd az első meccs előtt ajándékokkal készültünk számukra, amelyet a vezetőedzőjük elfogadott, de a többiek a stábból hátat fordítottak és elvonultak.

Nyerhet valaki 5 Euroligát és lehet jó szakember - annak is tartom -, attól még nem biztos, hogy jó ember.

De én a magam részéről ezzel lezártnak tekintem a témát."

"Először is gratulálok a Sopronnak, fantasztikusan játszottak, extrán dobtak, többször ment 10 pont fölé a különbség, ahonnan nehéz visszajönni. Feladni nem fogjuk, innentől nincs veszteni valónk, mindent ki fogunk adni magunkból a harmadik meccsen. Ami azt az üzenetet illeti, nem értem, miért kellett nekem privátban is elküldeni. Az internet világában ha valaki ilyet akar olvasni, az meg tudja keresni. Nem tartom korrekt lépésnek, próbáltam kizárni. Megyünk tovább, dolgozunk és szeretnénk nyerni a harmadik meccsen" - mondta Theodoreán.