Súlyos büntetés lett az óriási kosarasbunyó ára

Philippines v Australia - FIBA Asian Qualifiers  Philippines v Australia FIBA Asian Qualifiers FIBA MATCH Basket Competition Incident Protest Clashes Basketball Fan AUSTRALIA
Players from benches run to their teammates who figured in a brawl during the match between Australia and the Philippines for the FIBA Asian Qualifiers held at the Philippine Arena in the province of Bulacan, north of Manila in 02 July 2018. Australia beat the Philippines by default following a brawl in the third quarter that shocked basketball fans all over the world. (Photo by George Calvelo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) 13 játékost és két edzőt eltiltott, s további büntetéséket is kiszabott a két érintett szövetségre azt követően, hogy tömegverekedés tört ki a pályán a július 2-án rendezett Fülöp-szigetek - Ausztrália férfi világbajnoki selejtező során.

A botrány a harmadik negyedben kezdődött a Manila közelében található Ciudad de Victoriában lebonyolított összecsapáson. A vendégeket erősítő Chris Gouldingot durván lekönyökölte az ellenfele, mire Daniel Kickert társa védelmére kelt, és egy nagy ütéssel a földre terített egy hazai játékost. A pályán lévők erre egymásnak estek, hamarosan a kispadon ülő csereemberek és edzők is beszálltak, az NBA-s Thon Maker felugorva hatalmas rúgásokat mutatott be, a földön fekvő Gouldingot megtaposták, miközben a nézők székeket hajigáltak be.

Kicsi ütött nagyot a botrányos kosárlabdameccsen

Az Ausztrália-Fülöp-szigetek meccsen nem a sportszerűség játszotta a főszerepet.

A vendégcsapat később csak a manilai nagykövetség munkatársainak segítségével tudta elhagyni a csarnokot, és tért vissza a szálláshelyére.

A játékvezetők 13 kosarast, köztük négy ausztrált kiállítottak,

s végül a találkozót félbe is kellett szakítani, miután a házigazdáknak mindössze egy játékosuk maradt.

A csütörtöki közlemény alapján a FIBA fegyelmi bizottsága fülöp-szigeteki részről tíz játékost egytől hat meccsig tartó eltiltással sújtott, a szövetségi kapitány, Vincent "Chot" Reyes egy, a segédedző, Joseph Uichico három meccsen nem lehet ott. Előbbi szakember 10 ezer svájci frankos bírságot is kapott. A hazai szövetségnek munkatársai sportszerűtlen viselkedéséért és rendezési hiányosságokért kell bűnhődnie, ennek keretében a válogatott következő három hazai mérkőzését - kettőt három évre felfüggesztve - zárt kapuk mögött köteles megrendezni. Emellett 250 ezer svájci frankot is be kell fizetnie.

Az ausztrálok közül három kosaras kapott egy-, három-, illetve ötmeccses eltiltást, a szövetség pedig 100 ezer frankot fizet.

A FIBA a mérkőzés játékvezetőit is megbüntette, egy évig nem kaphatnak megbízást nemzetközi találkozókra, és kikerültek a szervezet úgynevezett elitprogramjából.