Vágólapra másolva!
Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Európa-bajnokságot - így döntött a sportág európai szövetsége a glasgow-i kongresszusán.

Az eseményre még a belga, a francia és a spanyol szövetség jelezte szintén közös rendezési szándékát, míg a dán és a svájci szövetség a szavazás előtt visszalépett az ugyancsak együttes pályázatukkal.

Micsoda sportünnep lesz! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A női szakágban már rendeztek Eb-t Magyarországon 2004-ben és 2014-ben is - utóbbit Horvátországgal közösen -, a férfiaknál azonban most először lesz nálunk kontinenstorna.

A magyarok és a szlovákok a 2024-es Eb-rendezésre is pályáztak, a győztes helyszín Németország lett.

A férfiak 15. kontinensbajnokságán - a sportág történetében második alkalommal - már 24 csapat vesz részt. Az Eb-t 2022 januárjában, a tervek szerint hat városban rendezik meg,

Magyarországon Budapest, Debrecen, Szeged és Veszprém, míg Szlovákiában Kassa és Pozsony lesz házigazda,

a döntőnek a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

A magyar együttes még nem jutott be Eb-n a négy közé - a 13 eddigi torna közül 11-en vett részt, csak a 2000-es és a 2002-es viadalra nem jutott ki -, legjobb helyezését 1998-ban érte el, amikor az olaszországi kontinensbajnokság 12 csapata közül a hatodik lett. A válogatott legutóbb - idén januárban - Spanyolország, Dánia és Csehország mögött három vereséggel csoportja utolsó helyén végzett az Eb, így nem jutott a 12 közé. A következő, 2020-as Eb-nek Ausztria, Norvégia és Svédország ad otthont.

A magyar pályázatot a Magyar Kézilabda Szövetség részéről Kocsis Máté elnök, Pálinger Katalin alelnök, Novák András főtitkár, valamint Görbicz Anita és Nagy László képviselték, a kandidáció csapatában helyet kapott továbbá Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs kormánybiztos, Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország egyesült királyságbeli nagykövete.

ugyanis hazánk még soha nem adott otthont felnőtt férfi világversenynek" - mondta el Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. "Az Európa-bajnokság ezek közül is a csúcseseménynek számít, így különösen büszkék lehetünk arra, hogy az Európai Kézilabda Szövetség tagjainak mintegy kétharmada mellettünk voksolt.

Az európai kézilabdavilág a mai döntéssel megerősítette a közép-európai régió szerepét is, és kinyilvánította, hogy kellően erősek és alkalmasak vagyunk arra, hogy helyt adjunk az Eb-nek. A 2022-es rendezés mérföldkövet jelent majd a nemzeti válogatottunk számára is, a szurkolóknak pedig fantasztikus élmény lesz."

Mindenki izgult

"Emlékszem, mennyi erőt adott nekünk 2004-ben a hazai Európa-bajnokság, és a férfi szakág is nagyon megérdemelte már, hogy a felnőttek között nagy versenyt rendezhessen. Sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban és a kongresszuson is, a prezentációnk úgy érzem, kiemelkedően sikerült, és végül a tagországok is elismerték a pályázatot.

Nagyon boldogok vagyunk, köszönöm mindenkinek, aki részt vállalt a pályázati munkában!

– emelte ki Pálinger Katalin.

"Bevallom, talán jobban izgultam a prezentáció alatt és a szavazáskor, mint a BL-döntő előtt.

Remek pályázati anyag született, örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában. Számunkra óriási előnyt, hogy például a FINAL4-ra Budapesten kerül sor, nagyon örülök, hogy a fiúk is átélhetik – mondta el Görbicz Anita.

"Óriási dolog egy sportoló életében, ha hazai pályán léphet pályára világversenyen. Sajnos nekem nem adatott meg, ám

ezért is volt öröm dolgozni a pályázaton és itt, Glasgowban, köszünjük mindenkinek, aki részt vett a munkában és részese volt a pályázatnak!" – mondta el Nagy László.

"Ismét le a kalappal a magyar sport és a magyar kézilabda-család előtt, kemény ellenfelekkel kerültünk szembe, de

könnyű dolog volt a magyar-szlovák pályázatot képviselni az elmúlt hónapokban Európa-szerte, mert egyértelműen a miénk volt a legerősebb pályázat.

Soha nem rendeztek még sem Magyarországon, sem Szlovákiában felnőtt férfi kézilabda Európa-bajnokságot, és a sportág nagyágyúit, Franciaországot és Spanyolország győztük le, meggyőző fölénnyel.

A pályázat kulcseleme volt, hogy a szurkolók és a versenyzők érdekét szolgálva a torna a kis távolságok és az alacsony költségek Európa-bajnoksága lesz.

Célunk, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg a sportágnak. Köszönjük mindenkinek a támogatást, ez a Magyar Kézilabda Szövetség, a magyar olimpiai család, Budapest, Debrecen, Szeged, Veszprém, egész Magyarország és szlovák barátaink nagy közös győzelme" – mondta el Fürjes Balázs államtitkár, nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa.