Újabb kiütéses sikert aratott a női pólóválogatott az Eb-n

Magyarország, Szerbia, vízilabda
Parkes Grace Rebecca (b) és a szerb Jovana Pantovic a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női versenyének csoportkörében játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen 2018. július 17-én
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott fölényes, 23-6-os győzelmet aratott a szerb csapat felett a barcelonai Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában.

Bíró Attila együttese talán csak az emberhátrányos szituációk gyakorlására tudta felhasználni a keddi összecsapást, mivel a játékvezetők 15 kiállítást fújtak ellene.

Eredmény:
nők, B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Szerbia 23-6 (9-1, 5-1, 5-3, 4-1)
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Kikalisvili (grúz), Sztavridisz (görög)
gólszerzők: Keszthelyi 7, Gurisatti 4, Csabai 3, Gyöngyössy, Leimeter, Szilágyi 2-2, Garda, Parkes, Illés 1-1, illetve Jakovljevic 2, Luka, Prica, Vukovic, Mandic 1-1

Magyarország: Gangl - Leimeter, Keszthelyi, Szilágyi, Illés, Szűcs G., Parkes; cserék: Horváth, Garda, Csabai, Gyöngyössy, Tóth E.

A törökök elleni összecsapáson eltört az orra Gurisatti Grétának, aki így csak speciális maszkban játszhatott. Egészen a bemutatásig úgy volt, hogy Gurisattinak "sérülésokozás veszélye" miatt nem engedélyezik a maszk használatát, az utolsó pillanatban azonban egy extra puha réteg felragasztásával az európai szövetség (LEN) mégis hozzájárult a viseletéhez.

Parkes Grace Rebecca (b) és a szerb Jovana Pantovic a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női versenyének csoportkörében játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen 2018. július 17-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

E közjátékkal nagyjából minden izgalmat letudott a női válogatott, amely már a nyitónegyed után 9-1-re vezetett, ami még a törökök elleni kezdésnél is erőteljesebb (8-1) volt. A magyarok a folytatásban mintha szándékosan szedték volna össze folyamatosan a kiállításokat, hogy az emberhátrányt gyakorolják, mert a szerbek rengeteg támadásukat létszámfölényben játszhatták meg, ám nem sokszor jártak sikerrel.

Gurisatti Gréta (k) és a szerb Nada Mandic a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női versenyének csoportkörében játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen 2018. július 17-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nem arra készítettem fel a csapatot, hogy csináljunk szándékosan emberhátrányokat, ezt megtették a játékvezetők. Egy ilyen meccsen tizenöt hátrányt soknak tartok, de volt haszna, mert tudtunk gyakorolni" - mondta Bíró Attila, aki még egy kiadós edzést levezényelt tanítványainak a mérkőzést követően. Kissé dühösen tette hozzá: attól függetlenül, hogy könnyebben jöttek a magyar kiállítások, néhány elkerülhető lett volna.

"Valljuk be, mi is tehettünk volna azért, hogy kevesebb testi kontaktus legyen, bár ezzel az erővel nekünk is legalább tízzel többet kellett volna kapnunk" - fogalmazott.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita mérgesen értékelt: "A szoros emberfogást lehetett gyakorolni, de még mindig buta hibákat követünk el, legalább a külsőkörös kiállításokat a lehető legminimálisabbra kellene csökkentenünk. A jobb csapatok ellen az összes energiát felemészti a hátrányos védekezés. Csak akkor tudunk előrébb lépni, ha sokkal kevesebb gólt kapunk" - nyilatkozta a magyarok klasszisa.

A magyar válogatott - amely szombaton 13-9-re kikapott a házigazdák csapatától, vasárnap pedig 32-5-re verte a törököket - csütörtökön a legutóbbi olimpián és világbajnokságon egyaránt bronzérmes orosz együttessel mérkőzik meg.