Társoldalunk:

Csalódott a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

2018.07.19. 07:45

Csalódottan értékelt Märcz Tamás, a Barcelonában zajló Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az olaszoktól elszenvedett 12-5-s vereséget követően.

„Türelem kell, tudom, csalódott a publikum, a szakma talán kevésbé, hiszen tudják, milyen úton haladunk, és ott milyen buktatók lehetnek. Persze mi is csalódottak vagyunk, nem játszottunk jól– nyilatkozta a szakember a meccs után.

Märcz Tamás, a magyar csapat szövetségi kapitánya csalódottan nyilatkozott az olaszok elleni meccs utánForrás: MTI/Illyés Tibor

„Volt egy kis presszió a találkozó elején, aminek segítségével az olaszok kicsit könnyebben, mi pedig nehezebben kaptuk meg a kiállításokat, de ez kalkulálható volt. Ezzel együtt amit elterveztünk, abból semmit sem valósítottunk meg, főleg azt a két fórt az elején, amiket egyáltalán nem úgy oldottunk meg, ahogyan azt megbeszéltük, ez pedig hatalmas fegyelmezetlenség a csapattól.”A tréner szerint érthetetlen, hogy a mérkőzés előtt két-három órával megbeszélt dolgokat felejtenek el a vízben a játékosok.
„Ennek ellenére vert helyzetből valami megmozdult, történt valami, felcsillant a remény, hiszen 7-4 után jobbnál jobb helyzeteket hagytunk ki, míg az olaszoknak semmilyen lehetőségük nem volt, mégis végül mi kaptunk gólt és újra kinyílt a mérkőzés– tette hozzá Märcz Tamás, aki ugyanakkor hangsúlyozta, „szerencsére” nagyon sok hibát látott, melyek kijavításán most dolgozniuk kell.

Zalánki Gergő (b) és az olasz Vincent Renzuto Iodice küzd a labdáértForrás: MTI/Illyés Tibor

„Ha nem látnánk, mennyi hiba volt, bajban lennék, de rengeteget láttam, egyénit és taktikait egyaránt, így könnyebb előrelépni. Erőt akartak demonstrálni rajtunk, és sikerült is nekik, ugyanakkor a mi érdemünk az, amikor helyzeteket alakítottunk ki, persze az is, amikor letaroltak minket.”

A rövid magyar feltámadás alatt az egyik legjobb Manhercz Krisztián volt, aki két gólt szerzett: „minősíthetetlen első negyeddel kezdtünk, az olaszok ma egyértelműen jobbak voltak. A klasszikus meccskezdésük után történt egy sebességváltozás, kicsit beleültek a tempójukba, így tudtunk visszajönni. Ha a harmadik negyedben azokat a ziccereinket értékesítjük, akkor teljesen más lett volna a hangulata a végének, még ha nem is azt mondom, hogy nyertünk volna.”

Bedő Krisztiánnak ezen a meccsen semmi nem jött összeForrás: MTI/Illyés Tibor

Összetörve nyilatkozott Jansik Dávid, aki szerint a „nagy akarásnak nyögés lett a vége”. Rettentően kezdtünk, egy ilyen után nehéz felállni. Olyan hibákat követtünk el, amelyek mellett egy ilyen olasz csapatot nem tudunk megverni, gondolok itt olyan akció- és lefordulásos gólokra, amikből egy is sok egy meccsen, mi meg legalább ötöt kaptunk.” Hozzátette, hogy kár már ezen a mérkőzésen agyalni, most minden erejükkel a németek elleni utolsó csoportmérkőzésre kell fókuszálniuk, és hozni a kötelező győzelmet.

Elégedett, ugyanakkor meglepett is volt Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya: „ez egyszerűen hihetetlen volt, nem normális, hogy Magyarország ellen 7-1-re vezetünk a második negyed elején, ilyenre nem is emlékszem. Utána viszont jól játszottak, több gólt lőttek, és Bedő révén akár még továbbiakat is szerezhettek volna. Utána a csapatom összerakta újra a védekezését és a támadását, a különbség pedig visszaállt. Nem tudom, mi történhetett a magyarokkal, mi jól játszottunk, de semmi különös.”

A magyar válogatott veresége azt jelenti, hogy ha pénteken a csoport utolsó mérkőzésén a papírformának megfelelően legyőzi a német csapatot, akkor a második helyen a nehezebb ágra kerül, és amennyiben túljut a C jelű négyes harmadikján – várhatóan a hollandokon –, akkor már a negyeddöntőben összekerülhet a címvédő, olimpiai bajnok szerb együttessel.