Nehéz helyzetbe sodorta magát a vb-ezüstérmes férfi pólóválogatott

Barcelona, 2018. július 18. Mezei Tamás (hátul) és az olasz Zeno Bertoli a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen 2018. július 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az olasz férfi vízilabda-válogatott 6-0-val kezdte a magyarok elleni csoportmeccset a barcelonai Európa-bajnokságon, majd a magyar együttes 12-5-re kikapott, ezzel az itáliai csapat gyakorlatilag a nyolc közé jutott, és megnyerte csoportját. A hatgólos hátrányból már nem volt visszaútja a magyar együttesnek, amely gyengén játszott, és nehéz helyzetbe sodorta magát, mert innetől fogva a négy közé jutás is óriási bravúr lenne. Csak abban lehet bizakodni, hogy még egyszer ilyen gyengén nem játszhat a tavalyi vb ezüstérmese.

Mivel a csoportmérkőzések alatt sem a grúz, sem a német válogatott nem jelentett és nem jelenthet gondot a magyar csapatnak, egyértelmű volt, hogy

az olaszok elleni csoportrangadó nagyon sok mindenről dönthetett Barcelonában.

Mondjuk arról, hogy a győztes elsőként egyből a legjobb nyolc közé jut, ajándékba kap egy szabadnapot, a második meg jóval nehezebb ágra (minden bizonnyal a szerbek mellé) kerül, és még a nyolc közé jutásért is játszania kell.

A magyar játékosok és a szakvezetés is igyekezett hangsúlyozni, hogy az olaszok elleni mérkőzés csak egy csoportmeccs, nem kell mögé többet képzelni.

Két-két elrontott támadás után Bodegas centerből és húzásból érte el az olasz válogatott első gólját. Válaszként emberelőnyből Manhercz lövését blokkolták, Molina Rios egy hatalmas abstósszal szerezte meg az olaszok második gólját.

Ellökte magától Erdélyit, de a bírók másfelé néztek.

A magyar válogatott támadójátéka emberelőnyben nagyon lassú volt, nem mozgattuk meg az olasz védelmet. Két és fél perccel az első negyed vége előtt Gallo meglőtte az olaszok harmadik gólját – a mi csapatunk ekkor nullánál tartott – ez nagyon csúnyán kezdődött tehát. És még csúnyábban folytatódott, mert még az első negyed vége előtt megkaptuk a negyediket Renzuto jóvoltából (0-4.) Vámos Márton emberelőnyben a kapuig nem tudta eldobni a labdát, a túloldalon Bodegas meg belőtte az ötödiket.

Ennyire borzalmas kezdésre a magyar férfi vízilabda-válogatottól évek óta nem volt példa.

A 2017-es vb-döntőben a horvátok elleni 0-4 sejlett csak fel, de ott 4-4-re visszajött a magyar csapat – itt most a hat magyar lövésből nulla gól született, igaz, az olaszok védekezése rendkívül magabiztos volt.

Mezei Tamás (hátul) és az olasz Zeno Bertoli a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második negyed Figlioli góljával kezdődött – 0-6 – erre már nem nagyon voltak szavak. Bátori Bence gólja – az első magyar találat – a második negyed elején született, azaz a 9. percben találtunk be először az olaszok kapujába. Velotto gyorsan válaszolt, 7-1 oda, a magyar válogatott teljesen összeomlott. Erdélyi Balázs újabb emberelőnyös gólja csak szépségtapasz volt, de legalább betaláltunk.

Visszafogott öröm a medencében és a kispadon.

Az olaszok közül Figlioli fölényesen ejtett, ezt Nagy Viktor húzta le, persze ők vezettek öttel, belefért nekik ez is. Éledezett a magyar csapat, Manhercz óriási gólt dobott, miután Bodegasról lefordulva végigúszott a pályán. Négy gólra csökkent az olasz csapat előnye, talán megmozdult valami a csapatban.

Manherczben mindenképpen, mert önmaga harmadik, csapata negyedik gólját lőtte be előnyből, 4-7, amely a 0-6-os kezdés után nagy feltámadásnak hatott.

A 4-1-re megnyert szakasz után a második negyed utolsó támadása is a magyaroké volt, de Jansik lövése után kapufa lett a vége.

A sokkoló kezdés után újra lehetett reménykedni abban, hogy megszorítsuk az olaszokat.

Manhercz Krisztián (k), Erdélyi Balázs (j) és az olasz Guillermo Molina Rios (b) a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A harmadik ráúszásnál az olasz két és fél méterről indult, a görög és orosz bíró megint éppen másfelé nézett, ne kérdezzék, hova. Bedő kettőre csökkenthette volna a hátrányt, de kimaradt a ziccer, a túloldalon Nagy Viktor védett nagyszerűen. Hiába, mert Bedő a centerből a kapufára lőtt.

Szerencsénk sem volt, Bedő egymaga három gólt is szerezhetett volna.

Az olasz kapitány, Campagna azonnal időt kért. Sokkal bizonytalanabb volt az olasz csapat, a magyar csapat védekezése pedig sokkal jobb lett. Emberelőnyből Jansik lőtt kapufára. Lassan lepergett a harmadik negyed fele, de egy fia gól sem született. Majd Gallo, a veterán olasz bevágta, 4-8, csak magunkat okolhatjuk ezért, mert számtalan (pontosabban négy) gólszerzési lehetőséget szalasztott el a magyar csapat.

Bedő Krisztián (b) és az olasz Nicholas Presciutti a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Újabb magyar emberelőny, újabb kapufa. Hiába dolgozta ki a helyzeteket és a ziccereket a magyar csapat, semmi nem ment be. Nem úgy a másik oldalon, az olaszok a harmadik negyed vége előtt nem sokkal a kilencedik góljukat szerezték.

Reménytelen helyzetben kezdte tehát a negyedik negyedet a magyar válogatott.

Már csak azért is, mert a meccsen 22 kapura lövésből 4, azaz négy gólt sikerült az első három negyedben szerezni.

A negyedik elején sem, Di Fulviónak viszont igen, újra hat volt közte, azaz 4-10. Ez a meccs már régen elment, csak abban lehetett bízni, hogy nem lesz nagyobb a különbség, súlyosabb a vereség. A második félidőben nem jöttek a magyar gólok, hiába voltak meg a nagy helyzetek.

A megúszó Bátori is kihagyta a magáét – itt semmi sem sikerült.

Figlioli semmire nem volt tekintettel – főleg ránk nem, mert beverte a tizenegyediket. 4-11, ekkora különbség még nem volt ezen a mérkőzésen. Nyolc sem, de Fondelli gondoskodott arról, hogy legyen, 4-12, teljes összeomlás. Angyal még szépített, de ez nem osztott, nem szorzott – sajnos, teljesen lényegtelen volt.

Zalánki Gergő (b) és az olasz Vincent Renzuto Iodice a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar férfi vízilabda-válogatott súlyos 12-5-ös vereséget szenvedett tehát. Egy nap pihenő után a németek ellen zárjuk majd a csoportkört pénteken 12.30 órakor. A vereséggel az is eldőlt, hogy a magyar csapatnak a legjobb nyolc közé jutásért is játszania kell – minden bizonnyal Hollandiával.

Eredmény: férfiak, A csoport, 2. forduló: Olaszország-Magyarország 12-5 (5-0, 2-4, 2-0, 3-1)
gólszerzők: Bodegas, Gallo, Figlioli, Di Fulvio 2-2, Molina, Renzuto, Velotto, Fondelli 1-1, illetve Manhercz 2, Bátori, Erdélyi, Angyal 1- 1